A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Szétesik a baloldal: az MSZP egyik polgármestere kilépett a pártból

őrsigergely
Karácsony Gergely főpolgármester és Őrsi Gergely II. kerületi városvezető
Vágólapra másolva!
Őrsi Gergely kilépésével az MSZP-nek – Horváth Csaba zuglói távozását követően – csak két regnáló polgármestere maradt Budapesten: Gajda Péter (Kispest) és Tóth József (XIII. kerület).
Vágólapra másolva!

A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely az Indexnek megerősítette, hogy beadta az MSZP kerületi csoportjánál a lemondási nyilatkozatát, és kilépett a pártból. 

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Őrsi 2006 óta volt a párt tagja, 2019 után 2024-ben is megnyerte a kerületi polgármester-választást. Őrsi a lapnak arról is beszélt, hogy szerinte nincs helye a pártoknak az önkormányzatokban, és hogy az MSZP vezetésével nem egyeztetett lépéséről.

Arra a kérdésre, hogy vajon függetlenként könnyebb-e konszenzust találni a többi képviselővel a testületi munka során, azt válaszolta, hogy eddig is megvolt egyfajta lokálpatrióta összhang, ami az őt támogató frakciószövetségben mutatkozott meg.

A Fővárosi Közgyűlésbe az új, kizárólag pártlistás rendszerben csak egyetlen MSZP-s politikus, Tüttő Kata került be.

Nem jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe

Őrsi Gergely 2019 óta vezeti a kerületet, június 9-én a szavazatok 69,72 százalékát begyűjtve nyerte meg a polgármester-választást. A politikusnak (aki az MSZP mellett a DK, a Momentum, a Párbeszéd–Zöldek és az LMP támogatásával indult a választáson) a következő öt évben a közgyűlésben is kényelmes többsége lesz.

Bár az új rendszer szerint a Fővárosi Közgyűlésbe nem jutott be, hiszen egyáltalán nem is szerepelt a Karácsony Gergely vezette DK–MSZP–Párbeszéd-listán, az MSZP-nek még így is fájhat a kiválása. Budapesten ugyanis a kommunista utódpárt alkupozícióit eddig jelentősen javította, hogy sikeres, többször újraválasztott polgármestereket tudott a soraiban.

Őrsi Gergely kilépésével az MSZP-nek – Horváth Csaba zuglói távozását követően – csak két regnáló polgármestere maradt Budapesten: Gajda Péter (Kispest) és Tóth József (XIII. kerület).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!