A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Heteken belül létrejöhet a Gyurcsány-Magyar Péter szövetség

Vágólapra másolva!
Magyar Péter és Karácsony Gergely köthetnek olyan megállapodást, amelyben kölcsönösen támogatják egymást bizonyos kérdésekben, hiszen Magyar Péter támogatása nélkül Karácsony Gergelynek nem lenne többsége – mondta az Origónak adott interjúban a Századvég tudományos igazgatója. Ifj. Lomnici Zoltán szerint egy ilyen megállapodás pedig nem jöhet létre Gyurcsány Ferenc jóváhagyása nélkül, hiszen a DK elnöke és támogatása nélkül Karácsony Gergelynek nem lenne lehetősége a városvezetésre. Valójában Magyar Péter Karácsonyon keresztül Gyurcsánnyal tárgyal.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet közölt írást arról, hogy az önkormányzati választások eredménye miatt Karácsony Gergely főpolgármester számára létfontosságú, hogy megegyezzen Magyar Péterrel, miközben továbbra is maga mögött tudja Gyurcsány Ferenc támogatását. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet őszre a Karácsony-Magyar-Gyurcsány koalíció, ifj. Lomnici Zoltán válaszolt az Origónak. 

Nem tudni, hogy pontosan miről egyeztettek

A Századvég tudományos igazgatója szerint fennáll a lehetősége ennek az elmúlt időszak eseményeinek és főbb nyilatkozatainak a fényében. Magyar Péter nemrég – Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid után – Kovács Gergellyel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökével is egyeztetett, és Budapest baloldali főpolgármestere korábban többször nyilatkozott arról, hogy októbertől egy DK–MSZP–Párbeszéd–Tisza Párt–Kutya Párt együttműködést lát maga előtt a Fővárosi Közgyűlésben. Ifj. Lomnici felidézte: Magyar Péter Karácsony Gergellyel augusztus 1-jén találkozott, augusztus 9-én pedig már Vitézy Dáviddal egyeztetett, de a tárgyalásokról mindannyian csak szűkszavúan nyilatkoztak; leginkább annyit, hogy kiemelt fontosságúnak tartják Budapest működését.

karácsonygergely, gyurcsányferenc
Gyurcsány Ferenc nélkül nincs megállapodás. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Gyurcsány nélkül nincs megállapodás 

A fővárosi közgyűlés összetétele alapján senkinek sincs egyértelmű többsége: a Fidesz-KDNP és Magyar Péter pártja egyaránt 10-10 mandátummal rendelkezik, míg a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció 7 képviselőt küldhet a közgyűlésbe. Emellett a MKKP 3 és a Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP-Zöldek szintén 3 képviselőt delegálhat.

A szakértő szerint "Magyar Péter és Karácsony Gergely köthetnek olyan megállapodást, amelyben kölcsönösen támogatják egymást bizonyos kérdésekben, hiszen Magyar Péter támogatása nélkül Karácsony Gergelynek nem lenne többsége". 

Egy ilyen megállapodás pedig nem jöhet létre Gyurcsány Ferenc jóváhagyása nélkül, hiszen a DK elnöke és támogatása nélkül Karácsony Gergelynek nem lenne lehetősége a városvezetésre (sem a választást megnyerni, sem a közgyűlést vezetni).

 

Létrejöhet egy MSZP-SZDSZ koalícióhoz hasonló szövetség?

Ifj. Lomnici Zoltán szerint elképzelhető egy fővárosi nagykoalíció létrejötte, amely sokakat emlékeztethet az MSZP és az SZDSZ egykori szövetségére, és a korábbi főpolgármester, Demszky Gábor napokban tett kijelentése is érdekes ennek kapcsán: 

ő azt állította, Karácsony Gergely győzelme valójában vereség, és amennyiben Magyar Péter nem fog össze vele, mind a ketten megbuknak.

"Bár a szavak szintjén támadják egymást, azonban Gyurcsány Ferenc a hosszú, Magyar Péter pedig a rövid politikai múltja alatt egyaránt bizonyították, hogy a politikai siker érdekében hajlandóak az elvtelen lépésekre és szövetségek megkötésére. Ezekből alappal következtethetünk arra, hogy amennyiben a (vélt) politikai érdekeik úgy kívánnák, összeállnának (ahogy láthattuk a szélsőbaltól szélsőjobbig tartó koalíciót 2022-ben), de legalábbis bizonyos kérdések, témák mentén együttműködnének" - mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Csatlakozott a háborúpártiakhoz

Az igazgató szerint 

Gyurcsány a politikai haszon érdekében korábban is együttműködött különböző politikai erőkkel, míg Magyar Péter, aki csatlakozott a hungarofób Manfred Weber vezette Európai Néppárthoz, szintén megmutatta, hogy nincsenek elvei.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a közvélemény-kutatások évek óta kimutatják, hogy a DK megkerülhetetlen a baloldalon, ez a tény Magyar Péter színre lépésével sem változott meg – bár tény, hogy Magyar Gyurcsányéktól is vett el szavazatot. Hozzátette: a DK-t jelenleg 7 és 10 százalék közé mérik a közvélemény-kutatók, míg a Nézőpont Intézet 2024 júliusának végén készített közvélemény-kutatása alapján a Tisza Párt az EP-választás óta nem szerzett újabb szavazókat, támogatottsága 29 százalékon stagnál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!