A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mit tehet még tönkre az olimpián nőket véresre verő férfi bokszoló?

Vágólapra másolva!
Az Imane Helif körüli botrány akár elvezethet ahhoz is, hogy a következő nyári olimpián már nem lesz a versenyszámok között az ökölvívás - mondta Erdei Zsolt az Origónak. Az egykori világbajnok szerint csak egy átlátható ellenőrzési rendszerrel lehetne elejét venni a hasonló eseteknek.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évek talán legnagyobb botránya tört ki a párizsi olimpia női ökölvívótornáján az algériai Imane Helif miatt, akiről különböző vizsgálatok során kiderült, hogy XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik. A negyeddöntőben az első olimpián szereplő magyar női bokszolót, Hámori Lucát legyőző Helif esete azért is háborította fel a ökölvívás rajongóit, mert gyakorlatilag nem is szerepelhetett volna az olimpián, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség a tavalyi világbajnokságon sem engedte indulni a női mezőnyben. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban engedélyezte az indulását Párizsban, sőt védelmébe is vette a körülötte kialakult indulatok miatt. A biológiailag férfinek számító Helif végül a döntőben egyhangú pontozással legyőzte a kínai Jang Liut, és olimpiai bajnoki címet szerzett a nők 66 kilós kategóriájában.

Erdei Zsolt: A botrány miatt veszélyben van az ökölvívás

Ha az algériai Imane Helif valóban férfi, vagy férfi kromoszómával rendelkezik, akkor teljesen egyértelműen megvalósult az egyenlőtlen küzdelem a párizsi olimpián – mindezt már Erdei Zsolt mondta az Origónak a párizsi olimpia egyik legnagyobb botrányáról. Az egykori profi ökölvívó-világbajnok kijelentette, hogy ebben az ügyben ő nem tud igazságot tenni, mert a mai napig egymással teljesen ellentétes információk látnak napvilágot. 

Erdei szerint a legszomorúbb az egészben, hogy visszacsinálni már nem lehet a történteket, mivel az egész az elején lett elrontva, amikor létrejött ez a helyzet, és az algériai versenyző lejátszotta az első meccsét. Mivel Imane Helif később sem lépett vissza, így már nem lehetett megállítani a folyamatot – tette hozzá. 

Erdei Zsolt arról is beszélt, hogy a mostani botrány miatt továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság törli a versenyszámok közül az ökölvívást.

Mivel 2028-ban az ökölvívás szülőhazájában, az Egyesült Államokbeli Los Angelesben lesz a nyári olimpia, ezért van esélye annak, hogy ez nem fog végül megtörténni, de a lehetősége továbbra is fennáll.

Kiemelte, hogy ezt a helyzetet csak egy tiszta és átlátható ellenőrzési rendszer tisztázhatná. Bízik benne, hogy a nemzeti szövetségek összefogása révén a 2028-as olimpia előtt sikerül egy ilyet létrehozni, és akkor elkerülhető lesz, hogy olyan helyzet jöjjön létre, mint most a párizsi olimpián. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!