Így ápoljuk a bőrünket a nyár után

arcápolás, krém, bőrápolás, illusztráció
Fotó: Pixel-Shot
Vágólapra másolva!
Beköszöntött a szeptember, vele együtt pedig az idő is talán egyre hűvösebbre fordul, így lassan érdemes felkészíteni a bőrünket is az őszi szezonra. Hogy ápoljuk a bőrünket ősszel? Milyen kezeléseket vagy készítményeket használjunk? Mire figyeljünk az évszakváltáskor? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nyers Ágnes kozmetikus segítségével.
Vágólapra másolva!

Fontos, hogy ápoljuk a bőrünket, de amíg még tart a jó idő és erős az UV-sugárzás, addig ha lehet a hámlasztás helyett a hidratálásra helyezzük inkább a hangsúlyt a szakember szerint.

ápoljuk a bőrünket Woman,Relaxing,With,A,Charcoal,Facial,Mask
Fontos, hogy nemcsak a bőrtípusunknak, de az évszakoknak megfelelően is ápoljuk a bőrünket Fotó: Shutterstock/ Rawpixel.com 

„A nyár során vagy éppen azt követően a bőrfelszínünk és a testünk is teljesen kiszáradhat, így belülről folyadékpótlással, kívülről pedig a tápláló, hidratáló krémekkel segíthetjük a szervezetünket. 

Ebben az időszakban a krémeket mindenki nehezen viseli el magán, sokszor leizzadjuk, erre valóak a gél állagúak, amik jóval vizesebbek ezáltal könnyebben beszívódnak és nem hagynak nyomot maguk után. Ezeket akár vizes kézzel vagy hígítva is fel lehet vinni. Már ez is bőven sokat segít a bőrnek

- tanácsolta Nyers Ágnes.

Elárulta, ebben az időszakban még kerüljük a savas termékeket vagy a bőrünk hámlasztását, így a C-vitaminos szérumokat is mértékkel használjuk. A radírozás pedig nagyjából heti egyszer ajánlott ilyenkor.

„Egy picit éjszakára használhatjuk a C-vitaminos szérumot, azonban nappalra nem ajánlott mert a c-vitamin világosító és koptató hatású. Nappalra mindenképp célszerű gélesebb állagú fényvédős krémet választani. Nyáron magasabb UV-szűrős krémet, télen lehet alacsonyabbat, de mivel nagyon erős az uv-sugárzás így télen is fontos, hogy védjük az arcbőrünket ellene” – mondta.

A kozmetikus szerint a hialuronsav elég felkapott, rengeteg krémben megtalálható, emellett az aloe vera tartalmúakat is ajánlja, ugyanis jobbá teszi a bőr felszívódási képességét, mélyebben behatol a bőrszövetbe.

A-vitamin és E-vitamin inkább a zsírosabb éjszakai krémekben van, amikor is jobban elviseli a bőr a zsírosabb, nehezebb érzést. Az éjszakai hidratálást ne felejtsük el, ugyanis ilyenkor bepótolhatjuk azt, ami a bőr nappal nem kap meg, vagy nem visel el magán. Fontos, hogy szokásokat alakítsunk ki, ilyenkor ugyanis az anyagcserénk is lelassul, a krémet sem izzadjuk le annyira.

Ősszel viszont tápláló kezeléseket ajánl a szakember, hogy ellenállóbb legyen a bőrünk a téli időszakra.

"Újra fel kell töltenünk vitaminokkal a bőrünket, ekkor már lehet bátrabban pótolni a c-vitamint is, ehhez vannak kifejezetten c-vitaminos kezelések is, vagy az oxigénterápia, - amit akár nyáron is használhatunk – azonban ősszel/télen pedig végképp ajánlott, ugyanis hidratálja és élettel telivé varázsolja a sejtjeinket, ezáltal jobban tud lélegezni a bőr amitől pedig üdébbé válik az arcunk.”

"Kitolódik a nyár, mostanában még szinte szeptemberben is elég erős a nap és sokan még strandolnak, vagy éppen ekkor mennek nyaralni, így hiába jönnének kezelésre, ekkor még nem szabad, mert a lecsiszolt bőrre kimegy az illető a napra és sajnos ezt követően pigmentfoltos lehet – árulta el, majd hozzátette, hogy 

a koptató kezeléseket akár az AHA-savas hámlasztást már a őszi idő beköszöntével el lehet kezdeni, utána pedig jobb lesz felszívódása a bőrnek, így jobban bevihetőek a fontos tápláló hatóanyagok is, ezáltal pedig felkészülhet a bőrünk a téli időszakra.

"Mindenki maga dönti el, hogy mennyire bírja a bőre, de ahogy haladunk a tél felé, úgy vehetjük elő az egyre zsírosabb, vitaminosabb krémeket”

A bőrápolási rutinnal kapcsolatban elmondta, 

a heti egy arcradírozás mindenképp szükséges, akár finom szemcséjű tengeri sóval is dörzsölhetjük a bőrt, az ugyanis le is fertőtleníti és maradéktalanul le tud jönni az arcunkról is, hiszen a vízben feloldódik.

"Ha a mindennapi rutinról van szó, akkor amikor az ember felkel, célszerű lemosni újra az arcot, van amikor elég ehhez a víz is, de mivel éjszaka méregtelenítődik a bőrünk is, így ajánlatos ezt követően tonizálni is, amire aztán rákrémezhetünk egy gélesebb nappali krémmel, és miután nagyjából felszívódott, akkor jöhet rá még a naptej is, ha biztos védelmet szeretnénk az uv-ellen is.”

Az esti bőrápolásnál pedig a szakember szerint a smink lemosásával kezdjünk mindig, amihez leginkább az arctejet ajánlja.

„Az arctej jól leszed mindent, de érdemes utána megmosni vízzel is az arcunkat, hogy minden maradéktalanul lejöjjön, utána pedig jöhet rá a tonik, amit nem szabad lemosni, ugyanis az visszaállítja a bőr védekező képességét. Ezután pedig ismét felkenhetünk egy táplálóbb akár kollagénes vitaminban gazdag éjszakai krémet.

Így ápoljuk a bőrünket: 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!