Már a remény sem maradt meg Till Tamás szüleinek, el kell temetniük a fiukat

Vágólapra másolva!
Júliusban, 24 évvel az eltűnése után találták meg Till Tamás elásott maradványait egy bajai tanya egyik melléképületében. A fiú 2000-ben, biciklivel indult el otthonról egy közeli vadasparkba, ahonnan azonban soha többé nem tért haza. Az áttörést egy férfi vallomása hozta meg, aki elmondta, hogy a testvére segített elásni egy holttestet egy bajai vállalkozónak. Mostanra a genetikai vizsgálatok is megerősítették, hogy a több mint két évtizede eltűnt fiú holttestét találták meg, az orvosszakértők pedig megállapították, hogy megölték.
Vágólapra másolva!

A 11 éves Till Tamást mindenki rendes, kötelességtudó gyereknek ismerte, aki nagyon szerette az állatokat. Az volt a vágya, hogy otthon is állatokat tarthasson, ezt azonban a szülei ellenezték, ezért rendszeresen átjárt a közeli, Parkerdei Vadasparkba, ami az 5501-es főút mentén működött. 

Ebbe a vadasparkba indult el 2000. május 28-án reggel. A szüleinek azt ígérte, hogy délután 1 órára haza fog érni, ez azonban nem történt meg. Amikor 2 órakor sem volt otthon, a szülei keresni kezdték, de hiába. Az első nyom az volt, amikor szűk két hónappal később egy kamionos megtalálta a fiú kék színű biciklijét egy hétvégi telken. Csak jóval később, szeptember közepén értesítették a rendőrséget, amikor felismerték, hogy a bicikli azonos a szórólapon szereplővel. 

A biciklin nem voltak ujjlenyomatok és vér sem, viszont talajmaradványok igen, valamint olyan sérülések, amikből lehetett következtetni arra, hogy a fiút elütötték, de akár meg is gyilkolhatták. 

Till Tamás 
Fotó: Baon.hu 

Egy vallomás változtatott meg mindent 

A rendőrség augusztus elején tartott sajtótájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy megtalálhatták Till Tamás holttestét. Akkor Petőfi Attila vezérőrnagy elmondta, hogy az eljárást akkoriban az is nehezítette, hogy gyereknapot és repülőnapot is tartottak Baján, ami miatt sok idegen megfordult a városban. 

Az elmúlt 24 évben közel 500 személyt hallgattak meg a rendőrök, ezek közül 15 személynek a vallomását kezelték kiemelten. Számos felhívás látott napvilágot, ez idáig eredménytelenül. 2024. június 11-én kaptunk egy jelzést a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől, arról, hogy akkor, egy egykori bajai gyermekotthonban élő személy segített 2000-ben egy holttestet elásni"

– tette hozzá a vezérőrnagy. 

Ezek után egy nyomozócsoportot hoztak létre, akiknek többek között a bajai gyermekotthon egykori lakóit kellett megtalálniuk. Egy most 40 éves férfi vallomása hozta meg az áttörést az ügyben. Kiderült ugyanis, hogy egy bajai vállalkozó akkoriban több gyereket is összegyűjtött és szakmát tanított nekik. Ő és a testvére is dolgozott az esztergályosnál, akit Józsi bácsinak hívtak. A vállalkozónak volt egy tanyája is, amelyen volt egy ház és több fészer. Ezeket próbálták otthonossá, lakhatóvá tenni, és ide akarta átköltöztetni a vállalkozását. A két fiatal 500-500 forintot kapott a munkáért, ami akkor egy doboz cigarettára volt elég. A munkálatok azonban egy ponton leálltak. 

Fotó: Police.hu 

„A fiú a vallomásában elmondta, hogy volt egy olyan alkalom, amikor a munkaadójuk azt kérte tőlük, hogy dupla pénzért azonnal menjenek el vele dolgozni. Ő nemet mondott, a testvére viszont ment. Az ő elmondásukból tudjuk, hogy a fiú a férfival egy 8 négyzetméteres fészernek a betonozását végezte el” – mondta a sajtótájékoztatón Petőfi Attila, majd hozzátette, hogy ezt azért furcsállták, mert a vállalkozó korábban nem dolgozott, most pedig kivette a részét a munkából. 

Munka közben előkerült egy fólia, amiből bűz áradt. A férfi egyből felismerte, hogy ez egy gyerek teste.

Meg is kérdezte erről a férfit, aki végül pénzt adott neki a hallgatásáért. A rendőrök már sem az akkor fiatal fiút, sem a vállalkozót nem tudták kihallgatni az ügyben, mert mindketten öngyilkosok lettek. 

A vizsgálatok igazolták, Till Tamás holttestét találták meg, a fiút megölték 

A rendőrök a vallomás után megkeresték a bajai tanyát, majd az említett melléképület betonpadlóját felbontották. Ott megtalálták elásva egy fiú holttestének maradványait. A ruhák színe még látszódott és megegyezett azzal a leírással, hogy a fiút milyen ruhában látták utoljára. Ez azonban még nem volt elég az azonosításhoz, a maradványokat elküldték genetikai vizsgálatra, aminek a napokban meglett az eredménye. 

Szeptember 3-án, a rendőrség sajtótájékoztatóján Dr. Kovács Gábor r. alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese elmondta, hogy a napokban megkapták a maradványok genetikai vizsgálatát, aminek eredménye igazolja, hogy 

Till Tamás holttestét találták meg a bajai tanyán. Az orvosszakértők azt is megállapították, hogy a gyereket megölték. 

A rendőrség emberölés miatt folytat eljárást az ügyben ismeretlen tettes ellen. 

A szülők nem adták fel a reményt 

Tamás szülei az évtizedek alatt sem adták fel a reményt, hogy Tamás élve előkerül. A Baon.hu-nak 2010-be azt nyilatkozta az édesanya, hogy minden születésnapjára és az ünnepekkor ajándékot vesznek Tamásnak. Közben a fájdalom és a bizonytalanság felőrölte őket testileg és lelkileg, az anyának kétszer volt stroke-ja.

Még azok után sem mondtak le a fiukról, hogy a rendőrök megtalálták a maradványokat. 

Amíg egy százalék esély is van rá, hogy a fiunk él, nem adjuk fel a reményt"

- mondta a Borsnak a Till Tamás apja, miután a rendőrök megtalálták a maradványokat. Ahogy fogalmazott, már többször előfordult, hogy mintát vettek tőlük egy-egy holttest előkerülésekor. Mostanra azonban biztossá vált, hogy Till Tamás holttestét találták meg a hatóságok. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!