Egy 50 millió dolláros országos központot hoztak létre rovaralapú „élelmiszerek” és laboratóriumban termesztett „húsok” kutatására és fejlesztésére – írja a Slay News hírportál.
A V4NA szemléje szerint a központot a biotechnológiai és biológiai tudományok kutatási tanácsa, az Innovate UK és három egyetem finanszírozza. A projekt célja, hogy elfogadható és bolygóbarát alternatívákat hozzon létre az állati fehérjék helyett. A hírügynökség azt írja, hogy a Leedsi Egyetem által indított virtuális kutatóközpont a laboratóriumban termesztett „húsokat” fogja vizsgálni. A projekt célja annak meghatározása, hogy a hagyományos hús eltörlése a lakosság élelmiszer-ellátásából mennyire lenne egészséges, fenntartható és megvalósítható. A nemzeti alternatív fehérje innovációs központ (NAPIC) küldetése pedig az állati fehérjék alternatíváinak kifejlesztése. A központ az állati fehérjék alternatíváit kutatja, különösen a rovarokból, növényekből, gombákból, algákból és laboratóriumokban termesztett húsból származó alternatívákat.
A projektről szóló nyilatkozatában a szervezet a következőket írta: az állattenyésztés a becslések szerint a bolygót felmelegítő kibocsátások egyötödét termeli, és mivel a világ népessége az előrejelzések szerint 2050-re közel 10 milliárdra nő, a fehérje iránti kereslet várhatóan jelentősen meg fog nőni. Egyes források, például az ENSZ Környezetvédelmi Programja becslései szerint 2050-re csak a húsfogyasztás akár 50 százalékkal is nőhet.
„Fenntarthatóbb fehérjeforrásokat kell találnunk, és szerencsére a nem állati eredetű fehérjeforrások hatalmas biológiai sokféleséggel rendelkeznek, és ennek még alig karcoltuk meg a felszínét” – írják.
A teljes cikk elolvasható ITT!