Ismét milliókat költenek a britek a rovarevés és a műhús népszerűsítésére

féreg, rovar, kukac, bogár, fehérje
Egy brit kormány által támogatott csoport azt vizsgálja, hogyan lehetne a pszichológiai propagandával meggyőzni a lakosságot, hogy rovarokat kezdjen enni.
Fotó: V4NA
Vágólapra másolva!
A V4NA arról közölt egy összeállítást, hogy az Egyesült Királyságban egy új, nagyszabású kezdeményezés indult, amely a hagyományos hús- és tejtermékek „bolygóbarát alternatívákkal”, például rovarokkal való helyettesítésével kívánja gyökeresen átalakítani az élelmiszerellátást.
Vágólapra másolva!

Egy 50 millió dolláros országos központot hoztak létre rovaralapú „élelmiszerek” és laboratóriumban termesztett „húsok” kutatására és fejlesztésére – írja a Slay News hírportál. 

A V4NA szemléje szerint a központot a biotechnológiai és biológiai tudományok kutatási tanácsa, az Innovate UK és három egyetem finanszírozza. A projekt célja, hogy elfogadható és bolygóbarát alternatívákat hozzon létre az állati fehérjék helyett. A hírügynökség azt írja, hogy a Leedsi Egyetem által indított virtuális kutatóközpont a laboratóriumban termesztett „húsokat” fogja vizsgálni. A projekt célja annak meghatározása, hogy a hagyományos hús eltörlése a lakosság élelmiszer-ellátásából mennyire lenne egészséges, fenntartható és megvalósítható. A nemzeti alternatív fehérje innovációs központ (NAPIC) küldetése pedig az állati fehérjék alternatíváinak kifejlesztése. A központ az állati fehérjék alternatíváit kutatja, különösen a rovarokból, növényekből, gombákból, algákból és laboratóriumokban termesztett húsból származó alternatívákat.

Le akarják cserélni a húst

A projektről szóló nyilatkozatában a szervezet a következőket írta: az állattenyésztés a becslések szerint a bolygót felmelegítő kibocsátások egyötödét termeli, és mivel a világ népessége az előrejelzések szerint 2050-re közel 10 milliárdra nő, a fehérje iránti kereslet várhatóan jelentősen meg fog nőni. Egyes források, például az ENSZ Környezetvédelmi Programja becslései szerint 2050-re csak a húsfogyasztás akár 50 százalékkal is nőhet.

„Fenntarthatóbb fehérjeforrásokat kell találnunk, és szerencsére a nem állati eredetű fehérjeforrások hatalmas biológiai sokféleséggel rendelkeznek, és ennek még alig karcoltuk meg a felszínét” – írják.

A teljes cikk elolvasható ITT!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!