Végső búcsút vettek Potápi Árpád János államtitkártól Bonyhádon - videó

Vágólapra másolva!
Eltemették az október 17-én, 57 évesen meghalt Potápi Árpád Jánost csütörtökön. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, Tolna vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjét csütörtökön a bonyhádi evangélikus temetőben több százan kísérték utolsó útjára. Orbán Viktor miniszterelnök; felesége, Lévai Anikó; Kövér László házelnök és Áder János volt köztársasági elnök is részt vett a búcsúztatón.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, tragikus hirtelenséggel meghalt Potápi Árpád János. Délután három órakor kezdődött el a gyászmise, amit a nemzetpolitikáért felelős államtitkár lelki üdvéért ajánlott fel Felföldi László pécsi megyéspüspök. 

Orbán Viktor, Lévai Anikó, Kövér László és Áder János mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, miniszterek, honatyák, közjogi méltóságok, polgármesterek, cégvezetők, barátok, közeli és távoli ismerősök és a családtagok is részt vettek a szentmisén.

Rengeteg volt a román, a szlovák, az ukrán és a szerb felségjelzésű autó; Potápi Árpád Jánost Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken és Kárpátalján is tisztelték, ő volt az összekötő kapocs az anyaországi és a külhoni magyarság között - írja a Teol.

A ravatalnál Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, Potápi Árpád János neve beíratott a nemzetpolitika, s így a magyar nemzet történetébe. Magyar és keresztény volt; a nemzetpolitika, amit képviselünk, nem pusztán magyar, de keresztény is - tette hozzá. Mert 

minden nemzet Istennek egy gondolata, ami egyszeri és megismételhetetlen, semmi nem adhatja azt az értékgazdagságot, ami (...) a magyarság, csak a magyarok

- fogalmazott. Kifejtette: nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelességünk a magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása.

Árpád ezt a keresztény nemzeti gondolatot képviselte, tiszteletben tartva minden nemzetet, és a küldetést, hogy a magyarság megmaradjon

- jelentette ki. A néhai politikust úgy jellemezte, hogy sajátos karaktere a szerénység volt, nem volt meg benne a hübrisz, a nemzetpolitikában is inkább hátralépett. Azt vallotta, hogy "mi a keret és a vászon vagyunk, a képet a magyar közösségek festik". 

Nyugodj békében, de székelyesen segíts minket odaátról!

- zárta szavait Semjén Zsolt. 

A néhai államtitkártól búcsúzott mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök; Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; Áder János és Novák Katalin korábbi köztársasági elnök; Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A politikust római katolikus szertartás szerint temették el, emlékére a Szeplőtelen fogantatás templomban Felföldi László pécsi megyéspüspök mondott gyászmisét. A püspök a ravatalnál tartott búcsúbeszédében azt mondta, Potápi Árpád János nemcsak ismerte, hanem szolgálta is a Kárpát-medence magyarságát, közös, nemzeti célkitűzéseinket.

Potápi Árpád János 1967. március 28-án Bonyhádon született

1991-ben általános iskolai tanári oklevelet szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom-történelem szakán, 1991 és 1994 között elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a történelem szakot. 1991-1993 között egy szegedi általános iskola, 1993-1998 között a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára volt. 

A politikai életbe 1993-ban kapcsolódott be, az 1994-es parlamenti választásokon a Fidesz bonyhádi kampányfőnöke volt. 1998-2007 között a Fidesz Tolna megyei alelnöke, 2007 óta elnöke volt. 1998-tól 2011-ig a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, 2004 és 2014 között a völgységi kistérség önkormányzatai alkotta társulás elnöke, 2002-től 2014-ig Bonyhád polgármestere volt. 1998 óta volt egyéni mandátummal országgyűlési képviselő, 2022-ben hetedszer szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. 2011 és 2014 között a Fidesz egyik frakcióvezető-helyettese, ugyancsak 2011 és 2014 között az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, 2014 óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!