Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság 11. fordulójában a címvédő Real Madrid 4-0-ra kikapott a listavezető Barcelonától a Santiago Bernabéu Stadionban, így Hansi Flick együttese hat pontra növelte a tabellán a két csapat közötti különbséget.

Az utóbbi évek legjobb El Clásicójára volt kilátás, ugyanis mindkét csapat bombaformában várhatta a mérkőzést. A Real Madrid 10 fordulót követően még veretlen volt a La Ligában, míg a listavezető Barcelona tíz meccséből kilencet megnyert, ezeken pedig 33 gólt lőtt Hansi Flick együttese. 

Vinícius Júnior, Real Madrid
Vinícius Júnior az első mesterhármasát lőtte a Bajnokok Ligájában
Fotó: AFP/Thomas Coex

Mindkét csapat gólzáporos győzelemmel hangolt a mérkőzésre. A Real Madrid hét közben kétgólos hátrányból fordított, és végül 5-2-re legyőzte a Borussia Dortmund csapatát, míg az FC Barcelona megszakította a hatmeccses vereségsorozatát a Bayern München ellen, és egy elképesztő meccsen 4-1-re legyőzte a német rekordbajnokot. 

Papíron a Real Madrid volt a mérkőzés esélyese, azonban Carlo Ancelottinak komoly problémái voltak a meccs előtt, ugyanis a kapusánál, a világ egyik legjobbjának tartott Thibaut Courtois-nál toldalékcsont-sérülést diagnosztizáltak, míg a brazil Rodrygo medencecsont-sérülést szenvedett, így egyikük sem léphetett pályára a Barcelona ellen. 

A Real Madrid a Lunyin - Vázquez, Militao, Rüdiger, Mendy - Valverde, Tchouameni, Camavinga, Bellingham - Vinícius Junior, Mbappé összeállításban lépett pályára, míg a Barcelona a Pena - Koundé, Cubarsi, Martínez, Balde - Casado, Pedri - Yamal, Fermín López, Raphinha – Lewandowski összetételben futott ki a Santiago Bernabéu Stadion gyepére. 

Carlo Ancelotti és Hansi Flick a találkozó előtt
Fotó: AFP/Oscar del Pozo

A Real Madrid elképesztő iramban kezdte a meccset, a Barcelona át sem tudta lépni a félpályát. A Királyi Gárda a második percben majdnem meg is szerezte a vezetést, amikor egy átmenet után Kylian Mbappé lépett ki ziccerben, de a világbajnok francia támadó az oldalhálóba lőtt. Tíz perccel később ismét Mbappé lőhetett volna gólt. Egy előrevágott labdát Pau Cubarsi rossz helyre vágott ki, a francia támadó begyűjtötte, látta, hogy kint áll a kapujából Inaki Pena, így megpróbálta átemelni a Barcelona kapusát, de a 30 méteres ívelése kapu fölé ment. 

A 13. percben a Barcelona is helyzetbe került. Ezúttal Lamine Yamal kapott egy szenzációs indítást, ziccerbe került, de lövés helyett megpróbálta elnyesni a labdát Andrij Lunyin felett, de rosszul találta el a labdát, így az az ukrán kapus kezében kötött ki. 

Vinícius Junior közel járt a gólszerzéshez
Fotó: AFP/Oscar del Pozo

Ezután ismét a Real Madrid percei következtek, a 22. percben pedig kimaradt egy újabb hatalmas ziccer. Aurélien Tchouaméni adott egy szenzációs labdát Vinícius Juniornak, a brazil támadó elhúzott a bal szélen, megcsinált egy cselt befelé Cubarsi mellett, majd hét méterről kapu mellé lőtt.

A folytatásban feljebb jött a Barcelona, amely a 29. percben meg is szerezhette volna a vezetést, de egy szöglet után Inigo Martinez öt méterről kapu fölé bólintott. 

Az ellentámadásból betalált a Real Madrid. 

Ezúttal is a leshatárról kilépő Mbappé ugrott ki ziccerben, a kivetődő Inaki Pena fölött pedig a kapuba nyeste a labdát. A világbajnok támadó eksztázisban ünnepelte a gólját, eközben viszont a VAR-szobában visszanézték a találatot és megállapították, hogy lesről indult, így a gólt érvénytelenítették. 

Mbappé itt még azt hittem, érvényes lesz a gólja
Fotó: AFP/Oscar del Pozo

Ezzel Mbappé az El Clásico első fél órájában hatszor futott lesre. 

A Real Madrid a folytatásban is remekül játszott, de újabb nagyon helyzetet már nem tudott kialakítani, így gól nélküli döntetlennel mehettek a felek a szünetre. 

Hansi Flick cserélt a félidőben. Fermín López helyére Frenkie De Jongot küldte pályára. A holland válogatott középpályásnak nem lehetnek kellemes emlékei a Santiago Bernabéu Stadionról, ugyanis idén áprilisban pont a Real elleni madridi meccsen szenvedett súlyos bokasérülést, ami miatt az Európa-bajnokságot is ki kellett hagynia. 

Az első félidőben a Barcelonának kaput eltaláló lövése sem volt, ehhez képest a második játékrész hidegzuhannyal indult a madridi csapatnak, ugyanis az 54. percben a semmiből megszerezte a vezetést a Barcelona. A balhátvéd Ferland Mendy beragadt, Marc Casado pedig elképesztő labdával indította Robert Lewandowskit, aki kilépett ziccerben és 16. méterről a bal alsó sarokba csavart (0-1). 

Robert Lewandowski 11 bajnokin 13 gólnál jár az idei szezonban
Fotó: AFP/Oscar del Pozo

A madridiaknak ideje sem volt felocsúdni a pofonból, szinte azonnal kapták a következőt, ugyanis az 56. percben Lewandowski ismét megvillant. Ezúttal Alejandro Balde kapott egy indítást a bal szélen, benézett középre, odatekerte a labdát Lewandowski fejére, a lengyel támadó pedig nyolc méterről a bal alsó sarokba fejelt (0-2).

A két gyorsan bekapott gól után a Real Madrid átvette a játék irányítását, és a 64. percben majdnem visszajött a meccsbe. Vinícius Junior külsővel tett óriási labdát Mbappé elé, aki kilépett ziccerben, de a közeli lövését Inaki Pena bravúrral védeni tudta, a kipattanót pedig a csereként beállt Luka Modric 21 méterről az üres kapu fölé rúgta. 

A 66. percben eldönthette volna a meccset a Barcelona. 

Egy gyors kontra végén Raphinha kapott indítást a bal szélen, középre passzolta Lewandowskinak, akinek csak az üres kapuba kellett volna belsőznie a labdát, azonban a lengyel támadó nyolc méterről kapufát lőtt. 

A 71. percben ismét szépíthetett volna Real Madrid, de úgy tűnt, Mbappé ezen az estén meg van átkozva. A világbajnok támadó ismét kilépett ziccerben, szembe került Inaki Penával, de a 11 méteres lövését lábbal védte a Barcelona kapusa, akinek minden kétséget kizárólag ez volt élete mérkőzése. 

Real Madrid CF v FC Barcelona - La Liga EA Sports
Mbappé nem tudott mét kezdeni Inaki Penával 
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A 77. percben eldöntötte a meccset a Barcelona. Az addig semmi extrát nem mutató Lamine Yamal kapott Raphinhától egy remek átadást, a 17 éves szélső átvette a labdát, majd kilenc méterről óriási gólt lőtt a rövid felsőbe (0-3).

A Real Madrid számára borzalmasan alakult az este, de ezt lehetett még fokozni. A 84. percben Inigo Martínez lőtte be egy labdát Lucas Vázquez mögé, amire Raphinha startolt rá, a brazil támadó egy az egyben mehetett Lunyinra, és végül átemelte a labdát az ukrán kapus fölött (0-4).

Raphinha és Lamine Yamal ünnepel a Santiago Bernabéu Stadionban
Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Barcelona ezzel 2022. márciusa után tudott ismét bajnoki meccset meccset nyerni a Santiago Bernabéu Stadionban. Érdekesség, hogy az a találkozó is 0-4-es végeredménnyel zárult. 

Győzelmével a Barcelona továbbra is vezeti a bajnokságot, ráadásul Hansi Flick együttese hat pontra növelte a tabellán a két csapat közötti különbséget. 

La Liga, 11. forduló:
Real Madrid-FC Barcelona 0-4 (0-0)
Santiago Bernabéu Stadion, 78 192 néző
játékvezető: José María Sánchez Martínez
Real Madrid: Lunyin - Vázquez, Militao, Rüdiger, Mendy (Fran Garcia, 77.) - Valverde, Tchouameni (Modric, 63.), Camavinga (Brahim Diaz, 77.), Bellingham - Vinícius Junior, Mbappé.
Barcelona: Pena - Koundé, Cubarsi, Martínez, Balde - Casado (Dani Olmo, 65.), Pedri (Gavi, 87.) - Yamal, Fermín López (De Jong, 46.), Raphinha – Lewandowski.
gólszerzők: Lewandowski (54., 56.), Yamal (77.), Raphinha (84.)
sárga lap: Vinícius Junior (80.), Militao (87.), ill. Casado (44.), Koundé (69.), Martínez (75.), Pena (82.), Gavi (90.)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!