Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Képtelenül sok érvénytelen szavazat Budapesten, elkerülhetetlen az újraszámlálás

A népszavazás érvénytelen lett, a választópolgárok kicsit tömm, mint 43 százaléka adta le szavazatát, aminek több, mint 6 százaláka érvénytelen
Szavazatszámlálás, illusztráció!
Vágólapra másolva!
Közel 25 ezer érvénytelen szavazat született Budapesten, miközben Karácsony Gergely csak 324 szavazattal nyert. A köztévé választási műsorában elhangzott, hogy voltak olyan szavazókörök, ahol nem húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét. Mindez választási csalás alapját jelenti.
Vágólapra másolva!

24 592 érvénytelen voks született Budapesten a június 9-i voskoláson, szemben a 2019-es főpolgármester-választással, ahol mindössze harmadannyi volt az érvénytelen szavazatok száma. Mindennek azért van jelentősége, mert a mostani állás szerint 324 szavazattal vezet Karácsony Gergely Vitézy Dáviddal szemben. 

A választási eljárási törvény világosan meghatározza az érvényes és az érvénytelen szavazatokat.  Érvényes a szavazat, ha a választópolgár a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára szavazott, mégpedig úgy, hogy a neve melletti körben tollal húzott két, egymást metsző vonalat. Érvénytelen a szavazólap, ha nincs rajta hivatalos bélyegzőlenyomat, több szavazatot tartalmaz, vagy egy érvényes szavazatot sem tartalmaz. S végül maga 

 a szavazat érvénytelen akkor, ha nem felel meg az érvényes szavazás már említett feltételeinek, vagy ha olyan jelöltre adták le, aki kiesett. 

vitézydávid
324 szavazatkülönbség van egyelőre
Fotó: Facebook

A törvény szerint az érvénytelen szavazólapok hátoldalára rá kell vezetni az érvénytelenség okát. 

A köztévé műsorában vasárnap este, hétfő hajnalban elhangzott, hogy előfordulhat, hogy voltak olyan szavazókörök, ahol nem húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét. Ha ez valóban bebizonyosodik, akkor baloldali választási csalás történt. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről