Nagy István: Elegendő mennyiségű termés lesz – videó

Kormányinfó, 2024.04.11., VargaMihály,  Varga, Mihály, Pénzügyminiszter,  NagyIstván,  Nagy, István, Agrárminiszter,  GulyásGergely, Gulyás, Gergely, Miniszterelnökséget, vezető, miniszter,  VitályosEszter, Vitályos, Eszter, kormányszóvivő,
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Nagy István agrárminiszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt többek között az idei várható termésről és a vízgazdálkodásról.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta, az idei év eddigi esőzései sokat segítettek a mezőgazdaságnak. Igaz ez még akkor is, tette hozzá, ha sajnos azt látjuk, a csapadék nem egyenlően oszlott el. Az ország nyugati részében jóval több esett, a nagy kitettségű dél-alföldi részre kevesebb jutott, ám összességében elmondható, az elmúlt évek nagy aszályai elkerülnek minket. Így akár már most ki lehet jelenteni, hogy elegendő mennyiségű termés lesz idén.

A vízgazdálkodással kapcsolatban a politikus megjegyezte, Magyarország egy medencében van, sok víz folyik át rajta, ám sajnos nem annyi, mint a korábbi években. Ennek egyik következménye lett az, hogy a folyók menti területeken a víz a mederben marad, azt mélyíti, és a talajba jóval kevesebb jut. Nagyon nagy szükség van víztározókra, hiszen ma már tudjuk, a víz kincs. Az elmúlt hetekben lehetett árvizekről olvasni, itt is az történik, hogy ezek úgynevezett villám árvizek, amelyek ellen gátakkal küzdünk, és a vizet a mederben tartjuk, pedig arra lenne szükség, hogy a vizet fel is tudjuk használni. A szélsőséges időjárás okozta nehézségek és természeti károk kiegyensúlyozására van szükség, okos tervezéssel és beruházásokkal.

A teljes beszélgetést itt olvashatják. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!