Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A németek elindítják a háborús mozgósítást

Vágólapra másolva!
Boris Pistorius kötelezővé tenné egy kérdőív kitöltését a szolgálati hajlandóságról - írta meg a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Stern német lap arról ír, hogy Boris Pistorius védelmi miniszter a kötelező katonai szolgálat új modellje érdekében vissza akarja állítani a hadköteles személyek 13 évvel ezelőtt felfüggesztett nyilvántartását. A Német Sajtóügynökség szerint az SPD-s politikus arra is

kötelezni akarja a fiatal férfiakat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a szolgálati hajlandóságukról és képességükről,

és ha kiválasztják őket, akkor alávetik őket egy fizikai vizsgálatnak - közölte a Mandiner

Ahogy korábban már megírtuk, a nyilvánosság előtt sokáig kizárólag önkéntes katonai szolgálatról beszéltek, Boris Pistorius azonban már pár napja világossá tette, hogy kényszerítést is alkalmazni akar. A német védelmi miniszter május 27-én mutatta be a terveit pártja elnökségének. Ezek azonban valószínűleg nem kizárólag az önkéntes szolgálatra épülnek, mint ahogyan arról az első hírek szóltak, írta a Kreiszeitung

'Day of the German Bundeswehr'
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Pistorius több mint húszezer új katonát akar toborozni, hogy pótolja a Bundeswehr létszámhiányát, és hadra foghatóbbá tegye azt. E cél elérése érdekében a védelmi minisztérium többek között a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésében bízik. A Der Spiegel hétfői beszámolója szerint azonban Pistorius állítólag az önkéntes szolgálatot favorizálta, amikor bemutatta a modelljét. A sorkötelezettség szó állítólag nem hangzott el.

Boris Pistorius azonban most helyreigazította ezeket a híreket, és egyértelművé tette: „Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.”

A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék. Az általa bemutatott modell Svédország mintájára készült, azaz a kötelező és az önkéntes szolgálat keveréke. Pistorius korábban többször is a svéd modellt hozta fel példaként. A skandináv országban minden fiatalt megkérnek, hogy töltsön ki egy kérdőívet a sorozáshoz, de végül csak néhányuknak ajánlanak fel szolgálatot.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke vetette még fel, hogy az Európai Unió állítson fel közös kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezt a javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket.

Régtől fogva dédelgetett német terv az európai szintű sorkatonaság. Egy német–amerikai agytröszt már 2022-ben javasolta a kötelező európai sorkatonaságot, hogy ezáltal is erősödjön az európai öntudat.

Fotó: Laszlo Pinter / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A manapság Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először. 

A Junge Union a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete. 

Mint arról a Neue Osnabrücker Zeitung akkor beszámolt:

a dokumentum kifejezetten javasolja, hogy minden fiatalnak legalább kilenc, de legfeljebb 24 hónapig katonai vagy polgári szolgálatot kellene teljesítenie egy európai országban. Az Európai Védelmi Unió iránti elkötelezettség magában foglalja a nemzeti hatáskörök feladását az európai szint javára

– volt olvasható a Junge Union elnökségének határozattervezetében.
 

A német állampolgárok pedig mindezekről kifejtették véleményüket a hétvégéi választáson melyen hatalmas jobboldali áttörés történt.

A baloldali kormánypártok megsemmisítő vereséget szenvedtek. A CDU-CSU a szavazatok közel 30 százalékát szerezte meg, míg az Alternatíva Németországnak a második helyen végzett. 


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről