A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros döntő A
HUNMagyarország
13:40Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
13:50Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

A magyar-amerikai kapcsolatokról tárgyalt a Fehér Házban Magyar Levente államtitkár

magyarlevente
Magyar Levente
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház Európáért felelős nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettesével tárgyalt a magyar-amerikai kapcsolatok kilátásairól Washingtonban Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar szerint míg az Egyesült Államok Ukrajna katonai támogatásában, a háború finanszírozásában látja a megoldást, addig Magyarország szeretné határaitól minél távolabb tartani a háborús frontvonalat.
Vágólapra másolva!

Magyar Levente az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a tárgyalássorozatban Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában minden olyan kérdést áttekintünk, ami közelebb visz az egyetértéshez, vagy az egyet nem értés megállapításához, hiszen az egyfajta előrelépés ahhoz képest, mintha nem beszélünk egymással. Hozzátette, hogy július közepén hasonló témákról egyeztetett az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel és más politikai szereplőkkel. 

Nem kell mindenben megállapodni, és számos olyan fontos ügy van, amelyekben nem azonosképpen gondolkodunk, nem azonosképpen képzeljük el az előre vivő stratégiát, ennek ellenére egymás szövetségesei vagyunk

- szögezte le az államtitkár. 

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, aknavető, Pokrovszk
Ukrán katona aknavetőgránátokat készít elő Pokrovszknál, július 31-én.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu via AFP

A magyarok békét akarnak

Kiemelte az ukrajnai háborút illető nézetkülönbségeket, hozzátéve: abban egyetértés van, hogy mindkét fél békét szeretne Ukrajnában és a közel-keleti háborús színtéren is. Beszámolt arról, hogy a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettesével tartott megbeszélés homlokterében Ukrajna állt, és a legfőbb nézetkülönbség a békéhez vezető utat illetően van. 

Míg az Egyesült Államok Ukrajna katonai támogatásában, a háború finanszírozásában látja a megoldást, addig Magyarország szeretné határaitól minél távolabb tartani a háborús frontvonalat

 - mondta. "Mi úgy gondoljuk, hogy a lehető legmesszebb úgy tudjuk tartani ezt a helyzetet hazánktól, ha minél előbb sor kerül egyfajta tűzszünetre és az azt követő béketárgyalásokra" - fogalmazott Magyar Levente. 

A Kínával való kapcsolat

A megbeszélésen szóba került a Kínához fűződő kapcsolatok kérdése is, amelyben szintén vannak megközelítésbeli eltérések, hiszen az Egyesült Államok Kínát globális vetélytársnak tekinti, míg Magyarország gazdasági előnyt lát a kínai befektetésekben és gazdasági együttműködésben - ismertette. Hozzátette, hogy a kormány meghallgatja az amerikai álláspontot, de Magyarország érdekei mentén alakítja külpolitikáját. Magyar Levente kijelentette: a magyar kormány nem lát olyan pontot a magyar-kínai együttműködésben, ami kézzel foghatóan sértené az amerikaiak legelemibb érdekeit, például nemzetbiztonsági téren, ami "egy más helyzet volna, de nem erről van szó". A Washingtonban tartott tárgyalást összegezve az államtitkár célnak nevezte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok útja "minimum ne tartson szét jobban, mint eddig", és ha lehet közeledjen, ám "ennek alfája és ómegája a magyar döntésekben a magyar érdek, a magyar emberek biztonsága és anyagi jóléte".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!