Így lett David Pressman a magyar baloldal egyik vezető szereplője

Vágólapra másolva!
David Pressman háborúpárti amerikai nagykövet pár napja ismét Orbán Viktor békemisszióját támadta. Pressman 2022-es Magyarországra érkezése óta folyamatosan háborúpárti nyilatkozatokkal próbálja elérni, hogy a magyar kormány feltétel nélkül beálljon az amerikai álláspont mögé.
Vágólapra másolva!

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyar ellenzék egyik vezető szereplője, s a megnyilvánulásait is ennek megfelelően kell értékelni 

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. A tárcavezető az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követő sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta David Pressmannek a magyar békemissziót érő bírálatai kapcsán, hogy az amerikai nagykövet egy 

ellenzéki aktivista, a magyar ellenzék egyik vezető szereplője. És az ő megnyilatkozásait ennek megfelelően is kell értékelni. Ha pedig a tartalmáról akarnék beszélni az ellenzéki aktivista megnyilvánulásának, akkor azt tudnám elmondani, hogy érdekes módon, amikor Olaszország miniszterelnöke Kínában járt, s azt mondta, hogy Kína megkerülhetetlen párbeszédpartner a mostani törékeny nemzetközi viszonyok közepette, akkor az ellenzéki aktivista úr nem aktivizálta magát

- mutatott rá. A külügyminiszter elmondta, hogy amikor Zelenszkij elnök felhívta Donald Trumpot, akkor sem fejezte ki a rosszallását, vagy amikor az ukrán külügyminiszter legutóbb Kínában járt, akkor sem hallottuk a kritikáját. 

Tehát nyilvánvalóan itt ez egy ellenzékiségből fakadó, onnan inspirálódó megnyilatkozás volt

- tette hozzá. Szijjártó Péter ezután a litván kollégája által megfogalmazott bírálatokról azt mondta, hogy Gabrielius Landsbergis az egyik legháborúpártibb politikus Európában. "Versenyképes a legháborúpártibb politikus címért, rendszeresen bírálja a magyar békepárti álláspontot. Azt hiszem, az ő helyzetértékelése sem tekinthető realistának semmilyen szempontból" - vélekedett.

Alaposan helyretették a háborúpárti Pressmant


Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban David Pressman amerikai nagykövet pár napja a következőket mondta:„Holnap béke lehet, ha Vlagyimir Putyin leállítja ezt a háborút. Mert ez az orosz elnök háborúja...” – írja a budapesti orosz nagykövetség közleményében.

Úgy tűnik, az amerikai nagykövet ismét mindent összezavart. A konfliktus befejezésének kulcsa a Nyugat kezében van

– jegyzi meg az orosz nagykövetség.

Az orosz elnök többször felszólította a jelenlegi amerikai kormányzatot, hogy hagyjon fel a Kijev igényeit kielégítő fegyverszállításokkal, és hagyjon fel a »háború utolsó ukránig való meghosszabbításának« stratégiájával. Ez lenne az a döntés, amely valóban hozzájárulhatna a »holnapi« ukrajnai békéhez

– írták meg, hogy mi lenne az azonnali béke feltétele szerintük. 

Folyamatosan támadja a magyarok által megválasztott kormányt Biden embere

Mint arról korábban beszámoltunk, David Pressman háborúpárti amerikai nagykövet pár napja ismét Orbán Viktor békemisszióját támadta. 

A Hír TV kérdésére válaszolva úgy fogalmazott:

szerinte a miniszterelnök moszkvai útja csak egy performansz volt. Nem biztos benne, hogy bárki is követi Orbán békemisszióját.

Joe Biden embere, David Pressman évek óta megpróbálja elérni, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját, és sodródjon bele az ukrajnai háborúba. Az amerikai nagykövet már kinevezése előtt is mindenféle konkrétumok nélkül folyamatosan támadta a kétharmados többséggel megválasztott magyar kormányt, de Budapestre érkezése óta még magasabb fokozatra kapcsolt. 

Már kinevezése előtt is megkezdte a nyomásgyakorlást David Pressman. Joe Biden elnök közeli bizalmasa arról beszélt júniusi szenátusi meghallgatásán, hogy "fenyegetve érzi" a demokráciát és mélyen nyugtalanító jeleket lát Magyarországon.

2022-es Magyarországra érkezése óta folyamatosan háborúpárti nyilatkozatokkal próbálja elérni, hogy a magyar kormány feltétel nélkül beálljon az amerikai álláspont mögé, és fegyverszállításokkal segítse az ukránokat. Már tavaly októberben az amerikai nagykövet gyakorlatilag megfenyegette Magyarországot. Hazánk és Törökország ugyanis nem fogadta el egyből Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

David Pressman folyamatosan támadja a magyar kormányt. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pressman, Biden embere fenyegetőzik

2022 novemberében azt nyilatkozta, hogy

aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy Moszkvából repülnek rakéták a kijevi játszóterekre – és látom, hogy Magyarország külügyminisztere Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából.

Később közösségi oldalán reagált a nagykövet szavaira Szijjártó Péter.

Az lenne a helyes, ha a kölcsönös tisztelet talaján állva nem kommentálgatnánk egymás lépéseit

- fogalmazott a miniszter. Hozzátette: „Én sem szoktam kommentálni az amerikai külügyminiszter utazásait, és azt várom el természetesen az Egyesült Államok nagykövetétől, hogy hasonlóképpen tartózkodjon a magyar politikai kérdések kommentálásától."

A nagykövet a Politico nevű lapba is írt, s az ukrajnai háború kapcsán említette a magyar kormány békefelhívását, amelyet szerinte Amerika is támogat. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a felhívásokat Putyin elnöknek kellene címezni. Írta ezt azok után, hogy a Biden-adminisztráció – a 2022-es invázió óta – több száz tankot, harci járművet, mobil tarackrendszert és rengeteg más hadianyagot küldött és küld Ukrajnának.

Pressman, Biden embere támadta a sajtószabadságot is

Mindezek mellett Pressmannak arra is volt gondja, hogy megtámadja a szabad magyar sajtót. Egy 2022-es októberi videóban Amerika-ellenességgel vádolta hazánkat. Egy kvíznek beállított provokációban Magyarország neves politikai és közéleti szereplőinek mondatait - szándékosan elferdítve - oroszpártinak állította be.

Minderre a HírTV az alábbi kérdéseket tette fel egy videóban:

  • Ki mondta, hogy felrobbantják az Északi Áramlatot háború esetén? Joe Biden vagy Vlagyimir Putyin?
  • Honnan kapott többmilliárdos támogatást a magyar ellenzék, hogy egy szövetséges ország kormányát megbuktassák? Amerikai demokrata körökből vagy Putyin oligarcháitól?
  • Ki a legnagyobb győztese most a háborúnak? Amerika vagy Európa?
  • Ki adja négyszer annyiért a gázt Európának, mint a hazai piacokon? Amerika vagy Oroszország?


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!