Percről percre

Tetőzik a vízszint, több települést elárasztott az árvíz, Budapesten már a rakpartot is elmosta

Események

Vágólapra másolva!
Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Percről percre tudósításunk az árvízi védekezésről.

 

12:54
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

A büntetés-végrehajtás több mint kétszáz munkatársa dolgozik a Margitsziget védelmén

A büntetés-végrehajtási szervezet több mint kétszáz munkatársa két műszakban küzd azért, hogy a Margitszigetet megvédjék a közelgő árhullámtól – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szerdán az MTI-vel.
 

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtás saját buszai biztosították a munkatársak kijutását a Margitszigetre, ahol a munka éjszaka sem állt le.

Kollégáink két műszakban töltik a homokzsákokat, azokkal "védművet" alakítanak ki a futókör vonalán. Munkájukat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és civil mentőszervezetek szakemberei koordinálják

 – tette hozzá.

Kiemelte: a börtönön kívüli árvízi védekezésben a személyi állomány tagjai mellett most már a fogvatartottak is részt vesznek, miközben sokan az intézetek falain belül továbbra is segítik az árhullám megfékezését homokzsákok töltésével.

A Margitszigeten kívül a büntetés-végrehajtás dolgozói és az önkéntes munkára jelentkező fogvatartottak az ország több pontján segítik a védekezést.

A Váci Fegyház és Börtönben a fogvatartottak mintegy 17 ezer homokzsák megtöltését végzik az intézet területén belül, amelyeket az illetékes védelmi bizottság teherautókkal szállít el a zsákok rendeltetési helyére.

Az intézet ezen felül külön intézkedéseket tesz a saját védelme érdekében is: a börtön a Duna-parthoz legközelebb eső részén védvonalat épít, a dolgozók és fogvatartottak homokzsákokkal erősítik meg a területet

 – jegyezte meg.

Hozzátette: Sopronkőhidán az Ikva-patak áradása miatt kellett a segítség, rövid időn belül csaknem ezer homokzsákot töltöttek meg a bv-s dolgozók és a fogvatartottak, majd azokat átadták a Soproni Védelmi Bizottságnak.

Szerda reggel az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből tíz "alacsony biztonsági fokozatú" fogvatartott tölti a homokzsákokat Hartán, a gáton, felügyelők kíséretével; továbbá a pécsi börtönből tízen Dunaszekcsőn közreműködnek a védelmi feladatok ellátásában - sorolta Makula György.

12:51
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízi munkálatok Vácon

Árvíz - Vác. A kézilabda szövetséggel a város védelmén dolgozunk 

- írta Kocsis Máté politikus Facebook oldalán.

12:49
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 1677 katona teljesít szolgálatot jelenleg

Jelenleg 1677 katona teljesít szolgálatot országosan a védekezésben, és 24 órán belül további 4000-el bővíthető ez a létszám, bárhol, ahol szükséges – mondta a honvédelmi miniszter szerdán a váci Duna-parton.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismertette, hogy 

a Magyar Honvédség katonái az éjszaka négy helyszínen voltak jelen.

 Szerdán 12 helyszínen lesz jelen a honvédség hivatásos és területvédelmi tartalékos állománya. Vácon 53 katona dolgozik, ők ahhoz a 156 tagú csoporthoz tartoznak, amely a vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred állományából érkezett– fűzte hozzá a miniszter. 

A honvédelmi tárca vezetője azt mondta, hogy nagyon büszke a „területvédelmis” katonákra, akik arra esküdtek fel, hogy megvédik az országot. Hozzátette, hogy a honvédség eszközparkja is rendelkezésre áll, 

a helikoptereket már bevetették felderítésre, és amennyiben szükséges, a kétéltű járművek is használhatók, 

más eszközökkel együtt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a katonáknak azt mondta, hogy most vizsgázik a területvédelmi tartalékos erő, amelynek a gátakon lévő katonák az elöljárói. Hozzátette, mindenkit a fegyelmezett, nyugodt, higgadt munkavégzésre kér. Minden tervszerűen történik, nincs kapkodás, nincs fejetlenség, nincs rohanás, balesetmentesen, egymásra figyelve kell dolgozni – hangsúlyozta a miniszter.

12:06
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

OVF: az érintett önkormányzatoknak már most érdemes megtervezni a figyelőszolgálatokat

Az árvíz elleni védekezésben résztvevő önkormányzatoknak már most érdemes megtervezniük a figyelőszolgálatokat, hiszen a problémák nem a tetőzés időpontjával érnek véget - hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője az árvízvédelmi operatív törzs szerda reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.
Láng István főigazgató rámutatott: a szivárgásból adódó "roskadási, tönkremeneteli" jelenségek később jelentkeznek.

Nagyon fontos szerepe lesz a tetőzés után a figyelőszolgálatok megszervezésének és fenntartásának annak érdekében, hogy a levonuló árhullám elleni védekezést biztosítani tudjuk

 - hangsúlyozta.

Láng István tájékoztatást adott arról, hogy a főbb gócpontokon körülbelül mikor várható a tetőzés. Ezek szerint a Lajtán csütörtökön, a Szigetköz alsó szakaszán csütörtök délután, Győrben csütörtök este, Komáromban péntek délelőtt, Esztergomban péntek éjjel, Vácon szombaton napközben, Budapesten szombat délután, este.

A főigazgató megjegyezte, hogy Győrben sokkal jobban elmarad az árvízszint, mint a többi helyen, hiszen itt a torkolati műtárgy sikeres működtetése miatt több mint egy méterrel alacsonyabb a vízszint.

Az állami vezetés részéről az a döntés született, hogy maximálisan támogatja az önkormányzati védekezéseket, így az állam minden támogatást megad ideiglenes védvonalak kiépítéséhez - hangsúlyozta.

Láng István közölte, 

a vízügy minden önállóan védekező településre műszaki irányítót küldött, ők szakmailag támogatják és irányítják a munkákat.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta, 47 településen folyik árvízvédelmi védekezés, kitelepítésre eddig nem volt szükség.

Megismételte, hogy kedden a védekezésben résztvevő katasztrófavédelem hivatásos egységei a 24/48 órás szolgálati rendről áttértek a 24/24 órásra. Ez kedden három vármegyét érintett: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyét. Hozzátette: szerdán további két vármegyei - Nógrád és a főváros - igazgatóságon állnak át a 24/24-es szolgálati rendre.

Góra Zoltán elmondta, a fővárosi tűzoltók a Margit-szigeten végeznek gátépítési munkálatokat, a nógrádiak a Pest vármegyei védekezést erősítik.

Az OKF vezetője jelezte: a szolgálati rend módosítása nem érinti mentésben és a tűzvédelemben szolgálatot teljesítő tűzoltókat, ők továbbra is a laktanyában várják az esetleges riasztásokat.

Arra a kérdésre, hogy a szakemberek helyett miért a miniszterelnök adott engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására, Láng István azt válaszolta: egyidejű döntés született.

A szükségtározót szerda hajnali 1 órakor nyitották meg, így tehermentesítve a Lajtát.

A szakember szerint nem lehet akármikor megnyitni a szükségtározót, azt a megfelelő időpontban kell megtenni, az árhullám tetején. Ha idő előtt nyitják meg a szükségtározót, azzal több bajt okoznak, min hasznot

 - tette hozzá.

A "megcsapolást" 45 órán keresztül tudják fenntartani ezzel az egymillió köbméteres tározóval - ismertette, hozzátéve: ez elég lesz, mert addig levonul az árhullám.

Láng István kérdés kapcsán elmondta, az előrejelzések szerint a Rábán és a Murán vártak rekordközeli árvizeket, de - mint mondta - "ezek a klímaváltozás által módosított ciklonok pillanatok alatt helyezik át a súlypontjukat", így ezeket nehéz pontosan megbecsülni.

A hat nappal ezelőttig észlelt előrejelzések a Rábára és a Murára jósolták a gócpontot, ennek ellenére a Lajtán és a Duna vízgyűjtőin hullott rekordmennyiségű csapadék.

Jelezte: nem egy, hanem két alakult ki a Dunán, a második "púp" Dévénynél érte utol az elsőt, ezért is lesz lassú az apadás.

Láng István szerint a felkészülés idő elég volt, és sokkal jobban állnak a szakemberek, mint a 2013-as árhullám idején.

11:58
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Emelkedik a Duna Vácnál - videó

A Március 15. téren kedd éjszaka kúszóváltó beépítésével ideiglenes végállomást alakítottak ki a BKK szakemberei. Ennek köszönhetően a villamosok a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között tovább tudnak közlekedni.
Ha tovább emelkedik a vízszint, akkor a Jászai Mari tértől a Kossuth térig közlekednek majd - írja a BKK Facebook-oldalán.

11:57
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ingyenesen használható az M2-es autópálya az árvíz miatt

11:55
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Elöntötte a víz a Lánchíd alagutat a 2-es vonalán

A Március 15. téren kedd éjszaka kúszóváltó beépítésével ideiglenes végállomást alakítottak ki a BKK szakemberei. Ennek köszönhetően a villamosok a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között tovább tudnak közlekedni.
Ha tovább emelkedik a vízszint, akkor a Jászai Mari tértől a Kossuth térig közlekednek majd - írja a BKK Facebook-oldalán.

11:51
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

A mentőszolgálat felkészült az árvízre

Az Országos Mentőszolgálat felkészült az árhullám érkezésére, az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot - tudatta a szolgálat közleményben az MTI-vel szerdán.
 

A veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését. A közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. 

A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója aktívan részt vesz az árvízvédelmi operatív törzs munkájában. A mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson - közölte a mentőszolgálat.
 

11:50
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 17-23.

vízállás
Fotó: MTI

 

11:42
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Elhúzódó árhullámra kell készülni a Dunán

Elhúzódó árhullámra számítunk a Dunán, csaknem egy hét alatt hagyja el Magyarországot a megnövekedett vízmennyiség

 - írja Magyarország Kormánya Facebook-oldalán.

11:41
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Több budapesti gyógyfürdőt is veszélyeztet az árhullám

A Dunán levonuló árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti, ezért a társaság megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére.
 

A társaság szerdán közölte az MTI-vel, hogy

 a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig.

Munkatársaik már a hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes emeleti szintekre - írták.

A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak az árvíz idején, figyelve a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát.

Ehhez munkatársaik a Fővárosi Csatornázási Művek által szállított 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni.

Kiemelten kezelik az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves és ez évben felújított hullámgép megóvását - tették hozzá.

A közlemény szerint a Duna budai oldalán délről észak felé haladva az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői strandot is veszélyezteti.

A Király fürdő a Lukácsból kapja a gyógyvizét, ezt az árvízre tekintettel lezárták. 

Mivel ez a budai part egyik mély pontja, a pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével. A Lukács fürdő közvetlen összeköttetésben áll a Rózsadomb tövében található Malom-tóval, ezért itt a hegyről hirtelen érkező nagyobb mennyiségű víz elvezetése jelenthet gondot. A fürdő medencéit is folyamatosan figyelik a Duna magas vízszintje miatt - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

11:25
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya: árvízinfó

11:22
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Leányfalunál a honvédtisztjelöltek is segítenek a védekezésben

Leányfalunál a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának első százada is részt vesz a védekezésben, 12 órás váltásokban műszakonként 72 honvédtisztjelölt dolgozik - mondta el az MTI-nek szerdán a század parancsnoka.
Soós Gábor tájékoztatása szerint a vízügyi szakemberek irányításával homokzsákokat töltenek, illetve a zsákokat juttatják el a töltési helyekre.

Adorján András, Leányfalu független polgármestere elmondta, a 2013-as tapasztalatokat felhasználva hétfőn földmérőkkel végigjárták a település mélypontjait, és a veszélyeztetett pontokon jól láthatóan megjelölték a várható vízszint magasságát. Ez segítséget jelent a gátépítésnél, illetve a lakosoknak.

A településen 16 ház van, ahol laknak az ártéri nyaralókban, nekik el kellett hagyni az ingatlanjukat. Ők már megszervezték saját védelmüket, egy háromtagú családnak kellett szállást találni, nekik egy helyi lakos felajánlotta a házát, illetve egy idős hölgynek egy szobát a helyiek.

Emellett a tornacsarnok és a faluház nyitva áll, hogy ha bárkinek szüksége lenne rá, oda be tudják fogadni őket - ismertette a polgármester.
 

10:42
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Drónvideón a víz alatt álló Vének

A Duna vize teljesen elárasztotta a Győr-Moson-Sopron vármegyei települést. 

10:39
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: a védekezésben résztvevők magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat

A dunai árhullám Dévénynél tart, Budapesten várhatóan szombat délután, 

este tetőzhet a folyó a 2013-as vízállásnál 40-50 centiméterrel alacsonyabban, 846 centiméteren

a budapesti rakpartokat valamikor a jövő hét közepén nyithatják újra - mondta a miniszterelnök szerda reggel Budapesten sajtótájékoztatón. Orbán Viktor közölte, a védekezésben résztvevők rendkívül magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat.
 

Orbán Viktor ismertetése szerint a Lajta csütörtökön Mosonmagyaróvárnál fog tetőzni a valaha mért legmagasabb vízszintet megközelítve. Közölte, jelenleg 544 kilométer hosszúságban folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon.

10:27
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Útlezárások három vármegyében

Az Útinform azt közölte, a Duna áradása miatt lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként az autósok a lezárások miatt.

A Duna áradása miatt Komárom-Esztergom vármegyében a következő utakat zárták le: 
-a 11-es főutat teljes szélességében lezárták, Doboskert településen, a 45-ös és a 46-os km között.
- a 11-es főutat teljes szélességben lezárták Dömös település határában, a 47-es és a 48-as km között.
- a 11-es főutat teljes szélességében lezárták Esztergom nyugati határában, a 68-as és a 72-es km között, itt ideiglenes gátat építenek. Kerülni a 111-es főút felé lehet.
- a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es km között csak a fél útpálya járható.
- Nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es km közelében, a Mária Valéria híd közelében, (11326-os jelű)
- lezárták Dunaalmáson a hajóállomáshoz vezető bekötőutat, illetve a vasútállomáshoz vezető utat. (11342-es jelű) (11343-as jelű)
Neszmélynél a komphoz vezető út (11341-es jelű út), - a párkányi komphoz vezető út, (11329-es jelű út),

Pest vármegyében:
leginkább a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatóak, így
- a Vác-Sződliget kerékpárút, az 1-es és az 5-ös km között, (97793-as jelű)
- Szentendre közelében a Budapest-Szentendre EV6 kerékpárút, a 2-es és a 3-as km között,(97812-es jelű)
- a Megyeri-híd alatti kerékpárút van lezárva. (97767-es jelű út)
Zárva van a Dunakeszi-Horányi komphoz vezető út, (12301-es jelű út)
- a Szentendre-Szigetmonostori révhez vezető út, (11308-as jelű út)
- Szigetmonostor-Határcsárdai komphoz vezető út, (11307-es jelű út és a 11306-os jelű út)
- Leányfalu-Pócsmegyeri komphoz vezető út, (11311-es jelű út)
- Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető út.  (11315-ös jelű út)

- a Váci komp szeptember 19-én csütörtök estig még jár.

Szintén Pest vármegyei hír, hogy az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat, egy 500 m-es szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható, a határátlépés nem lehetséges. (12125-ös jelű út) Ott a kerékpárút sem használható. (97821-es út)

10:24
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence: Vácon mindenki kiveszi a részét a védekezésből

10:05
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely: Budapest felkészült az árhullám tetőzésére

Csütörtökre a szakemberek elkészülnek a földgáttal a Rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védik a Margitszigetet, biztosítják az ívóvízellátást mindenkinek - írta a főpolgármester szerda hajnalban a Facebook-oldalán.
 

Karácsony Gergely arról is beszámolt, hogy stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás a városban, a közlekedésben több, gyakran kényelmetlen, de szükségszerű változás szolgálja a budapestiek biztonságát és az árvízi védekezést.

Összesen 43 árvízi kaput zártak le a kollégák, mintegy 1700 méter hosszan, 6 ezer köbméter agyag felhasználásával készül az ideiglenes gát. A Margitszigeten naponta 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használunk, a keletkező szennyvizet idáig 30 szivattyú bevetésével kezelték

 - ismertette a főpolgármester.

Közölte azt is, hogy szerda reggel a BKV megkezdi a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, így is lehet olyan helyzet, amikor a metrónak ezt az állomást ki kell majd hagynia. Szerdától lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

A Budapest Közút Zrt. felkészült a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljáró lezárására, és csütörtöktől le kell zárni a Margitsziget Árpád híd felöli bejáróját is.

Szerdán a Belügyminisztériumban kezdődik az operatív törzs ülése. Ott arról tud beszámolni a kormány képviselőinek - írta Karácsony Gergely -, hogy Budapest megtette és ezután is teszi a dolgát higgadtan, szakszerűen.

A főpolgármester bejegyzésében megköszönte a védekezésben részt vevők munkáját, a budapestiek megértését.

09:59
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Honvédelmi miniszter: Hiteles, őszinte tájékoztatásra van szükség! - videó

09:58
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra: most hangulatkeltés helyett dolgozzunk! - videó

09:48
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az Országos Mentőszolgálat felkészült az árhullám érkezésére

A veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója aktívan részt vesz az Árvízvédelmi Operatív Törzs munkájában és a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

09:34
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízinfó: a legfrissebb adatok és információk az árvízi védekezésről - videó

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az árvíz elleni védekezésről a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 18-án. 

09:26
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Víz alatt a rakpart

Országos Vízügyi Főigazgatóság friss fotót osztott meg a budapesti rakpartról:

09:04
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 

Siklós Gabriella a műsorban elmondta: 

szombatig tetőzik az árhullám a Dunakanyarban és Budapesten is. Az előrejelzések szerint 850 centiméteren tetőzik majd a Duna a fővárosnál.

Közölte azt is, hogy a vízgyűjtő területeken már nem esik az eső, így az áradásnak nincs utánpótlása, ugyanakkor a hó olvadásából származó víz lassíthatja az apadást.

A Szigetközben már megjelentek az úgynevezett fakadó vizek, de a vízügy munkatársai ezeket figyelik és, ha kell, megerősítik a töltést - tette hozzá.

A szóvivő azt javasolta azoknak, akik segíteni szeretnék a védekezést, hogy figyeljék az önkormányzatok honlapjait, mert ezeken minden információ elérhető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a "katasztrófaturizmus" most veszélyes lehet, illetve nehezítheti a szakemberek munkáját: a töltések mostanra átáztak, ezért csak azok mehetnek fel rájuk, akiknek ott dolguk van.

Siklós Gabriella az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta azt is, hogy 

a Dunán egyre több helyen harmadfokú a készültség és nagyon gyorsan emelkedik a víz szintje a Dunakanyarban és Budapesten is.

A fővárosban a rakpart szintjét - ami 645 centiméter - kedden 22 órakor érte el a víz, ami szerda reggelre már 683 centiméteren állt.

A Szigetközben csütörtök reggelre, Komáromnál és Esztergomnál pedig csütörtök este, péntek reggel tetőzhet a víz. A fővároshoz közelebb lévő településeknél, illetve a Dunakanyarban pedig pénteken a nap második felében érheti el az ár a maximális magasságát, Budapesten pedig szombaton lehet a tetőzés - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy 2013-ban 891 centiméteren tetőzött az árvíz a Dunán Budapestnél, most körülbelül 850 centiméteres maximális magasságra számítanak.

Emlékeztetett: a 2013-as nagy árvíz óta komoly fejlesztések történtek a Duna Győr feletti szakaszán lévő töltéseken, mintegy 120 kilométer hosszan, így most sok település nagyobb biztonságban van, mint korábban.

08:30
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Erdészeti útvonalakat nyit meg a Pilisi Parkerdő az árvíz miatt

Vitályos Eszter friss posztot osztott meg közösségi oldalán a pilismaróti és dömösi lezárásokkal kapcsolatban, miszerint a Pilisi Parkerdő erdészeti útvonalakat nyit meg az árvíz miatt a közutaktól elzárt települések irányába.

Az erdészeti utakon gépjárművel közlekedhetnek: 

a forgalmi korlátozással érintett települések lakosai, a települések munkavállalói, az árvízvédelmi munkálatokban feladatot teljesítők, és a települések ellátásában részt vevők.

06:31
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízi védekezés: friss hírek a vasúti közlekedésről

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) ma hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően 

  • hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből - Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon. A GYSEV szerint a mai üzemkezdettől a Sopron–Wiener Neustadt vasútvonalon újra közlekednek a vonatok- írta közleményében a MÁV. 
  • A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight további intézkedésig csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapest felé. A Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők. Győri vagy hegyeshalmi átszállással biztosított az eljutás Bécsig, illetve Bécs felől Budapestig, azonban hosszabb eljutási idővel kell számolni.  

A jelenlegi információk alapján a Bécsen túli (Wien Hbf.), Salzburg felé lévő állomások még nem érhetők el vasúton. 

  • A heves esőzések és az árvízhelyzet miatt Ausztriában továbbra is lehet járatkimaradásokra, fennakadásokra és késésekre számítani.
  • A Regiojet tájékoztatása szerint várhatóan szerdától ismét közlekednek a Regiojet-járatok Bécs-Hegyeshalom-Budapest között, - a 1065-ös számú vonat kivételével. Szerdán még nem közlekedik a Bécsből 7:34-kor a Déli pályaudvarra induló RegioJet. A kialakult helyzet miatt még előfordulhatnak késések.
  • Csehországban a kiterjedt áradások miatt továbbra is korlátozzák még a vasúti forgalmat. A Metropol EuroNight Varsó–Budapest közvetlen kocsijai szeptember 19-ig nem közlekednek. A Hungária EuroCity mindkét járata Budapest–Berlin–Budapest között jelenleg korlátozás nélkül közlekedik mindkét irányban.

Az árvízvédelmi készültség miatt lezárták a 10-es főút Neszmély és Süttő közötti szakaszát. 

  • A korlátozáshoz igazodva mától már csak Esztergom és Süttő között közlekednek az S74-es vonatok pótlóbuszai. Neszmély és Komárom között a Volánbusz menetrend szerinti járataival lehet utazni, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket is.
05:40
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Most jön a kritikus időszak az árvízvédelemben - videó

04:34
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Így védekezett az ország kedden - videó

04:32
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Fordulat az időjárásban, ez hatással lesz az árvízi védekezésre is

A következő napokban várhatóan kevesebb eső lesz, ami jelentősen befolyásolhatja az árvízi védekezést is. A friss előrejelzést a LINKRE KATTINTVA olvashatja!

04:30
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi tudósításunkat ITT TALÁLJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!