Vágólapra másolva!
Bár valamennyien hajlamosak vagyunk egy-egy jól csengő ajánlat azonnal megragadására, van azonban néhány fontos előkérdés, amelyet mindenképpen szükséges megvizsgálnunk egy lakásbérleti szerződés aláírása előtt.
Vágólapra másolva!

Jelen gazdasági helyzetben sajnos egyre kevesebb embernek adatik meg a lehetőség, hogy saját tulajdonú ingatlanban lakjon, így a lakásbérleti szerződések az egyik leggyakrabban használt szerződési típussá léptek elő – fejtette ki elöljáróban a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Dr. Csapó Szandra szerint bár valamennyien hajlamosak vagyunk egy-egy jól csengő ajánlat azonnal megragadására, van azonban néhány fontos előkérdés, amelyet mindenképpen szükséges megvizsgálnunk egy lakásbérleti szerződés aláírása előtt.

Tisztázni való kérdések

Amennyiben az ingatlan megtekintését követően a bérleti feltételekben, a bérleti díj mértékében, illetve az egyéb releváns kérdésekben is megállapodás született, abban az esetben első lépésként feltétlenül szükséges tisztáznunk, hogy a bérbeadót pontosan milyen kapcsolat fűzi az adott ingatlanhoz.

Amennyiben a bérbeadó - állítása szerint - az ingatlan tulajdonosának minősül, abban az esetben célszerű az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése, amely alapján a tulajdonos kiléte, illetve a bérbeadó állítása egyértelműen ellenőrizhető.

Ha a bérbeadó az ingatlan bérlőjének, haszonélvezőjének, vagy egyéb jogcímen alapuló jogszerű használójának vallja magát, abban a helyzetben mindig érdemes megkérnünk az illetőt a használat alapjául szolgáló jogviszonyt igazoló dokumentum, illetve szerződés bemutatására.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint szintén célszerű az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése.

Ellenőrizzük, hogy mire jogosult a bérbeadó

Az ilyen típusú szerződéseken első lépésként mindig nézzük meg, hogy a bérbeadó jogosult-e az ingatlan albérletbe adására, illetve amennyiben az a tulajdonos beleegyezéséhez kötött, abban az esetben kérjük ki a bérbeadótól a tulajdonos írásbeli engedélyét is.

Forrás: BELGA/AFP/Jonas Hamers

Célszerű továbbá azt is megvizsgálnunk, hogy a bérbeadó által bemutatott bérleti-, vagy egyéb szerződésen tulajdonosként megjelölt személy a tulajdoni lap szerint tulajdonosnak minősül-e.

Tehermentes az ingatlan?

A fenti eljárást követően valamennyi esetben vessünk egy pillantást a tulajdoni lap utolsó szakaszára, és vizsgáljuk meg, hogy tehermentes-e az általunk bérbe venni kívánt ingatlan. Amennyiben az ingatlanon végrehajtási jogot, jelzálogjogot, vagy egyéb hasonló jogosultságot látunk bejegyezve, abban az esetben a lakásbérleti szerződés megkötése nem javallott.

Tekintettel ugyanis arra, hogy az ilyen típusú bejegyzés alapján bármikor sor kerülhet az ingatlan tulajdonosa személyének módosulására, egyúttal a bérleti jogviszonyunk megszüntetésére, amelynek kapcsán a korábbi tulajdonos fizetésképtelensége akár még az anyagi kompenzációnk elmaradását is eredményezheti – mondta végezetül dr. Csapó Szandra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!