Új közbeszerzési törvény: az ördög az előkészítésben rejlik (1. rész)

Businessman, tanácsadás, megbeszélés, meeting, közbeszerzés
Businessman, tanácsadás, megbeszélés, meeting
Vágólapra másolva!
A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint a közbeszerzési eljárások tekintetében kiemelkedő jelentősége van az eljárások előkészítésébe fektetett alapos munkának. Dr. Merics Lajos hangsúlyozta: a projektek megvalósítása során sokszor merül fel olyan akadály, amelyet gondos előkészítéssel el lehetett volna kerülni. A kétrészes írás első részét olvashatja.
Vágólapra másolva!

Hogyan bonyolítsunk le az új közbeszerzési törvénynek és a kiíró elvárásainak is megfelelő közbeszerzési eljárást? A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője kifejtette: a közbeszerzési eljárások alapos előkészítésének kiemelkedő jelentősége van.

Alapjaiban ugyanis ez határozza meg az ajánlattevők részvételi lehetőségét, az eljárás lefolytatásához szükséges időt és annak kimenetelét, a teljesítés minőségét és - nem utolsó sorban - hatékonyabb együttműködést eredményezhet a közbeszerzést ellenőrző szervekkel is. A projektek sikeres megvalósítása során sokszor merül fel olyan akadály, amelyet gondos előkészítéssel el lehetett volna kerülni.

Érzékeny terület az előkészítés

A közbeszerzés előkészítése azért is érzékeny terület, mivel az ajánlatkérőknek a túl szűkre szabott feltételekkel kiírt eljárás alkalmazásával lehetőségük van egy „preferált” ajánlattevőt előnyben részesíteni. Egy szubjektív szempontok szerint előírt alkalmassági feltétel, melyet a versenytársak nem tudnak, vagy nem akarnak teljesíteni, indokolatlanul szűkíti az ajánlattevők körét.

Ennek kiszűrésében különösen hangsúlyos az ellenőrző szervek felelőssége – mutatott rá dr. Merics Lajos. Ugyanakkor a közbeszerzési eljárás célja az, hogy az ajánlatkérő a lehető legkedvezőbb feltételekkel köthessen szerződést, és a közbeszerzés is annak megfelelően valósuljon meg.

Egy nem kellően pontosan meghatározott alkalmassági feltétel ugyanakkor sértheti az ajánlatkérő érdekeit, mivel neki a teljesítéshez például megfelelő, speciális szaktudású szakemberekre vagy használható, jó minőségű eszközökre van szüksége. E két szempont harmonizálása az előkészítő fázis feladata.

A törvény külön szakaszban tér ki az előkészítésre

Az új Kbt. - hiánypótló jelleggel és felismerve ennek jelentőségét - külön szakaszban tér ki az előkészítéssel kapcsolatos szabályok meghatározására és kiemeli az alapos előkészítés fontosságát.

Forrás: Thinkstock

A jogszabály kimondja, hogy a közbeszerzési ajánlatkérési dokumentumoknak biztosítaniuk kell, hogy az eljárásban a gazdasági szereplők képesek legyenek műszakilag megfelelő, fizikailag megvalósítható és gazdasági szempontból reális ajánlatot adni.

Az ajánlatkérőnek már az előkészítés során törekednie kell a magas minőségű teljesítés feltételeinek megteremtésére, a környezet védelmére és a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére, valamint a beszerzés tárgyát érintő későbbi esetleges szerződésmódosítások megelőzésére egyaránt.

(A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértőjével készült kétrészes írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!