Amikor kéretlen csomagot akarnak kézbesíteni számunkra

internetes rendelés futárszolgálat csomag doboz Rendelj okosan a netről! – Fontos tudnivalók, hogy ne érjen csalódás
Vágólapra másolva!
Előfordul, hogy családtag, vagy akár mi magunk is figyelmetlenségből átveszünk olyan csomagot, amit valójában nem is rendeltünk meg. Amennyiben ezzel a csomag kibontása után szembesülünk, az alábbi lehetőségeink vannak – hívják fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

A mások megkárosítására szakosodott társaságok eszköztára végtelen, de véletlenszerűen is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy kéretlen csomagot kézbesítenek számunkra. Mi a teendő ilyen esetben?

Amennyiben a csomagot nem mi rendeltük, annak átvételét nyugodtan megtagadhatjuk, ezzel megspórolhatjuk a visszaküldés procedúráját. Külön esetet képez, ha a csomag utánvéttel érkezik. Ilyen esetben a címzett csak akkor kapja meg a számára feladott terméket, ha annak ellenértékét kifizeti.

Sajnos, nem példa nélküli, hogy ezt jogtalan vagyonszerzésre használják fel. Előfordul, hogy családtag, vagy akár mi magunk is figyelmetlenségből átveszünk olyan csomagot, amit valójában nem is rendeltünk meg. Amennyiben ezzel a csomag kibontása után szembesülünk, az alábbi lehetőségeink vannak.

Azonnal jelezni kell a feladó részére, hogy kéretlen küldeményről van szó, és a csomag visszaküldése mellett igényt tarthatunk a megfizetett összeg visszautalására.

Erre internetes rendelés esetén amúgy is lehetőségünk van a kézhezvételtől számított 14 napon belül, jelen esetben azonban nem is történt megrendelés.

Fontos tudni, hogy szerződést kötni ráutaló magatartással, így akár egy csomag átvételével és ellenértékének a megfizetésével is lehetséges, így ismét hangsúlyozni kell, hogy a fizetés előtti körültekintéssel célszerű elébe menni a további bonyodalmaknak.

A hasonló eseteknek lehet azonban büntetőjogi aspektusa is. Előfordul ugyanis, hogy a feladó elérhetetlen, így a visszaküldés és visszaigénylés akadályokba ütközik, miután módszeresen használják ki a címzettek figyelmetlenségét.

Tekintettel arra a csalást az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, ilyen esetben felmerülhet, hogy a feljelentő csalás sértettje.

Forrás: Shutterstock

Mivel a csomagküldéshez az érintett személyes adatainak a kezelésére is szükség van, külön kérdés, hogy azokhoz a feladó törvényesen jutott-e, adatkezelése az előírásoknak megfelelő-e.

Amennyiben felmerül a gyanúja annak, hogy nem, adatvédelmi hatósági eljárás mellett és helyett a személyes adattal való visszaélés miatt büntetőfeljelentés is tehető, ha azzal nagyobb kárt okoztak nekünk – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!