Fellép a tinik szexuális zsarolása ellen az Instagram

mobilozás sms rcs texting mobilnet közösségi média
Fotó: Etienne Girardet / Unsplash
Vágólapra másolva!
Gépi rendszerrel próbálja detektálni a gyanús felhasználói fiókokat.
Vágólapra másolva!

További lépéseket jelentett be a tizenéves felhasználók védelme érdekében az Instagram. A mostani kör fókuszát a sextortion elleni fellépés jelentette, ennek során a bűnözők meztelen képeket próbálnak kicsikarni másokból, hogy aztán a másoknak való átküldésükkel vagy a nyilvánosságra hozásukkal zsarolhassák őket, mára teljes iparág épült a bűncselekménytípus köré.

zsarolás, tini, instagram
A zsarolás általában úgy zajlik, hogy a kiberbűnözők különéle módszerekkel ráveszik áldozataikat az interneten keresztül, hogy intim képeket küldjenek magukról a csalóknak, akik aztán pénzt követelnek.
Fotó: Northfoto

Az Instagram szerint mostantól automatizált rendszer próbálja detektálni a potenciálisan szexuális zsarolásban utazó felhasználói fiókokat, ez biztonsági okból javarészt titokban tartott jelek és viselkedési minták alapján próbálja azonosítani a gyanús alakokat. A gyanúsnak jelölt fiókok követési kéréseit a rendszer a spam mappába teheti vagy teljesen blokkolhatja. Ezen túlmenően ha egy gyanús fiók már követi a tinit a szolgáltatásban, akkor elrejti előle a fiatal barátlistáját és a megosztott tartalmaihoz csatolt címkéket.

Ezen túlmenően az Instagram egy riasztást is tesztelni kezdett, ami figyelmezteti a tiniket, ha egy általa gyanúsnak vélt fióktól kapnak chatüzenetet.

További fejlesztések, hogy az Instagram mobilapp blokkolja a képernyőképek vagy kijelzőfelvételek készítését az eltűnéses módba kapcsolt chatelések esetében, továbbá az Instagram böngészős verziója egyáltalán nem jeleníti meg az efféle chatelésekben átküldött képeket.

Végül az Instagram szerint hamarosan az összes tininél automatikusan aktív lesz a filter, amely elhomályosítja a potenciálisan meztelenséget tartalmazó képeket a chatelésekben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!