Hagyományos halászlé kapros daragaluskával

Vágólapra másolva!
Szinte minden évben felkínált halászlét a kapros daragaluskával tehetjük különlegessé. Tegyünk próbát és kérdezzünk rá, hogy rögtön felismerik-e az összetevőket. Akinek ízlik, az ne csak karácsonykor alkalmazza.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

A halászléhez:

  • 4 szelet ponty vagy 40 dkg pontypatkó,
  • 1kg halcsont vagy halfej,
  • 30 dkg hagyma,
  • só ízlés szerint,
  • 3 evőkanál pirospaprika,
  • 1 evőkanál egész feketebors,
  • 2 db babérlevé

A daragaluskához:

  • 8-10 dkg búzadara,
  • 5 dkg margarin,
  • 1 db tojás,
  • só ízlés szerint,
  • 1 csomag kapor.
Forrás: [origo]

Elkészítés módja:

A halcsontot vagy a halfejet hidegvízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, hozzátesszük a felszeletelt hagymát és a többi hozzávalót. Legalább 3 órán keresztül lassú tűzön főzzük. Amikor kész, átpasszírozzuk, felforraljuk, belerakjuk a pontyszeleteket és puhára főzzük.

Miközben a halászlénk készül, elkészítjük a daragaluskát. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a margarinnal habosra keverjük, a búzadara felét hozzákeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgás résszel, hozzáadjuk a maradék búzadarát és a finomra vágott kaprot, közben sóval ízesítjük. A nyers masszát a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, hogy a búzadara megdagadjon. Kanál segítségével galuskákat formázunk a tésztából és forró, sós vízben kifőzzük.

Ajánlott ital: száraz vörösbor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!