Karácsonyfák a világ körül

Galeries Lafayette, Párizs, karácsonyfák a világban
Vágólapra másolva!
Berlinben egyesek szerint Németország legrondább karácsonyfáját állították fel idén, Tokióban elkészült a világ legértékesebb karácsonyfája, az olaszországi Gubbióban pedig ismét felkapcsolták a legnagyobb karácsonyfának kikiáltott fényattrakciót. Összeszedtük a leghíresebb karácsonyfákat Washingtontól Rio de Janeiróig.
Vágólapra másolva!

Washington: a leghazafibb
A Fehér Ház hivatalos karácsonyfája Wisconsin államból érkezett Washingtonba. A dekoráció témáját minden évben a First Lady választja ki, idén az amerikai katonák és családjaik előtti tisztelgés jegyében a Kék szoba fájára képkeretbe foglalt kitüntetéseket, fényképeket, jelvényeket akasztottak. A díszeket katonák gyerekei készítették. A Fehér Házban egyébként összesen 37 karácsonyfa van.

Gubbio: a legnagyobb
A világ legnagyobb karácsonyfájaként vált híressé az olaszországi Gubbio fája, ami azért csalás egy picit, mert tulajdonképpen nem is egy igazi karácsonyfa, hanem egy több száz izzóból álló installáció a Monte Ingino hegyen. A karácsonyfa körvonalait 300 zöld lámpa rajzolja ki, a "fa" összesen 1300 négyzetméternyi területét 400 tarka fényforrás világítja ki. Idén december 7-én XVI. Benedek pápa kapcsolta fel a hegy kivilágítását, mégpedig a Vatikánban, egy tablet gép segítségével. A gubbiói karácsonyfát 1981 óta minden évben önkéntesek építik fel.

Forrás: AFP
Kattintson, galéria nyílik!

Rio de Janeiro: a legnagyobb úszó fa
A riói Lagoa Rodrigo de Freitas tavon lebegő karácsonyfa a Guinnes Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb úszó karácsonyfája. Az építmény 85 méter magas, 542 tonna és több mint három millió lámpaizzó található rajta. A fát igazi brazil karneváli hangulatban állítják fel már tizenhat éve, az ünnepi eseményen tűzijátékkal,vetítésekkel és koncertekkel köszöntik az adventet.

Tokió: a legértékesebb
Tokióban készült el idén a világ legdrágább karácsonyfája, nem másból, mint színaranyból. A Ginza Tanaka ékszerüzlet majdnem két és fél méter magas, 12 kilogramm súlyú karácsonyfáját a World Records Academy már el is ismerte a világ legértékesebb karácsonyfájának. Nem csoda: a hatvan darab, színaranyból készült szívvel díszített fa összesen 1,95 millió dollárt, vagyis több mint 400 millió forintot ér. A Shogo Kariyazaki virágkötő művész által készített karácsonyfa nem eladó, de az ékszerüzletbe betérők egészen december 25-ig megcsodálhatják.

Berlin: a legrondább
Berlinben rengeteg gyönyörű karácsonyfa van, például a Brandenburgi kapunál - ezekről most nem is beszélnénk. Az idei karácsony szenzációja ugyanis a Gedächtniskirche mellett felállított Traffic Tree, amelyet a Bild egyenesen Németország legrondább karácsonyfájának kiáltott ki. A Traffic Treenek kúp alakja van és lógnak is rajta dolgok, ezen túl azonban nem sok köze van a hagyományos fákhoz. Thomas Plattner tervező a mackótól kezdve a próbababákon át a közlekedési táblákig csupa kiselejtezett tárgyat aggatott a fém építményre, így az valójában sokkal inkább hasonlít egy jókora tornádó által összehordott kacatkupacra. A fa ráadásul tüzet is okád!

Párizs: a rockos
A párizsi Galeries Lafayette áruház üvegből és acélból készült csodálatos kupolája alatt minden évben másfajta karácsonyfát állítanak fel. Idén rockosra vették a dizájnt, az óriási fát csillagok, kitűzök és gitárok díszítik, de nemcsak a fa, hanem az egész áruház dekorációja a rock and rollt idézi, a kirakatokban például Andrew Yang dizájner babái dobolnak. Az áruház karácsonyi reklámszpotjában ennek megfelelően a félmeztelen Iggy Popot láthatjuk Mikulás-sapkában.

Forrás: Northfoto

Bejrút: A háromnyelvű
A libanoni fővárosban fémből készült, színes karácsonyfát állítottak, melyen angolul, franciául és arabul is olvashatóak a karácsonyi jókívánságok. A díszkivilágítást Nancy Ajrat énekesnő kapcsolta fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!