A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mentsük meg a világot a pusztulástól!

pandemic társasjáték
Vágólapra másolva!
Halálos járványok terjednek világszerte, csak mi állíthatjuk meg a pusztítást - erről szól a Pandemic, amely egy remek stratégiai, logikai társasjáték. A játékosok nem egymás ellen, hanem a világ megmentéséért, egy csapatban dolgoznak egy speciális képességekkel rendelkező karakter bőrébe bújva. A Pandemicet az Év Játékának jelölték, nem véletlenül.
Vágólapra másolva!

Akinek ne lenne egyből világos a játék nevéből, hogy egy járványt kell megfékezni (a pandemic világméretű járványt jelent), annak a játék borítójára nézve már egyértelmű lehet, hogy valami óriási pusztulás fenyegeti a világot, amit csak mi tudunk megakadályozni.

Legyünk hősök, mentsünk világot!

A borító a mai világmegmentős követelményeknek tökéletesen megfelel, hasonlóan reklámoznak minden egyes szuperhősös filmet (pl.: a Szövetség, az X-Men filmek vagy a Heroes sorozat). Ezeknek a moziknak valahol ugyanaz a lényegük: kicsit a főhős(ök) szerepébe gondoljuk magunkat, azt képzeljük, hogy különleges képességünk van, amelynek köszönhetően megmentjük a világot. A Pandemic utat enged ezen vágyainknak.

A Pandemic borítója is igen látványosra sikerült Forrás: Origo

Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaként kell elkészíteni a halálos járványok ellenszérumait (összesen négyet), még mielőtt a vírusok világszerte elterjednének. Hét szereplő van (diszpécser, mikrobiológus, műveleti tiszt, orvos, karanténspecialista, készenléti elemző, kutató), ezek közül kell egyet választanunk, pontosabban a játékszabály szerint vakon ki kell húznunk a saját karakterünket. (Szerintünk azt a kisebb szentségtörést megengedhetjük, hogy válasszunk maguknak egy olyan szereplőt, akivel könnyebben tudunk azonosulni, a játéknak végül is az a lényege, hogy belebújjunk valaki bőrébe, és úgy mentsük meg a világot.)

Mindenki különleges

Minden karakternek van egy különleges képessége, amellyel csak ő rendelkezik a csapatból. Nyilván helyzetfüggő, hogy épp melyik szereplő mennyire hasznos, de szerintünk az orvos, a karanténspecialista és a mikrobiológus a leghatékonyabb karakter. Az orvos könnyebben tudja gyógyítani a megfertőzött városokat, a karanténspecialista nem engedi, hogy tovább terjedjen a járvány abban a városban és közelében, ahol éppen tartózkodik, a mikrobiológus pedig a többieknél könnyebben tudja kifejleszteni a z ellenszérumokat.

A karakterek, és a hozzájuk tartozó bábuk Forrás: Origo

A játék azért is különösen jó, mert itt a játékosok nem egymás ellen, hanem egymás mellett küzdenek egy célért. A lényeg: ha a karácsonyfa alól kerül elő a Pandemic, nem fogja elrontani az estét azzal, hogy összevesznek a túlbuzgó gyerekek, akik mind győzni akarnak. Itt vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít.

Logika és csapatjáték, és persze szerencse

Ezért is fontos az, hogy megfelelően össze tudjanak dolgozni a játékosok, és egy csapatként játszanak, mert csak így tudják kiírtani az összes vírust. A Pandemic éppen ezért nem unalmas, akármennyien is játsszuk, mivel folyamatosan együtt kell gondolkozni azon, hogy minél gyorsabban megszüntessük az összes járványt, a szerencse mellett a logikáé a főszerep. Így tehát nincs az, hogy amíg a másik játékos következik, addig neked csak annyi a dolgod, hogy szurkolsz, hogy a „két körből kimaradsz” mezőre lépjen.

A készítők 8 éves kortól ajánlják a Pandemicet, de mivel mindenki egy csapatot alkot, így bátran leültethetünk fiatalabb gyerekeket is közénk, a legrosszabb, ami történhet, hogy fejlődik a logikája, a kooperatív képessége, vagy egyszerűen megjegyzi, hogy Mumbai Indiában van, és megtanulja, hogy az Egyesült Államok-beli Atlanta nem azonos az Olaszországban található Atalantával.

Nehezen indul, de utána nagyon jó lesz

A játékhoz a tábla mellett (amely egy világtérkép) rengeteg kellék tartozik, hatféle kártya (szerep-, város-, járvány-, esemény-, szabályösszefoglaló- és fertőzéskártya), 7 bábu, 96 víruskocka, 6 kutatóállomás, 4 ellensz-, 1 fertőzés- és egy 1 kitörésjelző. Az ember az elején csak kapkodja a fejét, hogy mi micsoda, ám ez a kezdeti elveszettség senkit ne riasszon el! Már csak azért se, mert egyrészt gyorsan meg lehet tanulni, mit, mikor,mire kell használni, másrészt a játék menetét leíró, nyolcoldalas kisfüzet rendkívül korrekt és pontos (érdemes a példákat is elolvasni).

Minden egyes játék egy kis földrajzóra is Forrás: Origo

Nem kell egy egész este egy játékhoz

A készítők szerint akkor ideális a játék, ha ketten, hárman vagy négyen játsszák, és 45 perc alatt le is lehet zavarni az egész világmegmentősdit. Nekünk egyik játékot sem sikerült másfél óra alatt behúznunk, de ez valószínűleg a kezdeti értetlenkedésünkből fakadó állandó utánaolvasás miatt volt (Melyik kártyát is kell most húzni? Most akkor ez akciónak számít? Cserélhetünk itt várost? Kutatóállomást ide is építhetek? stb.). Bár alapvetően a Pandemic egy társasjáték, mi bátran ajánljuk akár egy személynek is, ha van az embernek otthon egy-két órája, tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani. Teljesen mindegy, hogy csapatban, vagy egyedül dolgozunk, a cél ugyanaz: megmenteni a világot.

Szerettünk volna valami negatívumot is írni a játékról, de nem sikerült ilyet találnunk. A Pandemicet az idén az Év játékának jelölték, teljes joggal.

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!