Káros-e a fájlmegosztás?

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok lemezkiadóit magába tömörítő szervezet, a RIAA tavaly szeptemberben nyílt hajtóvadászatot indított minden olyan internetező ellen, aki hanganyagot tölt le a világhálóról. A Brit Lemezkiadók Szövetsége épp a napokban kezdte meg hasonló kampányát. Szinte elfogadott tény, hogy a lemezeladások drasztikus csökkenése egyértelműen az internetes letöltésekkel magyarázható. Épp ezért meglepő az a héten napvilágot látott független tanulmány, amely cáfolja az internetes letöltések lemezeladásokra gyakorolt negatív hatását.
Vágólapra másolva!

Bár a kiadók Európában és Amerikában is minden kétséget kizáróan a fájlmegosztó rendszereket okolják a lemezeladások folyamatos csökkenéséért, átfogó tanulmány még nem készült arról, hogy az internetes letöltések és a hagyományos értékesítés alakulása között valóban létezik-e kapcsolat.

A Harvard Business School és az Észak-Karolinai Közgazdasági Egyetem kutatóinak frissen megjelent munkája teljesen új megvilágításba helyezte a kérdést, mivel nemcsak azt bizonyította, hogy a fájlmegosztó rendszerek csak elenyésző mértékben csökkentik az eladott CD-lemezek számát, hanem arra is rámutatott, hogy bizonyos esetekben az internetes letöltések még javíthatnak is az eladási statisztikákon.

Felix Obeholzer-Gee, és Koleman Strumpf professzorok az OpenNap fájlmegosztó rendszeren keresztül letöltött számok millióit követték nyomon. A több mint 700 albumnyi hanganyagot stílusok, előadók és dátum szerint rendszerezték, majd párba állították ugyanazon félév lemezeladásaival. A kísérlet lényege tehát az volt, hogy egy adott periódusban figyelemmel kísérjék ugyanannak a számnak vagy albumnak az internetes forgalmát, illetve a lemezboltokban elért eladásait, majd tanulmányozzák, hogy a kétféle terjesztési csatorna milyen hatással van egymásra.

A tanulmányból az derült ki, hogy a legrosszabb esetben is átlagosan több mint ötezer letöltés kell ahhoz, hogy az eladások egyetlen lemezzel csökkenjenek.

"Ha a legrosszabb esetet vesszük alapul, a fájlmegosztás 2002-ben összesen kétmillió példánnyal csökkentette a lemezeladásokat. Hogy ez a szám a piac egészét tekintve mit jelent, azt szemlélteti, hogy 2000 és 2002 között összesen 139 millió példánnyal kevesebb hanghordozót adtak el" - állítják a kutatók.

A két professzor arra is rávilágított, hogy a letöltések bizonyos esetekben még növelhetik is az eladott lemezek számát: a toplisták élén álló albumoknál minden 150. letöltés eggyel több eladott lemezt eredményezett.

A tanulmány megjelenésével szinte egy időben született az a kanadai szövetségi bírósági döntés, mely Kanada területén legálisnak nyilvánította az internetes fájlmegosztó rendszerek használatát. Az ítéletet nemzetközi felháborodás kísérte, mivel a fájlmegosztás és -letöltés rendszerint országhatároktól független. A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége már jelezte is, hogy összesen 247 esetben indít pert - többek között kanadai illetőségű - fájlmegosztók ellen. Jelen pillanatban csak az Egyesült Államokban több mint 1500 személy ellen folyik eljárás fájlmegosztás vagy -letöltés vádjával.

A fájlmegosztással kapcsolatban tehát továbbra sincs következetes, nemzetközi álláspont, de az amerikai kutatók által készített tanulmány minden bizonnyal segít majd tisztázni, hogy a fájlletöltések terjedésének következtében mennyivel károsulnak a kiadók - és rajtuk keresztül az előadók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!