A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kommunista rapfesztivál, állami pénzből

Vágólapra másolva!
Hosszú szervezkedés, háromhavi halogatás után végre megrendezték Havannában a kubai rap-fesztivált, melyen harmincegy hazai előadó és együttes mellett két külföldi formáció is színpadra lépett.
Vágólapra másolva!

A hazai sajtóban semmiféle promóció nem utalt a fesztiválra, és a pénzhiánynak megfelelően igen szegényes volt a dekoráció és gyenge a hangosítás is - írja a La Voz. Az Alamar színházban összejött fiatalok ennek ellenére élvezték a produkciókat, bár kétségkívül sok hiányossággal találkoztak.

A rap Kubában is egy olyan vitatott műfaj, melyet a hatalom nem néz jó szemmel, hiszen a valóságról alkotott képük nem gyakran egyezik a fiatal, rebellis művészek által ábrázolt világgal. A helyi rapperek a rasszizmusról, a kitaszítottságról, az emigrációról és az anyagi nehézségekről szövegeltek, komoly kritikákat megfogalmazva. A szekértők szerint a kubai rap különlegessége abban rejlik, hogy a monoton lüktetés a helyi, karibi ritmusokkal keveredik.

A Habana Hiphop Fesztivált eredetileg augusztus 14 és 22 között rendezték volna, de a hatóságok lefújták a szervezkedést, a szigetországra támadó hurrikánokra való hivatkozással. Akkor még úgy volt, hogy kolumbiai, venezuelai, mexikói és Puerto Ricó-i együttesek is fellépnek majd, ám ezek nem jelentek meg Havannában a hétvégén.

Jellemző módon a rendezvényre az Asociación de Creadores Hermanos Saíz (AHS) nevű szervezet adott pénzt, mely szoros kapcsolatban áll a Kubai Kommunista Párttal. Alpidio Alonso, a társaság vezetője nagyobb összeget ígért augusztusban, hogy nagyszabású mulatságot rendezzenek, de már akkor is kritikákat kaptak: sokak szerint így - állami pénzzel - akarták irányítani a folyamatot, így akarták elhallgattatni a rebellis, szókimondó fiatalokat.

Rodolfo Rensoli - maroknyi barátjával együtt - 1995-ben már szervezett egy rapfesztivált az országban, és most is úgy látja, hogy a Castro-rezsim kontrollálni akarja a folyamatot. "Sajnálatos, hogy el akarják nyomni a mozgalmat, azért, hogy végképp eltűnjön. Miért van az, hogy minden Fidelnek és társainak jut eszébe? Nincs itt több okos ember?" - mérgelődött a szervező, aki szerint arra mindenképp jó volt a szegényes buli, hogy a résztvevők körében az összetartozás érzése növekedjen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!