A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb korosodó rocklegenda tért vissza

Vágólapra másolva!
Fergetes sikerrel kezdte meg idei világ körüli koncertturnéját a brit rockzene legendás alakulata, a The Who. A leedsi egyetem aulájában tartott hétvégi első fellépésen mintegy hatezer rajongó volt szem- és fültanúja Pete Townshend és társai pergős műsorának, amelyet a szökkenéseiről ismert gitáros "We are back!" (Ismét itt vagyunk) csatakiáltással vezetett be.
Vágólapra másolva!

Szó ami szó, az utóbbi években csend honolt az egykor polgárpukkasztó kiszólásairól és hangszerromboló alakításairól ismert banda körül. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy az eredeti négyesből már csak ketten vannak az élők sorában: Keith Moon dobos még 1978-ban, John Entwistle basszusgitáros pedig 2002-ben halt meg.

A My Generation (Nemzedékem) című örökzöldben megfogalmazott óhajt (Hope I die before get old = remélem, meghalok, mielőtt megöregszem) ma már Townshend sem veszi komolyan - elvégre már betöltötte a 61. életévét. A hetedik ikszet elérve pedig leszokott gitárjainak a színpadon történő összetöréséről is, amint azt Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmjében is szerette volna megörökíteni, ám végül a zenekart nem sikerült beszervezni a filmbe, és helyettük a Yardbirds lépett fel, és a koncert végén a gitáros Jeff Beck Townshendet utánozva töri össze hangszerét.

A leedsi közönség egy részének nyilvánvalóan csalódást okozva a gitáros koncert közben kijelentette: gitártörésről szó sem lehet többé. "Ez az egész mára klisévé változott - az utolsó gitáromat két évvel ezelőtt, Yokohamában zúztam szét."

Az akkor tönkretett Fender Stratocastert, amelyen rajta van a zenész aláírása is, Townshend jótékony célú sorsjáték céljára ajánlotta fel. Az egyenként tízdolláros sorsjegyekből befolyó bevételt pedig a tavalyi Katrina hurrikán New Orleans-i áldozatainak megsegítésére kívánja fordítani a brit zenész.

Leeds volt a helyszíne a The Who 35 évvel ezelőtti legendás koncertjének, amelyet sikeresen őrzött meg a hangszalag. Ennek alapján később lemez készült a frenetikus hangulatú fellépésről. Három és fél évtizeddel később Roger Daltrey, Pete Townshend és új társaik - néhány később komponált számmal megtoldva - lényegében lekopírozták az 1971. februári leedsi koncert anyagát. Ismét felhangzottak és tomboló sikert arattak az együttes legismertebb dalai: My Generation, Magic Bus, Won't Get Fooled Again, Behind Blue Eyes, Baba O'Riley, Love Ain't For Keeping, Fortune Teller, Tattoo, You Better Bet, Heaven and Hell.

Európai turnéja során a The Who Németországban is fellép: júliusban Bonn, Berlin és Ulm lesz a helyszíne az együttes koncertjeinek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!