A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az 57. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét magyar idő szerint ma este rendezik Bakuban; a Magyarországot képviselő Compact Disco tizenötödikként adja elő Sound Of Our Hearts című dalát. A várakozás kisebb a tavalyinál.
Vágólapra másolva!

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által 1956 óta minden évben megszervezett versenyben idén 42 ország előadói indulnak: 18-18 lép fel az elődöntőkben (a második elődöntőt csütörtök este, helyi idő szerint pénteken rendezik), közülük tíz-tíz jut a szombati (helyi idő szerint vasárnapi) fináléba, ahol még hat kiemelt ország is szerepel. Az elektronikus zenét játszó Compact Disco zenekar azzal vívta ki a jogot a részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az együttes viszonylagos csendben készülődhet az elődöntőre, legalábbis összehasonlítva a tavalyi előzményekkel: akkor Wolf Katinak nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök üzent a Facebookon, de még a Médiaszolgáltatás-támogató Vagyonkezelő Alap is arra buzdította a külföldi magyar nagykövetségeket és rajtuk keresztül a határokon túli magyarokat, hogy a döntőben szavazzanak Wolf Katira. Persze még itt is fordulhat a kocka, ha a Compact Disco ma bejut a döntőbe, bár a fogadóirodák egyelőre a mezőny alsó harmadába várják a magyar indulót, és a legnagyobb esélyesnek pedig a svéd indulót tartják (a dalt itt lehet meghallgatni). Országonként egy ötfős szakmai zsűri pontoz, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők is szavazhatnak telefonon, illetve sms-ben. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre. A két elődöntőt, valamint a döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti. Az Eurovíziós Dalfesztivált idén azért rendezik Bakuban, mert tavaly a düsseldorfi versenyen egy azeri duó, Ell és Niki győzött.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!