A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt Poszler György

Poszler György FOTÓ KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré SZEMÉLY
Budapest, 2010. december 6. Poszler György Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Lukács György-díj egyik idei kitüntetettje. A felvétel az elismerés átadásán készült, a Pallas Páholyban, Budapesten. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Életének 85. évében elhunyt Poszler György. A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és legendás egyetemi tanár volt. Publikációi megjelentek a magyaron kívül angolul, németül és olaszul is.
Vágólapra másolva!

„Nincs ellenemre, ha valamiben az utolsó vagyok. Bécsben, jó néhány éve egy irodalmi beszélgetésen egy fiatal kolléga úgy mutatott be, hogy az „utolsó szellemtörténész”. A kettő valahogy összeér.

Annak, hogy az európai kultúra vagy gondolkodásmód utolsó képviselője volnék, úgy gondolom, szellemi értelemben van egy ellenzéki íze.

A kor nem kedvez ennek, és elsősorban nem politikai szempontból gondolom így”

– mondta Poszler György a Literának adott tavalyi nagyinterjújában.

Poszler György legendás tanár volt Forrás: MTI/Kovács Attila

Csak a bölcsészet érdekelte

Kolozsváron született, de 1945-ben átköltöztek családjával Magyarországra. Azt 13-14 éves korától kezdve tudta, hogy „csak az irodalom, a filozófia, meg az ilyesmik” érdeklik. 1972-ben került az ELTE esztétika tanszékére és a Színművészeti Főiskolára tanárként, ahol irodalomelméletet illetve irodalomtörténetet oktatott.

„Akkor és ott egy olyan légkör uralkodott, ami egyrészt felszabadulást jelentett, másrészt kedvezett az elmélyült munkának”

– emlékezett vissza erre az időszakra.

Esszékben magyarázta korát

1982 és 1987 között az ELTE általános rektorhelyettese volt. 1990-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, pár év múlva pedig rendes tagjává választották.

„A 84. évemet taposom most. Az utolsó időkben már mindenféle egészségi zűrjeim voltak, de egy dolgot meg akarok még élni, ami körülbelül úgy foglalható össze, hogy négy vagy öt nagyesszében meg szeretném írni, miért kellett nekem úgy élni, ahogy éltem” - mondta tavaly decemberben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!