A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Katona színpadán láthatja viszont a cipőjét

gyerekcipők, múlt
Vágólapra másolva!
Kármentéssel indul az évad a Katona József Színházban. A múlt hétfői égszakadás miatti csőtörés több mint 60 milliós kárt okozott a Kamrában. A játszóhely jelenleg alkalmatlan a munkára, így a szeptember első felére ide tervezett előadásokat addig a nagyszínpadon játsszák.
Vágólapra másolva!

"Először a csobogásra figyelt fel, de nem látott semmit, aztán úgy hallotta, mintha kopognának. Akkor már épp törte szét a betont az iszonyatos vízmennyiség, ami hamarosan árvízként öntötte el a színházat" - mesélte Máté Gábor egy keddi háttérbeszélgetésen. Szerinte már az is szerencse, hogy a villanyszerelőjük épp ott volt az épületben, és tudta, hogy mit és hol kell azonnal lekapcsolni.

- mondta az igazgató.

Máté Gábor örül a sok önzetlen felajánlásnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Persze baj azért így is akad bőven, mert a víz eddig 64 millió forintnyi kárt okozott a színház számára. Az épület mellett ebbe beletartoznak az elázott jelmezek, díszletek és elektromos berendezések is. Várnak pénzt a biztosítóktól, és a színházat fenntartó fővárosi önkormányzat is azonnal jelezte, hogy segíteni szeretne a viharkár sújtotta színházaknak.

Sokan segítenek

Ezen túl számos felajánlás érkezett cégek és magánemberek részéről: volt olyan filmes például, aki teljes kelléktárát a Katona rendelkezésére bocsátotta, a Mazsihisz pedig próbahelyet kínált a nehéz időszakra.

"Ezek az önzetlen felajánlások akkor is nagyon jól esnek, ha nem tudunk élni vele, mert épp másra van szükség".

A felajánlásokat továbbra is szívesen fogadják, ezeket a kamra@katonaszinhaz.hu címen lehet megtenni. Leginkább a tárgyak, ruhák pótlása és a felújításhoz szükséges anyagok, eszközök jelentenek segítséget.

Dolgozók nézik a vízzel elárasztott Kamrát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- mondta Máté Gábor, aki nagyon bízik benne, hogy szeptember 19-én, a Színházak éjszakáján már tudnak előadást tartani a Kamrában.

Mintha gőzfürdő lenne

Ezt most még nehéz elképzelni, mert jelenleg teljesen alkalmatlan a munkára, és leginkább egy gőzfürdőre hasonlít a magas páratartalom miatt. Az mindenesetre biztos, hogy még ha sikerül is rendbe szedni szeptember végére a Kamrát, a színészeknek olyan körülmények között kell majd az öltözőben tartózkodniuk, ami leginkább egy tábori színházra emlékeztet.

A kármentés azonban nem okoz fennmaradást a most induló évadban, amiben tizenegy bemutatót, köztük négy ősbemutatót tartanak majd. Máté Gábor szerint

ez az utóbbi évek legizgalmasabb műsora,

amiben tökéletes arányban szerepelnek a kortárs és a klasszikus művek, így minden közönségréteg megtalálja a kedvére valót.

Iratokat is ki kellett menekíteni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Pintér Béla is rendez

Nagy dobás például, hogy jövő év elején a Katonában rendez Pintér Béla, aki most rendez először kőszínházban. Ő Puccini A köpeny című operáját adaptálja a mai Magyarországra, amit zongorakísérettel fognak előadni a Katona színészei.

Izgalmasnak ígérkezik a Máté Gábor vezényletével készülő Az olaszliszkai is, ami a hírhedt lincselést dolgozza fel érzékeny módon. Ez egyfelől a tavaly öngyilkosságot elkövető Borbély Szilárd munkássága előtti tisztelgés, másrészt illeszkedik abba a vonulatba, aminek keretében a mai magyar társadalom problémáira reagál a színház a maga eszközeivel.

A klasszikusabb vonulatot képviseli Shakespeare-től az Ahogy tetszik és Csehov Sirály-a, utóbbit ráadásul Asher Tamás rendezi, akit már régóta próbáltak erre rávenni. "Nagy öröm, hogy megint nekiáll egy Csehovnak.

- mondta Máté, aki szerint a színészek is nagyon izgatottan várják ezt az előadást.

Máté Gábor újra megpályázza az igazgatói posztot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem tud más pályázóról

A most induló évad tehát jól mutatja azt az irányt, amibe Máté Gábor továbbra is haladni szeretne a Katonával, ha újra elnyeri az igazgatói széket. Mandátuma jövő év elején lejár, ám ő szeretné folytatni a megkezdett munkát. Épp a napokban nyújtja be a pályázatát, és eddig nem hallott róla, hogy más is jelentkezne.

A műsor mellett szerinte a marketing és a kommunikáció terén is fontos lépések történtek az elmúlt években: az egységes profil kialakítása és a barátságosabb hangulat megteremtése továbbra is központi szerepet kap majd.

Ami jó, az jónak is kell tűnjön

– összegezte Máté az új elvet, amivel nem volt mindenkinek könnyű megbarátkozni. "Nálunk mindig az diktált, ami befelé működött. Meg kellett szoknunk, hogy bizonyos dolgokban az diktál, ami kifelé látszik."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!