Vágólapra másolva!
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó június 10. és június 16. között zajlik Kaposváron, A színházi szemlén, amelynek házigazdája a Csiky Gergely Színház, egy hét alatt tizenhat előadást láthat a közönség, de számos kísérőprogram is várja az érdeklődőket. Hatalmas sikere van a fesztiválnak – a szemleprogram előadásai szinte kivétel nélkül mind telt házasak. Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház és a fesztivál igazgatója az Origónak úgy fogalmazott: amikor összeállították a programot, arra törekedtek, hogy különböző arculatú és méretű színházak képviseltessék magukat, ezzel reprezentálva a teljes szakmai palettát. Interjú Fülöp Péterrel.
Vágólapra másolva!

Az Országos Színházi Találkozó hétfőn kezdődött Kaposváron – hány előadás került be a szemleprogramba? 

Összesen tizenhat produkció került a szemleprogramba. Ezek között két független előadás, határon túli színházak, vidéki, meghatározó teátrumok előadásai, és budapesti színházak - mint a Nemzeti Színház vagy a Thália Színház – produkciói. De jelen vannak a fesztiválon a budapesti művészszínházak is egy-egy előadással. Arra törekedtünk, amikor a Kaposvári Művészeit Tanács összeült, és válogattunk, hogy egy színes kínálatot tudjunk a kaposvári és a környékbeli nézőknek kínálni. 

Az volt a célunk, hogy különböző arculatú és a különböző méretű színházak képviseltessék magukat, reprezentálják ezzel a teljes szakmai palettát.

 A rendezvény célja a színházi sokszínűség megünneplése, a szakmai kapcsolatok erősítése, amely – nem utolsó sorban - felejthetetlen élményt nyújt a közönség részére is. Azon dolgoztunk, hogy a fesztivál ne csupán egy rendezvény legyen, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója
Fotó: forrás: Berkesi Ágota Mirjam

A fesztivál megszervezésekor mi volt a legfontosabb cél?

Elsősorban az, hogy újra találkozzunk. 2019-ben rendezték meg utoljára Pécsen a színházi találkozót, majd voltak vitás helyzetek a szakmában is, a pécsi baloldali városvezetéssel is, aztán jött a kovid és az energiaválság. Az elmúlt években a szakma többször számos fórumon vitatkozott. 

Beszélgettünk arról, hogyan lehetne dinamizálni, vagy újra gondolni a fesztivált, és abban állapodtunk meg, hogy újra vándorfesztivállá alakítjuk. Ennek az egyik élharcosa Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt. 

Úgy határoztunk, hogy a megújult vidéki színházakban kezdjük el a fesztivál szervezését, így kaptuk azt a megtisztelő feladatot, hogy az első, újragondolt fesztivált mi rendezzük meg. Nagy öröm, hogy az eredeti célkitűzésünk - amelyet Mészáros Tibor művészeti igazgató kollégámmal fogalmaztunk meg, amikor nekifogtunk a szervezésnek tavaly ősszel - nagyjából teljesülni látszik. 

Azt szerettük volna, hogy ha visszatér az Országos Színházi Találkozó az "ősi" találkozók hangulatához, és eljönnek a művészek, rendezők, színházigazgatók. Ez többé-kevésbé teljesült. Akik a szemleprogramban vannak, aktívabban vesznek részt a fesztiválon, de talán majd később, amikor újra természetessé válik, hogy van fesztivál, azok a távol maradó direktor kollégák és művészek is eljönnek, akik az idén nem jutottak be a szemleprogramba.

 Nagyon jók a visszajelzések, megtisztelő, hogy akik itt járnak, jó hírünket viszik. Két napot töltenek itt a társulatok, igyekszünk jó vendéglátók lenni. A színház mögötti parkban kialakítottunk egy fesztiválhelyszínt, ahová el tudnak menni a vendégek. Azt tapasztalom, hogy elképesztően nagy várakozással tekint mindenki az esténként  megrendezett szakmai beszélgetésekre, ahol a kaposvári zsűri egyik tagjának moderálása mellett csaknem másfél órán át az aznapi előadásokról beszélgetünk. Ez hiányzott a szakmának. Talán illúzió, hogy az árkokat teljesen betemetjük, de arra teszünk kísérletet, hogy legalább ezeket az árkokat egy kicsit feljebb töltsük, hogy ne legyenek olyan mélyek.

Országos Színházi Találkozó - Kaposvár
Fotó: Tóth Zsombor

A régiót is bevonták: balatoni településeken is szerveztek programokat...

Az volt a tervünk, hogy ne csak az a 3-4 ezres közönség élvezhesse a színházi találkozó élményét, aki jegyet váltott az előadásokra, hanem szerettük volna a régióra is kiszélesíteni a programokat. Ebben volt partnerünk Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója. 

Három előadás szerepel az OFF-programban szabadtéren a Kultkikötő különböző színpadain.

 Kaposváron pedig a város kérésére különböző városrészekbe ingyenes előadásokat viszünk, ezek általában kicsi, zenés produkciók. Kaposvár lakótelepein, terein az a közönség, amely kevésbé mobilis és nem tud bejönni a színház környékére, a lakóhelyéhez egészen közel tudja élvezni a színházi produkciókat. Több mint ötven kísérőprodukció pedig a színház mögötti parkban felállított színpadon látható, ahol arra törekedtünk, hogy az előadó-művészet különböző társterületeit is bevonjuk. A megnyitón a Fővárosi Nagycirkusz kitűnő művészei léptek fel, de érkeznek még artisták pénteken és szombaton is. Az érdeklődők láthatnak kortárs táncot, Hobo is eljött hozzánk, jelenleg éppen a Déryné Társulat pakolja a díszleteket, ugyanis délután a János vitéz című előadásuk lesz látható. Figyeltünk arra, hogy gyerekprogramokat is kínáljunk. Szirtes Edina Mókus lépett fel a héten, de Kamarás Iván önálló estjét is láthatta a közönség. 

Fontos volt, hogy a színészképző helyeket bevonjuk, így a kaposvári színészhallgatók hétfőn léptek fel, az SZFE hallgatói pedig kedden.

 Az OFF-programok között színházi előadások, élőzenei produkciók és táncelőadások is helyet kaptak. A Csiky Gergely Színház mellett lévő parkban családi programok, koncertek és gasztronómiai élmények is várják a látogatókat. Az volt a cél, hogy ez a nézők és a szakma szempontjából is egy mindenki számára elérhető fesztivál legyen.

Országos  Színházi Találkozó - Kaposvár
Fotó: Berkesi Ágota Mirjam

Milyen a hangulat a városban?

Nem volt szerencsénk az időjárással a hét elején, rengeteget esett az eső, de most, hogy jobb az idő és közeledünk a hétvégéhez, azt tapasztaljuk, hogy nyitottan fogadják a kaposváriak, egyre több család látogat ki a színház parkjába. Azoktól a nézőktől, akik az előadásokra megváltották a jegyüket - van, aki minden egyes előadásra -, nagyon jó visszajelzéseket kapunk. Ez azt igazolja, hogy jó volt a darabválasztásunk, amikor a szemleprogramot összeállítottuk.

Lehet-e még jegyet kapni a szemleprogram előadásaira? 

Nagyon korlátozottan. Nagy öröm, hogy általában telt házakkal mennek az előadások. Már csak egy-két előadásra lehet néhány jegyet kapni.

Milyen finanszírozásból valósulhatott meg a fesztivál? 

Kaptunk a minisztériumtól forrást, és van még egy folyamatban lévő pályázatunk a minisztériumnál. Fontos szerepet vállal a rendezvény finanszírozásában a kaposvári önkormányzat - külön öröm és köszönet a város polgármesterének, hogy a kezdetektől fogva támogatta a rendezvényt. Különböző szponzorok is segítik a fesztivált, valamint a saját bevételeink is hozzájárulnak ahhoz, hogy valóban olyan legyen a fesztivál, amelyre Kaposvár is büszke. 

Azt már lehet tudni, hogy jövőre hol szervezik meg az Országos Színházi Találkozót? 

Vándorfesztiválról beszélünk, tehát mindenféle híresztelés ellenére mi nem elloptuk Pécstől a rendezvényt és áthoztuk Kaposvárra, hanem jövőre a jelenlegi elképzelések szerint egy másik, vidéken megújult színház, Szolnok lesz a vendéglátója az Országos Színházi Találkozónak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről