A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Új remény Afrika álomkórosai számára

Vágólapra másolva!
Egy kutatócsoport szerdán arról számolt be, hogy új gyógyszereket fejlesztettek az álomkór egyik formája ellen, amely évente körülbelül 30 ezer afrikai halálát okozza.
Vágólapra másolva!

Az áttörés lényege az, hogy a kutatók képesek deaktiválni a humán afrikai trypanosomiasist (álomkórt) okozó parazita számára létfontosságú enzimet. További kutatásokat kell végezni annak érdekében, hogy leszűkítsék a lehetséges jelöltek listáját a szájon át szedhető gyógyszerek közül, és a legígéretesebbel már akár 18 hónap múlva megkezdhetik a humán kísérleteket.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 50-70 ezer ember fertőződik meg álomkórral, amely a cecelégy csípése útján terjed. A betegség onnan kapta a nevét, hogy az élősködő az agyat fertőzi, megzavarva az alvási ciklust.


Az álomkór kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre, de mindkettő meglehetősen problematikus. Az egyik, a melarsoprol, arzén alapú gyógyszer, amely a betegek mintegy öt százalékában halált okoz.


A másik, az eflornitin, amely költséges, alkalmazásához hosszú kórházi kezelésre van szükség, és a betegség nem mindegyik formája ellen hatékony, továbbá a parazita kezd ellenállóvá válni vele szemben. Mivel az álomkórral fertőzött emberek általában a vidéki szegények közül kerülnek ki, a gyógyszer-gyártóknak nem érdeke új gyógyszereket fejleszteni, ezért a betegség előkelő helyet foglal el a WHO úgynevezett elhanyagolt betegségeinek listáján.


A brit Nature folyóiratban közzétett tanulmány a skóciai Dundee Egyetem Trópusi Betegségek Elleni Gyógyszerfejlesztési Intézetének vezetésével készült, de közreműködtek benne a York Egyetem és a torontói Strukturális Genom Konzorcium kutatói is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!