Alternatív gyógymódok a cukorbetegség ellen

Vágólapra másolva!
A 2-es típusú diabétesz ellen nem csak gyógyszeres kezeléssel, de egyes gyógynövényekkel és táplálékkiegészítőkkel is fel lehet venni a harcot. A gyógyszereket nem váltják ki, de megfelelő orvosi felügyelet mellett jó eséllyel felerősítik hatásukat.
Vágólapra másolva!

A cukorbaj krónikus, gyógyíthatatlan betegség, melyre a modern gyógyászat eszközei nem bizonyulnak teljesen kielégítőnek. Nem is meglepő, hogy néhány beteg alternatív gyógymódokat keres a gyógyszeres kezelés kiegészítésére.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők egész életükben mindennapos inzulinpótlásra szorulnak. A 2-es típusú diabéteszt viszont gyógyszerekkel kezelik, és a betegek alkalmazhatnak kiegészítő gyógymódokat is.

Gyógyító növények és hasznos ásványi anyagok

A gyógynövényes kezelések eddig nem bizonyultak minden kétséget kizáróan hatásosnak, és hordoznak magukban némi potenciális veszélyt is. Egyes anyagok ugyanis kölcsönhatásba léphetnek, illetve megzavarhatják a diabétesz elleni gyógyszerek hatását, ezért használatuk előtt minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal. Az alábbiakban azokat a gyógynövényeket, illetve természetes anyagokat soroljuk fel, melyekkel az elmúlt évtizedek során gyakran végeztek cukorbetegségre vonatkozó kísérleteket.

Ginszeng

Bár számos fajtája létezik, a legtöbb tanulmány, mely a ginszeng cukorbetegségre gyakorolt hatását kutatja, az észak-amerikai ginszengre (Panax Quinquefolius) vonatkozik. A tanulmányok azt mutatják, hogy segíti a vércukor és az úgynevezett glikolhemoglobinok szintjének szabályozását a vérben. (A glikolhemoglobin a vörösvérsejtek oxigénszállító anyagának, a hemoglobinnak egy olyan formája, melyhez glükóz, azaz cukor kapcsolódik.)

Króm

A króm fontos nyomelem, mely szerepet játszik a szénhidrátok és a zsír anyagcseréjében, és abban is segít, hogy a sejtek megfelelően reagáljanak az inzulinra. Kísérletek kimutatták, hogy a diabéteszes betegeknek általában abnormálisan alacsony a krómszintje. Számos tanulmány azt sugallja, hogy a krómbevitel hatásos fegyver a cukorbetegség ellen, de tény, hogy az eredmények még nem minden kétséget kizáróak.

Az egyik kísérlet során - melynek eredményét a Diabetes Care című amerikai magazinban jelentették meg - a betegek egy részének krómot, másik részének pedig csak placebót adtak a hagyományos gyógyszeres kezelés mellé. Hat hónap elteltével azok, akik nem kaptak krómot, jelentős súlygyarapodáson estek át, míg azok, akik kaptak, javulást mutattak inzulin-érzékenységükben.

Egy ugyanezen lapban megjelentetett másik tanulmány viszont már kevésbé egyértelmű eredményre jutott. A betegeket itt három csoportra osztották: az egyik 500, a másik 1000 mikrogramm krómot, a harmadik csoport pedig csak placebót kapott hat hónapon keresztül minden nap. A három csoport tagjainál végül nem tudtak megállapítani jelentős különbséget sem testtömeg-indexük, sem vérnyomásuk, sem pedig inzulinigényük tekintetében.

Magnézium

A magnézium egyes leveles zöldségekben, magvakban, gabonafélékben előforduló ásványi anyag, mely táplálékkiegészítők formájában is könnyen hozzáférhető. A szervezet több mint 300 különféle biokémiai reakciójához van rá szükség. Amellett, hogy segít szabályozni a vércukorszintet, a normális izom- és idegi funkciókhoz, a szívritmus- és vérnyomás szabályozáshoz, illetve a csontok egészségéhez is nélkülözhetetlen.

Néhány tanulmány azt állítja, az alacsony magnéziumszint nehezíti a 2-es típusú diabétesszel küzdők vércukor szintjének szabályozását. Egy kísérlet során - melyet 63 2-es típusú diabétesszel és alacsony magnéziumszinttel rendelkező betegen végeztek 16 hét alatt - kiderült, hogy a rendszeres magnéziumbevitel növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. A magnézium adagolásával azonban vigyázni kell, a túlzott bevitel mellékhatása hasmenés, hányinger, étvágytalanság, izomgyengeség, alacsony vérnyomás, vagy szabálytalan szívverés is lehet.

Cink

Szervezetünkben a cink fontos szerepet játszik az inzulin termelésében és tárolásában. Kutatások igazolták, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezetében lassabban szívódik fel és gyorsabban ürül ki, ezért pótlása jótékony hatású lehet. Cinkhez számos különböző élelmiszer fogyasztásával hozzájuthatunk, ilyen például a friss osztriga, a gyömbér, a bárányhús, a tojássárgája, a marhamáj, a mandula, a dió, a szardínia, vagy a csirkehús.

Aloe Vera gél

Bár az Aloe Vera gélt a legtöbben sebgyógyító, és bőrégés elleni hatásáról ismerik, nemrégiben állatkísérletek azt jelezték, hogy a cukorbetegeken is segíthet. Egy japán tanulmány kifejezetten a vércukorra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók felfedeztek több fitoszterin összetevőt az Aloe Vera gélben, melyekről megállapították, hogy csökkentik a vér cukor- és glikolhemoglobin szintjét.

Vanádium

A vanádium szintén a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Az 1980-as években került a figyelem középpontjába, amikor az első állatkísérletek során fény derült inzulinutánzó (és koleszterincsökkentő) hatására. Mivel orálisan szedve nehezen szívódik fel, nem igazán ajánlott, mert a dózis, amely elég nagy ahhoz, hogy hatással legyen a vércukorszintre, már toxikus lehet.

A kevesebb, mint napi harminc mikrogrammnyi vanádiumot tartalmazó kúrák még nem mérgezőek, de orvosi felügyelet nélkül nem ajánlott alkalmazni. Vanádium egyébként előfordul különféle olajos magvakban, gabonafélékben, borokban, gyümölcslevekben, gombákban, petrezselyemben, rákokban, és más tengeri élőlények húsában is.

Kapor

Rengeteg cukorbeteg számára összeállított receptben szerepel, egyes források szerint a diabéteszeseknek a lehető legtöbb ételhez érdemes felhasználniuk ezt a fűszernövényt.

Fahéj

Léteznek tanulmányok, melyek a fahéjról is megállapították, hogy segít a vércukorszint szabályozásában 2-es típusú diabéteszes betegeknél. Egy kísérlet során 60 beteget hat csoportra osztottak. Az első három csoport 1, 3, illetve 6 gramm fahéjat, a második három pedig 1, 3, illetve 6 gramm placebót kapott minden nap. 40 nappal később kiderült, hogy mindhárom dózisú fahéj jelentősen csökkentette a betegek vércukor- és koleszterinszintjét.

Egy másik kísérlet során egy 79 betegből álló csoport egyik felének fahéjkivonatot, másik felének pedig placebót adtak naponta háromszor. Bár statisztikailag ez a felmérés is igazolta a fahéj jótékony hatását (az azt szedők 10,3 százalékánál megfigyeltek némi javulást, míg a placebót szedők táborának csupán 3,4 százalékánál), a javulás mértéke elenyésző volt.

Ahány tanulmány, annyi eredmény tehát, a fahéj gyógyító hatása, ahogy a cukorbetegség többi alternatív gyógymódja esetében is, az eredmények egyelőre még további megerősítésekre várnak.


Évente négymillióan halnak meg cukorbetegségben világszerte

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség legfrissebb adatai szerint világszerte 285 millió cukorbeteg ember él, és évente négymillióan halnak meg a betegségben.

Jean Claude Mbanya, a szervezet elnöke a Montrealban folyó 20. Diabétesz Világkongresszuson elmondta: a világ lakosságának hét százalékát érinti ez az anyagcserezavar, amelynek kialakulása kapcsolatba hozható a nyugati életstílussal. Legnagyobb a cukorbetegek aránya Észak-Amerikában és a Közel-Keleten, ahol a lakosság 10,2 százaléka illetve 9,3 százaléka szenved a betegségben. A betegek több mint fele húsz és hatvan év közötti.

Az elmúlt években drasztikusan növekedett a megbetegedések becsült száma. 1985-ben a kutatók még csupán 30 millió cukorbeteggel számoltak, alig 15 évvel később azonban ez a szám már 150 millióra növekedett. A szövetség attól tart, 2030-ra 432 millió diabéteszes lesz a világon.

A cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amely a vércukorszint megemelkedésével jár. Vakságot, a vese működésének leállását, szívinfarktust, agyvérzést okozhat és vezethet végtag-amputációhoz is. Az érintettek többsége - 85-95 százaléka - 2-es típusú diabéteszben szenved, amely az esetek legalább 60 százalékában megelőzhető lehetett volna. A sport és az egészséges táplálkozás minden esetben segít a betegség kordában tartásában.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!