Az aszpirin meghosszabbíthatja az egészséges életet

Vágólapra másolva!
A korlátozás nélküli élettartam meghosszabbítása érdekében a Rush Orvostudományi Egyetem kutatói számos amerikai és ausztrál szakértő segítségével belevágtak a legnagyobb szabású nemzetközi kísérletbe, amit az amerikai Országos Öregedéskutató Intézet valaha finanszírozott.
Vágólapra másolva!

Az Aspirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE - Aszpirin az események csökkentésére a időskorban) címet viselő tanulmány azt vizsgálja, vajon az aszpirin amellett, hogy meghosszabbítja az életet, nem biztosíthat-e hosszabb, fizikai korlátozás és/vagy demencia nélküli életet az egészséges idős emberek számára.


Dr. Raj Shah, a Rush Alzheimer Kutató Központjának szakértője elmondta, hogy az aszpirin a világ egyik leggyakrabban használt gyógyszere. Egészségügyi szempontból létfontosságú megválaszolni azt a kérdést, hogy az aszpirin előnyei a korlátozás nélküli élettartam meghosszabbítását illetően az idős emberekben túlsúlyban vannak-e a vérzés kockázatával szemben.


Dr. Anne Murray úgy véli, mivel a világ minden részén egyre tovább élnek az emberek, egyre nagyobb jelentőséggel bír a fizikai korlátozások és memóriazavarok nélküli élet meghosszabbítását célzó kezelések kifejlesztése. Az aszpirin pedig alacsony árának és könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően hasznos gyógyszer lehet.


Az aszpirin idős emberekre gyakorolt általános hatásairól nem sokat tudunk, mert a korábbi kutatások főleg a középkorúakra összpontosítottak. Az ASPREE tanulmány első alkalommal próbálja meghatározni, hogy az alacsony dózisú aszpirin potenciális előnyei túlsúlyban vannak-e a kockázatokkal szemben a 70 éven felüliek esetében.


A tanulmányban 6500 egészséges, hetven éven felüli ember vesz majd részt az Egyesült Államokban, és további 12 500 Ausztráliában. Az alanyoknak véletlenszerűen naponta alacsony dózisú aszpirint illetve placebót kell szedniük öt évig. A kutatók azt remélik, hogy az eredmények alapján az idős emberek orvosaikkal együttműködve tájékozottabb döntést hozhatnak majd azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e az aszpirint alkalmazni a korlátozás nélküli élettartam meghosszabbítására.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!