A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Évtizedek múltán is érezteti hatását a gyermekkori éhezés

Vágólapra másolva!
Az éhezés nagyban hozzájárul a súlyos betegségek kialakulásához - különösen igaz ez a gyermekkori éhezésre. A károsodásnak hosszútávú hatásai is vannak - derül ki egy tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Rák Intézet és a Calgary Egyetem kutatói első ízben vizsgálták az éhezés általános egészségi állapotra gyakorolt hatását, amikor születésüktől 21 éves korukig követtek nyomon gyermekeket.


Az elemzésből kiderült, hogy életük egy hosszabb periódusában éhező gyermekek két és félszer gyakrabban voltak 10-15 év elteltével rossz egészségi állapotban, mint azok, akiknek sohasem kellett nélkülözniük az élelmet. "Az éhezés és a bizonytalan étkezések jelentős károsodást okoznak a gyermekek életkilátásainak szempontjából" - nyilatkozta a Time magazinnak Sharon Kirkpatrick, a NCI vendégkutatója, a tanulmány vezető szerzője.


A vizsgálatban résztvevő gyermekek közül azok, akik életükben rendszeresen éheztek, később négyszer nagyobb valószínűséggel voltak rossz egészségi állapotban, mint azok, akik mindig jóllakhattak. Az összefüggés akkor is erős maradt, amikor a gyermekek egészségét befolyásoló más tényezőket, például az életkort, a nemet és a jövedelmet is figyelembe vették.


Már egyetlen éhezéses periódus is hosszútávú hatást gyakorolhat a gyermekek egészségére, ez különösen nyugtalanító annak fényében, hogy 2008-ban az amerikai családok 15 százaléka számolt be arról, hogy kevesebbet ettek, mint amire szükségük lett volna - míg ez szám az előző évben még csak 11 százalék volt.


Bár a vizsgálat nem merült bele abba, pontosan hogyan befolyásolja az éhezés az egészségi állapotot, Kirkpatrick azt feltételezi, hogy mind lelki, mind élettani tényezők szerepet játszanak. A tápanyag- és kalóriahiány nyilvánvalóan hatással van a növekedésre és a fejlődésre, emellett a bizonytalanság miatti lelki stressz - hogy nem juthatnak hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz - is károsíthatja a fejlődésben lévő szervezetet.


A gyermekgyógyászok azt javasolják, törvényileg szabályozzák a gyermekélelmezési programok működését, ezzel biztosítva azt, hogy minden gyermek hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz. "Elfogadhatatlan az, hogy még az olyan országokban is, mint az Egyesült Államok vagy Kanada, több millió gyermek nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz" - nyilatkzta Kirkpatrick.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!