A placebo-hatás erősebb, mint gondolták

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport állítása szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az álkezelés, vagy placebo valódi biológiai hatást fejt ki a szervezetre. Az orvos-beteg kapcsolat és a gyógyulás reménye néha elég ahhoz, hogy megváltoztassa a beteg agyműködését, testi megnyilvánulásait és viselkedését, írják a szakértők.
Vágólapra másolva!

Az előző placebokutatás áttekintése pénteken jelent meg a Lancet című brit orvosi folyóiratban. "Nem arról van szó, hogy a placebo vagy a semleges anyagok segítenének." - mondta Linda Blair, a Brit Pszichológusok Szövetségének szóvivője, aki Bath-ban praktizál pszichológusként. "A betegek szerbe vetett hite segít."


Bár az orvosok már régen felfedezték, hogy a placebo segít a betegnek abban, hogy jobban érezze magát; abban nem voltak biztosak, hogy a kezelések okoznak-e bármilyen fizikai változást.


A Lancet cikkében a kutatók olyan tanulmányokat idéztek, ahol Parkinson-kóros betegeknek adtak áltablettákat. Ettől dopamin szabadult fel az agyukban, mely vegyület a jó közérzetért felelős, és más változásokat is eredményezett az agyműködésben.


"Ha azt hisszük, hogy olyan gyógyszert kapunk, ami segít, az agy úgy válaszol, mintha megkönnyebbülne." - mondta Walter Brown, a Brown és Tufts Egyetem pszichiáter professzora.


Mivel egyre több a bizonyíték arra, hogy a placebo hatásos, néhány orvos igyekszik kideríteni, hogyan lehetne a hatásból hasznot kovácsolni anélkül, hogy etikátlanul járnának el. Blair elmondta, hogy ha teljesen őszinték akarnak lenni a beteggel, és elmondják neki, hogy álkezelést kap, azzal elveszne a hitük a gyógyszer hatásában, így pedig kútba fulladna minden lehetséges előny. Brown azonban ezzel nem ért egyet. Bizonyos betegek esetén, például olyanoknál,. akik enyhe depresszióban vagy szorongásban szenvednek, a placebo ugyanúgy működhet, mint más terápiák. Elmondása szerint még az orvosok is elismerik, hogy az ilyen betegeknek placebot szoktak adni, de hatásos lehet, "valóban működhet."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!