A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A világ leszokik a cigiről, Magyarország toporog

Vágólapra másolva!
Világszerte egyre többen teszik le a cigarettát, ami jelentős részben a különböző kormányzati intézkedéseknek, non-profit szervezeteknek, illetve a leszokásban segítséget nyújtó szolgáltatóknak és gyógyszercégeknek is köszönhető. A reklámszakemberek és a hatóságok találékonysága végtelen. Összegyűjtöttük milyen módszerekkel igyekeznek ösztönözni az embereket a dohányzás abbahagyására.  
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a XXI. században egymilliárd ember halálát okozza majd a dohányzás. Magyarországon mintegy 3,5 millió ember cigarettázik, ennek eredményeként 1998-ban a GDP 2,6 százaléka "veszett el" a dohányzás következtében. Ugyanez az arány 2002-ben már 4 százalék volt. Sokkoló adatok, ezért nem csoda, hogy a világ kormányai és a témával foglalkozó civil szervezetek is kiemelten foglalkoznak a füstölgés visszaszorításával. A felvilágosító kisfilmek a meghökkentés, a humor, vagy a komor tények felsorolásával igyekeznek jobb belátásra téríteni a függőket, s elejét venni, hogy az eddig nem dohányzók rágyújtsanak.


Kanada példája iránymutató a témában, az észak-amerikai országban ugyanis egyre kiterjedtebb rendelkezésekkel próbálják leszoktatni az állampolgárokat erről a káros szenvedélyről, nem is sikertelenül. Bizonyos városokban teljes mértékben tilos a beltéri dohányzás, még különálló, zárt dohányzószobák kialakítását sem engedélyezik. Az országban több éves hagyománya van a füstmentes életmódnak: több helyen tilos rágyújtani a taxikban, bowlingpályákon, iskolaudvarokon, parkokban és sportlétesítmények területén, de például olyan gépkocsiban sem lehet füstölögni, amelyben gyermekek utaznak.


Ottawa városa talán a legszigorúbb törvények hazája, ugyanis 2001 óta tilos a munkahelyeken füstölögni, s a különálló dohányzószobák használata sem engedélyezett. Winnipeg egy évvel később tiltotta be az olyan nyilvános helyiségekben történő cigarettázást, ahol gyerekek tartózkodnak. Számos kávézó és étterem ezt úgy kerülte meg, hogy egyszerűen kitiltotta a gyermekkorú látogatókat. Egy évvel később azonban minden nyilvános helyen megszűnt a dohányzási lehetőség, s komoly pénzbüntetéseket szabtak ki a törvény ellen vétkezőkre. A bírság Kanada különböző területein 100-tól 10 000 dollárig is terjedhet


Külön törvények vonatkoznak a dohánytermékek árusítására is. Ezek értelmében Kanadában tilos cigarettát forgalmazni az interneten, vagy postai megrendelésen keresztül, emellett a cigarettát árusító üzletekben a dobozokat nem szabad látható helyen tárolni.



A füstmentes világ


A káros szenvedély ellen egyre több országban lépnek fel, s a tiltás az élet egyre több területét érinti. Richard Carmona amerikai tiszti főorvos például 2006. júniusában úgy fogalmazott: a passzív dohányzást kizárólag teljesen füstmentes épületekkel és nyilvános terekkel lehet elérni. Az Egyesült Államokban egyébként szintén többéves hagyománya van a dohányzás visszaszorításának, New Yorkban például 2003. márciusa óta tilos rágyújtani a vendéglátóhelyeken, ez alól csak a kifejezetten erre a célra létesített, úgynevezett "szivarklubok" képeznek.


Európában is egyre több eszközzel küzdenek a cigaretta fogyasztás visszaszorítása ellen. Az Unió 2001. májusában eltörölte a cigaretták csomagolásán olvasható "light" és "mild" feliratokat, ezek ugyanis azt a látszatot keltették, mintha az ilyen dohánytermékek kevésbé lennének ártalmasak az egészségre. Emellett kötelezővé tették a figyelmeztető feliratok használatát, sőt, egyes országokban a grafikai elemek, például rákos tüdőt ábrázoló fényképek is felkerültek a dobozokra. Az Európai Unió a fiatalokat kiemelten célozza, ennek legjobb példája a HELP nevű kampány, amelynek felvilágosító kampányfilmjeit az interneten, illetve a tinédzserek körében népszerű zenei csatornákon, például a Music Television programjában is gyakran lehet látni. Humoros kampányfilmekből egyébként ezen kívül nagy számban találhat bárki, aki a különböző megosztókon rákeres a dohányzással kapcsolatos videókra.


A zárt közterületeken, beleértve a bárokat és az éttermeket tilos a dohányzás Írországban, az Egyesült Királyságban (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország), de Olaszországban, Máltán, Svédországban, Lettországban, Finnországban, Szlovéniában, Franciaországban és Hollandiában is csak a zárt, erre a célra elkülönített helyiségekben lehetséges, amennyiben ilyeneket hajlandóak és képesek kialakítani a vendéglátósok.


A dohányzás visszaszorítása azonban nem csak a fejlett országokra jellemző. Kubában 2005-ben tiltották be a nyilvános helyen való dohányzást - ez alól kivételt csak az éttermek kijelölt részei képzenek. Szintén tilos a cigaretta árusítása a 16 éven aluli gyermekek számára, illetve az iskolák 100 méteres körzetében.


Bhutánban ennél is szigorúbb rendelkezéseket hoztak 2004-ben, melyek értelmében teljes mértékben tilos a dohányáru forgalmazása, és a nyilvános füstölgés.


Egyiptomban 2001 óta tilos rágyújtani a kormányzati épületekben és repülőtereken. Szintén ebben az évben állapodott meg egymással nyolc ázsiai ország - Indonézia, Thaiföld, India, Banglades, Myanmar, Nepál, Bhután és Sri Lanka - a dohányreklámok betiltásának támogatásáról.


Idén augusztusban pedig az iraki kormány is napirendre vette a nyilvános dohányzás betiltását. A tervezet értelmében tilos lenne rágyújtani a közintézményekben, repülőtereken, színházakban és iskolákban, ahol dohányzásra kijelölt helyeket kellene létrehozni. Tilos lenne dohányárut kiskorúak számára értékesíteni, valamint pénzbírsággal büntetnék a cigarettákat reklámozó médiumokat is. Az iraki parlament egyébként nemrég ratifikálta az ENSZ dohányzásellenes keretegyezményét, amely a részes államoktól elvárja a dohányzás korlátozását.


Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozó Bulgária parlamentje pedig idén májusban fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2010. júniustól minden nyilvános helyen betiltják a dohányzást. A dohánygyárak és az idegenforgalmi ágazat képviselői hiába tiltakoztak a jogszabály ellen.



Magyarország lemaradásban


Ehhez képest hazánkban továbbra sem történt jelentős előrelépés a nemdohányzók védelme érdekében, holott már 2007-ben elkészült egy javaslat a dohányzás korlátozásáról (az éttermekben, kocsmákban, vagy játszótereken). A 2008. elejére ígért kész törvény azonban végül nem került az Országház elé, annak ellenére, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld könyvéhez, amelynek értelmében 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátoznák a dohányzást, többek között az éttermekben és kocsmákban is. Mindez azért is meglepő, mert a dohányzás visszaszorítására már a nyolcvanas években is tettek kísérletet, többek között a bizonyára sokak által ismert kisfilmmel.


A vendéglátókra vonatkozó tiltás kilátásba helyezése heves tiltakozást váltott ki az érintettekből, akik bevételeik drasztikus visszaesésétől tartanak. Írország példája azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítja. A szigetországban 2004-ben tiltották ki a dohányosokat a kocsmákból, azonban egy azóta elkészült felmérés szerint a füstmentes helyek látogatottsága jelentősen emelkedett, a korábban dohányzókat is kiszolgáló egységek iránti kereslet pedig gyakorlatilag nem csökkent.


Az Egészségügyi Minisztérium weboldalának tanúsága szerint az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága idén szeptemberben arról döntött, hogy önálló indítványként benyújtja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról szóló indítványt a Parlament elé.


A Magyar Nemzeti Szívalapítvány közleményben szólította fel a törvényhozást, hogy ne késlekedjen tovább a rendelkezés elfogadásával, hiszen a katasztrofális halálozási adatok ellenére még mindig késik az törvény bevezetése. A jelenlegi javaslat egyébként továbbra is megengedné a dohányzást a szórakozóhelyek jelentős részén, így a bárokban, diszkókban és kocsmákban is, ha ott meleg ételeket nem szolgálnak fel.


A civil szféra is sokat tehet a felvilágosítás és az ösztönzés terén, ennek egyik jó példája az országszerte számos helyen - óriásplakátokon és tévés klipek formájában - látható Nincs De kampány, amely a Médiaunió kezdeményezésére népszerűsíti az egészséges életmódot, s ezen belül a leszokást is.

Beszédes számok

Hazánkban százezer 65 évesnél fiatalabb magyarból egy év alatt 105 férfi és 28 nő veszíti életét koszorúér-betegség miatt, míg Franciaországban csak 17 férfi és 3 nő. A szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban 1-2 év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma. Nyolc nagy vizsgálat utólagos elemzése szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény bevezetése azonnal 19 százalékkal csökkentette a heveny szívrohamok számát.
A Föld lakosságának csupán mintegy öt százalékát védik átfogó, dohányzás ellenes törvények, miközben a felnőttek körében minden tizedik haláleset a dohányzás számlájára írható. Magyarországon a felnőtt férfiak harmada, a nők 18-28 százaléka dohányzik, azaz jelenleg a 15 évnél idősebb magyarok csaknem harmada - közülük 1,3 millió ember előbb-utóbb a cigaretta miatt hal meg. Magyarországon az 1970 és 1999 közötti időszakban mintegy 800 ezer halálozás a dohányzás miatt következett be, azaz az utóbbi három évtizedben dohányzás okozta minden ötödik ember halálát. A világon minden hatodik másodpercben meghal valaki a dohányzás miatt, vagyis évente mintegy ötmillió ember.

forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI)

Dohányzásellenes diákok a LifeMagazin műsorán!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!