Károsíthatja a tüdőt a fékezés

Vágólapra másolva!
Az erőteljes fékezéskor felszabaduló anyagok károsítják a tüdősejteket, igaz, egyelőre csak laboratóriumi körülmények között. 
Vágólapra másolva!

Fékezésekkor szabadul fel a közlekedéssel összefüggő káros anyagok ötöde, ám eddig mégsem vizsgálták hatásaikat tüzetesen. A vészhelyzetben történő intenzív fékezés a legkárosabb, de a normális fékezés is okozhat sejtkárosodást derült ki egy most nyilvánosságra hozott kísérletből.

Kutatók laboratóriumi körülmények között tüdősejteket helyeztek a fékezéskor felszabaduló anyagok közelébe, hogy vizsgálják a károsító hatást. Ezúttal kiderült, hogy a fémrészecskék úgynevezett oxidatív stresszt okoznak, és így ártanak a sejtek közötti kapcsolatoknak.

Az elemzésből kiderült, hogy a fékezéskor felszabaduló részecskék elsősorban vas-, réz- és szerves széntartalmúak. A sejtkultúrák oxidatív stressz és gyulladás jeleivel reagáltak az anyagokra. Következő lépésként a kutatók szeretnék azonosítani, hogy melyik anyag pontosan milyen károsodásért felelős. A kutatás vezetői szerint a kipufogógázhoz hasonlóan a fékezéskor felszabaduló káros anyagok arányát is csökkenteni kell, hogy javuljon a levegő minősége, ezáltal még inkább védjük egészségünket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!