A fájdalommal vegyes öröm az igazi öröm

Vágólapra másolva!
Félelem, aggodalom, öröm, és beteljesedés- a sportarénában a szurkolók így érik el a valódi örömöt.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás szerint a sportmérkőzések nézői akkor élik át a legnagyobb örömet, amikor kedvenceik az ellenféllel szoros meccset játszanak és kérdéses, vajon megnyerik-e a találkozót. A hangulatingadozás közben a szurkolók aggodalmat, sőt, akár kétségbeesést is átélhetnek, míg csapatuk győzelmével ezek az érzések hirtelen alakulnak át óriási örömérzetté.

"Alapvetően azt gondolnánk, hogy a szórakozáshoz és örömhöz a pozitív előjelű hatások a leglényegesebbek, de úgy tűnik, hogy a negatív hatások is fontos tényezők" - nyilatkozta a sajtónak Silvia Knobloch-Westerwick, Ohioi Állami Egyetem kommunikáció professzora, a kutatás egyik vezetője.

Az amerikai tudósok a kutatás során 113 főiskolai hallgatót kérdeztek meg, miközben iskoláik csapata futballban mérte össze erejét. A résztvevőknek még a mérkőzés előtt ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amelyben csupán arra kellett válaszolniuk, melyik csapatnak drukkolnak, és mennyire elkötelezett szurkolók. Ezt követően a játékot megszakító 14 reklámszünetben az interneten nyilatkoztak arról, hogyan érzik magukat érzelmileg, mennyire tartják izgalmasnak a játékot, és bíznak-e a csapatuk győzelmében.

A kutatók azt találták, hogy a végül győztes csapatnak drukkoló szurkolók, akik a mérkőzés egy pontján meg voltak győződve, hogy kedvenceik alulmaradnak, miközben a legnagyobb érzelemhullámzásról számoltak be, egyben a legnagyobb elégedettséget nyújtó örömöt élték át.

A kutatók szerint a sportrajongók, különösen az egyes csapatok törzsszurkolói azért választják ezt a "kockázatos" örömforrást, mert olyan bizonytalanságot biztosít a kérdéses végkimenetel miatt, amilyet semmilyen thriller nem tud biztosítani - ezzel pedig sokkal teljesebb örömérzethez juthat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!