Férfiak és nők különbözően reagálnak a veszélyhelyzetekre

Vágólapra másolva!
A férfiakból és a nőkből különböző reakciókat váltanak ki a krízishelyzetek - derült ki a krakkói Jagelló Egyetem kutatói által az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves gyűlésén bemutatott tanulmányból.  
Vágólapra másolva!

A tudósok úgynevezett funkcionális MR-vizsgálattal elemezték 40 önkéntes (21 férfi, 19 nő) agyműködését, miközben különböző képeket mutattak nekik. A férfiak agyában azok a területek mutattak aktivitásnövekedést, amelyek arról döntöttek, a veszély elhárítására vagy elkerülésére mit lehet tenni, ezzel szemben a nőknél az érzelmekért felelős központok működtek élénkebben

A képeket két körben mutatták meg a résztvevőknek, az első körben csak a negatív képeket, míg a másodikban a pozitívakat. Előbbiek megtekintése közben a nőknél fokozódott a baloldali talamusz működése, amely az érzékelésből származó információkat továbbítja az agy öröm- és fájdalomközpontjaihoz.

Ezzel szemben a férfiaknál a baloldali insula aktivitása fokozódott, ez a terület kulcsszerepet játszik az akarattalan mozgások, köztük a légzés, a szívverés és az emésztés szabályozásában, vagyis a híres "harcolj vagy menekülj"-válasz kiváltásában.

"Ez azt jelezheti, hogy veszélyhelyzetben a férfiak gyakrabban cselekszenek, mint a nők, akik inkább kétségbeesnek, megadják magukat érzelmeiknek" - mondta el Dr. Andrzej Urbanik kutató.

A pozitív töltetű képek megtekintésekor a nők agyában megnövekedett a memóriával összefüggő területek aktivitása. A férfiaknál azonban az aktivitásnövekedést a látott információkat feldolgozó részeken tapasztalták.

Dr. Urbanik úgy véli, ezek a különbségek arra utalnak, hogy a nők a potimulusokat szélesebb szociális kontextusban értelmezik és a pozitív képeket bizonyos emlékekkel hozzák kapcsolatba. Például egy mosolygó kisgyermek képe láttán a nők gyakran gondolnak arra, milyen volt saját gyermekük abban a korban. Ezzel ellentétben a férfiak kevésbé emocionálisak, ők az információk pillanatnyi hasznára koncentrálnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!