Hasznunkra válna, ha ismernénk a földikutya titkát

Vágólapra másolva!
A csupasz földikutya sokkal jobban bírja az oxigénmegvonást, mint az ember - derül ki a chicagói Illinoisi Egyetem kutatóinak legfrissebb sajtóközleményéből.
Vágólapra másolva!

A földikutya agya több mint fél órán keresztül képes elviselni az extrém oxigénhiányt is. Az afrikai csupasz földikutyák csaknem két méterrel a föld alatt háromszáz fős csapatokban élnek. A hely szűkös, a széndioxidban gazdag, ám oxigénben szegény levegő kevés.

Az általuk belélegzett levegő bármely más emlőst elpusztítana, vagy visszafordíthatatlan agykárosodást idézne elő. A földikutyák szervezete azonban alkalmazkodott az oxigénhiányos környezethez: az állatok tüdejében, vérében és idegsejtjeiben olyan változások mentek végbe, melyek segítségével agyuk olyan alacsony oxigénszint mellett is működik, melyet más emlősök nem tudnak elviselni.

Extrém esetben a csupasz földikutyák idegsejtjei hatszor hosszabb oxigénmegvonást is elviselnek, mint az egérneuronok - mondta el a sajtónak John Larson, pszichológus docens.

Ha megértenénk, hogyan képesek a földikutyák védekezni az oxigénhiány ellen, az talán egyszer segítene a szívroham, az agylágyulás, vagy éppen fulladás miatt oxigénhiányos körülmények közé kerülő betegeken.

A vizsgálat eredményei a NeuroReport idegtudományi folyóirat weboldalán olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!