A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az áfonyafélék mérséklik a bélbetegségek kialakulását

Vágólapra másolva!
Ismert, hogy az áfonyafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A svédországi Lund Egyetem Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az áfonya rosttartalma szintén védő hatást fejt ki, mérsékli a gyulladást, többek között colitis ulcerosás, vagyis fekélyes vastagbélgyulladásos betegeknél.
Vágólapra másolva!

A kutatás során a különböző diétás rostok, illetve az emésztés szempontjából fontos probiotikus baktériumok (laktobacillus és bifidobaktérium) együttes hatását vizsgálták a colitis ulcerosa és a vastagbélrák szempontjából.


A tudósok többféle rostot vizsgáltak, többek között az áfonyahéjat, a rozskorpát, a zabkorpát önmagában, illetve kombinálva probiotikus baktériumokkal.


"A probiotikus baktériumok védőhatást gyakorolnak a májra, mely kedvezően befolyásolja a bél gyulladásos folyamatait" - magyarázza Asa Hakansson, az Alkalmazott Tápszerek és Élelmiszerkémiai Osztály munkatársa. - "Az áfonya viszont polifenolokat tartalmaz, melynek mikrobaellenes és antioxidáns hatása van."


A kettő kombinációja csökkentette a gyulladáskeltő baktériumok számát, és elősegítette az emésztéshez fontos laktobacillusok terjedését. Ehhez hozzájárul, hogy a rostok bontása következtében a bélsejtek, felszívódás után pedig az egész szervezet bőséges energiaforráshoz jut. A felszívódást szintén kedvezően befolyásolják a probiotikus baktériumok.


A rozs és az áfonya a vastagbélből szívódik fel, mely a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb helye. Ezzel szemben a zab már a vékonybélben emésztődik, tehát lokális gyulladás- és daganatgátló hatását nem képes a távolabbi bélszakaszon kifejteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!