A holland Wageningen Egyetem kutatói két népszerű zöldséget, a sárgarépát és a zöldbabot vizsgálták hatféleképpen elkészítve, hogy megállapítsák, milyen formában szeretik a legjobban őket az általános iskolás gyerekek.
A répát és a zöldbabot a 4-12 éves gyerekeknek pürésítve, párolva, főzve, sütve, grillezve és rántva tálalták. A kontrollcsoportot 18-25 éves felnőttek alkották.
A kutatók szerint aggasztó, hogy sok gyerek eszik kevesebb zöldséget, mint ahogy az az egészségügyi szakemberek szerint ajánlott - de mint kiderült, sok múlik az elkészítésen. A vizsgálat eredményei szerint a gyerekeknek a párolt vagy főtt zöldségek ízlettek a legjobban. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a sárgarépa és a zöldbab ily módon elkészítve megőrizte eredeti ízét, színét és részben ropogósságát is, ugyanakkor a zöldségek felszíne egységes maradt, és nem színeződött el.
"Bár a további kutatásokra van szükség az eredmények alátámasztásához, azt találtuk, hogy a gyerekek zöldségfogyasztásának növeléséhez a legjobb, ha olyan ropogós zöldségeket kínálunk nekik, amilyeneket csak lehet, illetve amelyek megőrizték a jellegzetes zöldségízt, felületük egységes és nincs szemcsés textúrájuk" - áll a Wageningen Egyetem kutatóinak közleményében.