A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
Vágólapra másolva!
Az ajánlott maximális adag négyszeresét, akár 46 teáskanálnyi cukrot is elfogyasztunk naponta, állítják amerikai tudósok, akik szerint az élelmiszergyártók tudatosan növelték termékeik cukortartalmát, hogy vonzóbbá tegyék azokat a vásárlók számára.
Vágólapra másolva!

A magas cukortartalmú étrend éppolyan halálos következményekkel járhat, mint a zsírban gazdag, ha a koleszterinszint emelkedését és a szívbetegség kockázatát nézzük, figyelmeztetnek a kutatók.


A Journal of the American Medical Association folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány alapján a legtöbb embernek fogalma sincs arról, valójában mennyi cukrot fogyaszt naponta. Miriam Vos, az Emory University orvosi karának gyermekgyógyász docense szerint a cukorban gazdag étrend lappangó fenyegetést jelent az egészségre, mivel az élelmiszerekben rengeteg rejtett cukor található.


"Ahogyan a zsírban gazdag étrend növeli a triglicerid- és koleszterinszintet, a cukor is megemeli ezeket a vérzsírokat" - magyarázta Vos. "Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a cukorfogyasztás, ennek legnagyobb része hozzáadott cukorból származik, amelyeket az élelmiszeripar édesítőként használ, hogy vonzóbbá tegye a feldolgozott és félkész termékeket a vásárlók számára."


A vizsgálatban hatezer férfi és nő táplálkozási adatait és vérvizsgálati eredményeit elemezték 1999 és 2006 között. A résztvevőket az általuk elfogyasztott, hozzáadott cukor mennyisége alapján sorolták öt csoportba.


"A legtöbb cukrot fogyasztó csoport átlagban 46 teáskanálnyi cukrot fogyasztott el naponta" - mondta el a Telegraph riporterének Vos. "A legkisebb fogyasztású csoport esetében ez viszont mindössze három teáskanálnyi volt. A hosszútávú egészségmegőrzés szempontjából az embereknek figyelniük kellene arra, mennyi hozzáadott cukrot fogyasztanak és csökkenteni kellene ezt a mennyiséget."


Ez volt az első olyan vizsgálat, amely a hozzáadott cukrok és a vérzsírok, mint például a HDL ("jó" koleszterin), a trigliceridek és az LDL ("rossz" koleszterin) közötti összefüggést vizsgálta. Az elemzés során nem vették figyelembe a gyümölcsökben és a gyümölcslevekben természetesen előforduló cukrokat, csak az úgynevezett hozzáadott cukrokat.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!