A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy pohár tej a fokhagymaszagú lehelet ellen

Vágólapra másolva!
Aki aggódik amiatt, hogy a fokhagymától kellemetlen lesz a lehelete, igyon egy pohár tejet - javasolják a tudósok, akik szerint így elűzhető a kellemetlen szag.
Vágólapra másolva!

Elemzők nyers és főtt gerezdekkel is kísérleteztek, és mindkettő esetében "jelentősen csökkenti" hogy a tej a fokhagyma ízét és illatát adó kéntartalmú összetevők szintjét: mégpedig úgy, hogy a tej víz- illetve zsírtartalma veszi el az aromát. Az optimális hatáshoz a fokhagyma fogyasztásával egyidőben érdemes kortyolgatni a fehérjetartalmú italt.


Ha a szájban keveredik össze a tej és a fokhagyma, úgy jobban semlegesíti a nemkívánt illatanyagokat, mintha az étkezést követően kerül sor a tejfogyasztásra. A teljes zsírtartalmú tej jobb eredményt ad, mint a zsírszegény változat, vagy a víz - derült ki az önkéntesek leheletmintáiból.


Az egyik összetevő, amivel a tej reakcióba lép, az allil-metil-szulfid (AMS). Ez az anyag nem bomlik le az emésztés során, ezért a leheletbe és a verejtékbe választódik ki. Bár a fokhagyma rendkívül kedvező élettani hatásokkal bír (rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz), de órákig, sőt, napokig tartó kellemetlen száj-és testszagot okoz. A víz és zsiradék együttesen azonban jobban működik - állítja az Ohio Állami Egyetem csapata. "Az eredmények szerint a magasabb víz és/vagy zsírtartalmú ételek és italok segíthetnek csökkenteni az átható szagot, amit a fokhagyma okoz" - mondták.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!