A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ma már szinte minden "zöld" környezetünkben: a mosópor, a szappan de még a televízió is. Táplálkozásunk is lehet környezetbarát, és nemcsak úgy, ha csupa zöldséget eszünk. Íme hat gondolat táplálkozásunk "zöldesítésére".
Vágólapra másolva!

Használjunk helyben előállított alapanyagokat!


2007-ben az Oxford szótár az év szavának választotta a "locavore" kifejezést, amit talán így fordíthatnánk magyarra: helyitáriánus. Lényege, hogy csak olyan alapanyagokból készült ételeket fogyasztunk, amelyet közvetlen környezetünkben állítottak elő. A radikálisok pedig kifejezetten saját maguk számára állítják elő a napi betevőt, akár egy lakásban is: paradicsomot és más zöldséget-gyümölcsöt termesztenek akár egy kaspóban. Persze ezzel a módszerrel nem váltható ki egy ország élelmiszerellátása, de kétségtelen, hogy közvetlen kapcsolatba kerülünk ételünkkel és kevésbé szennyezzük környezetünket.


Túl a biozöldségen


Mostanra a "bio" szócska szinte kötelező elem lett egy-egy élelmiszertípuson, és noha a szabályok világszerte, így hazánkban is szigorúak, sok élelmiszeripari cég elég rugalmasan értelmezi az előírásokat. A bio szó azonban ma már nem biztos, hogy egyúttal a legjobb minőséget jelenti. "Beyond organic", azaz "bio-n túli" - az új szlogen az Egyesült Államokban, amivel sok termelő azt igyekszik jelezni, hogy az előírt minimális követelményekhez képest további korlátokat állított maga elé. Semmi nem tiltja, hogy itthon is tájékozódjunk, mely termelők töltik meg valóban tartalommal a bio szót.


Tudatos vásárlás a táplálkozásban is


Reklámok özöne zúdul ránk mindennap, és szinte fulladozunk a rengeteg élelmiszeripari és egyéb termékben, amelyek akár közvetlen hatást is gyakorolhatnak egészségünkre. Tudatos vásárlónak lenni annyit tesz, mint csak azt venni, amire valóban szükségünk van és odafigyelni arra, hogy a lehető legkevesebb mérgező hatásnak tegyük ki magunkat. Mindez környezetvédő hatású is: kevesebb szemetet termelünk és előnyben részesítjük azokat a gyártókat, akik kevésbé szennyezik Földünket mérgező anyagokkal.


Az étel valódi ára


Tudatos vásárlóként mindig szem előtt kell tartani egy-egy élelmiszer valódi árát. Nemcsak forintban számolhatjuk ki és nemcsak egységárra, például literre vagy kilogrammra, hanem a környezetre gyakorolt hatást is kalkulálhatjuk. Sok nemzetközi és hazai szervezet foglalkozik azzal, hogy bemutassa a nagyüzemi élelmiszertermelés kedvezőtlen ökológiai hatásait. Ha helyben termelt élelmiszereket választunk, ha kevés előre feldolgozott alapanyagot használunk valamint csökkentjük hús és tejtermék-fogyasztásunkat, azzal óvjuk környezetünket is.


Élelmiszerbiztonság


Kritikus kérdés modern életünkben az élelmiszerbiztonság, jó tudni, mennyire veszélyes az, amit megeszünk. Sajnos a magyar gyártókat sem kerülték el a botrányok, a külföldről importált élelmiszerek (de akár csecsemőtápszerek) pedig még nagyobb kockázatot jelenthetnek. Ezen a téren a mindenkori kormányzatnak van nagy felelőssége, de egyszerű vásárlóként is sokat tehetünk: részesítsük előnyben a környezetbarát módszereket alkalmazó cégeket, válasszunk jó hírű termékeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!