A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Ezen a héten történt

Vágólapra másolva!
Nyár elején elkezdett sorozatunkat ezen a héten befejezzük, hiszen a jövő héten már indul a legújabb, hetedik szemeszter. Addig is megtudhatjuk, milyen jelentékeny történelmi és tudományos eseményekre kell emlékeznünk a 36. héten.
Vágólapra másolva!

1902. szeptember 5. 81 éves korában, Berlinben meghal Rudolf Virchow, aki mind az orvostudományok, mind a politika területén a liberális reformok mellett szállt síkra. A sejtpatológia megteremtője azt a nézetet képviselte, hogy a betegségek a sejtek zavaraira vezethetők vissza. Egy sziléziai tífusz-járvány vizsgálatai során a higiénés körülmények javítását sürgette és szociálpolitikai reformokat követelt. Virchow liberális politikusként tagja volt a porosz képviselőháznak és a Német Haladó Párt egyik megalapítója volt (1861). 1880-1893-ig tagja volt a birodalmi gyűlésnek is. Ezenkívül a német antropológiai, etnológiai és őstörténeti társaság megalapítói közé tartozott (1868).

XVI. Lajos is részben követte elődje miniszterének tanácsait
XVI. Lajos is részben követte elődje miniszterének tanácsait
1683. szeptember 6. Jean-Baptiste ColbertMarquis de Seignelayhal megJules MazarinColbertColbertXIV. Lajos

1777. szeptember 7. Megszületett Felsőbüki Nagy Pál (1777-1857) ügyvéd, politikus,A Magyar Tudományos Akadémia igazgató tagja, a reformkor kezdeteinek egyik jeles alakja, kiváló szónok. Az emlékezetes 1825-ös országgyűlésen a magyar nyelv érdekében mondott lelkesítő beszédet. Széchenyi ezt követően ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét egy magyar tudós társaság, a Magyar Tudományos Akadémia megalapításához. Harcolt a jobbágyság helyzetének megjavításáért, a nemzet politikai, gazdagsági és nyelvi jogaiért. 1830 után visszavonult a politikai szerepléstől.

Magellán (1480-1521)
Magellán (1480-1521)
1522. szeptember 8Juan Sebastian ElcanoFernandode MagalhanesMagellánMagellánV. KárolyMagellánMagellán

Toulouse-Lautrec egyik leghíresebb képe

Toulouse-Lautrec egyik leghíresebb képe

1901. szeptember 9.meghal Henri de Toulouse-LautrecToulouse-Lautrec

1977. szeptember 10. Utoljára végeztek ki halálraítéltet guillotinnal Franciaországban. A halálbüntetést, melyet a francia törvények szerint csakis a guillotin segítségével hajthattak végre, ugyancsak Mitterand elnöksége alatt, 1981-ben törölték el. A guillotine-ról ugyan sokan úgy hiszik, hogy francia találmány, ám ehhez igencsak hasonlatos eszközt már a 17. századi Angliában és Skóciában ugyanúgy használtak, ahogy olasz és német területeken is. A funkciója persze egészen más volt: elsősorban a tyúkok lenyakazásánál vetették be a gazdaságokban. A világszerte elterjedt változat nevét viszont valóban egy franciáról kapta, méghozzá Joseph-Ignac Guillotin doktorról. A francia forradalom alatt az ő ötletétől vezérelve vezették be a forradalmárok a tökéletesített csirkenyakazót ellenfeleik semlegesítésére.

2001. szeptember 11New York-i Világkereskedelmi Központ
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!