A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új fogyókúra: annyit egyél, amennyi jólesik

Vágólapra másolva!
Az amerikai nőknél kezd kimenni a divatból a fogyókúra és a testedzés, de helyüket átvették a férfiak. Itt az új fogyókúra is: egyél, amennyit akarsz!
Vágólapra másolva!
A média már csak a férfiakra hat?
A média már csak a férfiakra hat?


Az Ohioi Állami Egyetem (OSU) kutatócsoportja az Amerikai Pszichológiai Egyesület augusztusban tartott éves ülésén mutatta be legfrissebb kutatását. Ebből az derült ki, hogy azok a férfiak, akik nem tudnak megbarátkozni kinézetükkel, és javítani akarnak ezen a helyzeten, gyakran egészségtelen módszerekhez folyamodnak: szteroidokhoz nyúlnak, káros módon kezdenek el edzeni (például egyik napról a másikra nagyon sokat járnak a súlyzók közé), valamint szintén rosszul fognak hozzá a diétához is.

Tracy Tylka, az OSU pszichológia adjunktusa magyarázata szerint: "Ezek a férfiak a médiában tálalt izmos férfiakat veszik alapul, és azt látják, hogy nem érnek fel hozzájuk. Az ideáljuk elérése a férfiak egy részénél egészségtelen és veszélyes tevékenységeket eredményez. Azt kezdik hinni, hogy egy férfi test csak akkor lehet vonzó, ha izmos." Ráadásul manapság a férfiak nem csak izmokat szeretnének felszedni, de felesleges zsírpárnáiktól is meg akarnak szabadulni, "hogy látszódjon izmosságuk".

A kutatás arra a jelenségre mutat rá, hogy a férfiak az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak a saját testükkel. Ugyanakkor a nőkkel kapcsolatban azt állapítja meg, hogy habár évszázadokon keresztül ők voltak a szexualitás szimbólumai és nekik "kellett" tökéletesen kinézniük, most elterjedt köztük az a nézet, hogy "jól kinézni azt jelenti: egészségesnek lenni". Ezt megtanulván a nők egyre inkább elfogadják testüket úgy, ahogy van és a fogyókúra, testedzés helyett mással foglalkoznak. Ez a hozzáállás a legtöbbször sokkal egészségesebb táplálkozási szokásokhoz vezet.

Tracy Tylka a kutatással szeretné felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy jó, hogy minden figyelmüket leköti a saját testük és éjt nappallá téve edzenek annak érdekében, hogy jól nézzenek ki, de ezt mindenképpen úgy tegyék, hogy közben táplálkozzanak egészségesen. Mert sokan edzés mellett olyan ételeket fogyasztanak, melyekből fontos ételcsoportok, például a szénhidrátok hiányoznak, miközben hatalmas mennyiségű fehérjét visznek be a szervezetükbe.

Ösztönös evés: amennyi jólesik

Ami jólesik...

Ami jólesik...



"Őrültségnek tűnhet, pedig nem az. Ha valaki saját testének apró jelzései alapján dönti el, hogy mit, mikor és mennyit egyen, akkor elkerülheti a nagy és súlynövelő lakomákat és a megfelelő mennyiségnél abba tudja hagyni az étkezést" - fogalmaznak a tanulmányban a tudósok. Tracy Tylka véleménye szerint a módszer legfontosabb előnye, hogy a férfiak és a nők nem csak instrukciókat kapnak, hogy mit ne tegyenek, hanem az ösztönös evés segíti őket abban, hogy a saját feltételeiknek és élethelyzeteiknek megfelelően táplálkozzanak.

Forrás: Softpedia News

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!