A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Magyarország a Gripenekre voksolt

Vágólapra másolva!
Magyarország MIG-29-es vadászgépei felújítása helyett 2001-ben aláírt egy szerződést 14 darab svéd gyártmányú Gripen vadászgép bérbevételéről. 
Vágólapra másolva!
JAS-39...http://www.sg.hu/cikkek/43691/jas_39_gripen_az_uj_vadaszgepunk_iAz SG tudományos portál cikksorozataSAAB JAS-39http://hu.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS-39_GripenA Wikipédia szócikke

2001 novemberében az akkori magyar és svéd védelmi miniszter Stockholmban írta alá azt az egyetértési memorandumot, melynek értelmében hazánk 14 darabot bérelt a legmodernebb JAS-39 C és D típusú Gripen vadászgépből. A két ország 2003-ban kötötte meg az adásvételi és bérleti szerződést a tizenkét együléses és két kétüléses repülőgépről.

Magyarország nagy teljesítményű, negyedik generációs, több célú harci repülőgépeket rendelt, melyek - a modell közismert kvalitásai alapján - főként a saját légterünk védelmére alkalmasak. Magyarország a harmadik olyan nemzet Svédország és Csehország után, mely Gripen harci repülőgép üzemeltetéséről döntött. A szerződés szerint a gépeket 10 évig béreljük, utána maradványértéken megvásárolhatjuk őket.

2006-ban már meg is érkeztek az első gépek

A magyar Gripeneket 2003 után gyártani is kezdték, az első öt gép - két kétüléses és három együléses változat - 2006 márciusában érkezett Magyarországra. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három pilótája szállította hazánkba. A maradék kilenc repülő szállításának végső határideje 2007 vége. A megegyezés részeként svéd szakemberek éveket töltöttek Magyarországon, hogy a hazai szakembergárdát felkészítsék a gépek karbantartására, pilótáink pedig számos alkalommal jártak Svédországban, hogy beletanuljanak abba, milyen egy Gripent manőverezni.

A Gripent a svéd légierő számára a leginkább autógyártásáról ismert SAAB fejlesztette ki. A Magyarország által is preferált többfunkciós JAS-39-es modellt - mely a korábbi SAAB vadászgép, a Viggen utódja - 1980-ban rendelte meg a cégtől a svéd védelmi minisztérium. A JAS kód a jakt, attack és spaning - magyarul vadászat, csapásmérés és felderítés - szavakat takarja, ami rá is mutat, hogy a gépet milyen célokra tervezték. (Érdekes, hogy a Gripen kizárólag svéd célokra készült, a svédek nem mertek nemzetközi értékesítésben gondolkodni a Szovjetunió felbomlásáig.)

Irány Magyarország!

Irány Magyarország!


Milyen funkciókkal lesz ellátva a mi Gripenünk?

Minden magyar Gripen repülőgép rendelkezik majd visszahúzható légi utántöltő csonkkal (AAR), NATO interoperábilis fegyverzet (pl. lézerirányítású bombák - LGB) hordozási képességével, modern, elektronikus hadviselő rendszerrel, fedélzeti oxigén-előállító rendszerrel (OBOGS), színes, angol nyelvű kijelzőkkel, valamint NATO interoperábilis kommunikációs rendszerrel. "Mindez biztosítja a magyar Gripen vadászrepülőgépek működési képességét a világon bárhol, NATO-bázisokról vagy széttelepített bázisokról, a szövetséges légi és földi erőkkel együtt" - írja a minden jel szerint a Gripen által készített gripen.hu honlap. Ez azonban erős túlzás, ha tudjuk, hogy a gépet elsősorban a saját légtér védelmére és nem nemzetközi akciókra fejlesztették ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!