Kadhafi rezidenciáját ostromolják a felkelők - hírek percről percre

Események

Líbiai felkelők, harcok tripoli közelében, a lázadók jelentős katonai sikereket értek el Kadhafi erőivel szemben
Vágólapra másolva!
A líbiai főváros, Tripoli 95 százalékát ellenőrzésük alá vonták hétfő estére a Moammer Kadhafi ellen lázadó csapatok. A város központjában ünneplő tömegek fogadták őket, de közben harcokról is érkeztek jelentések. Kadhafi egy tévényilatkozatban harcra szólította híveit, miközben főhadiszállása körül hatalmas csata dúl tankjai és a felkelő csapatok között. Kövesse az eseményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül112 bejegyzés
08:15
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Tripolit is elérte a polgárháború

Fegyveres csoportok kezdtek harcot az eddig békés líbiai fővárosban, így vasárnapra virradó éjjel Tripolit is elérte a polgárháború. A városban Moammer Kadhafi líbiai vezető szerint az éjszaka visszaverték a támadókat, a felkelők szerint azonban összehangolt támadás indul a helyi fegyveresek, az ostromra készülő lázadó csapatok és a NATO segítségével. Részletek ebben a cikkben.

08:18
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A magyaroké az utolsó európai követség

Jól vannak Magyarország líbiai nagykövetségének munkatársai - mondta az [origo]-nak a tripoli nagykövetség ügyvivője. A város közvetlen közelében vannak már a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló lázadók, az éjjel Tripoliban is harcok dúltak. A magyaroké az utolsó európai külképviselet a háború dúlta országban. Részletek ebben a cikkben.

08:20
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hol van Kadhafi

A BBC tudósítója szerint a lázadók átfésülik a fővárost, az azonban nem világos, hogy Moammer Kadhafi hol tartózkodik. Feltételezések szerint még a városban van.

08:25
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Sokan örülnek a lázadóknak

Helyszíni beszámolók szerint sokan örömujjongással fogadták a lázadókat. "Nagyon nagy súly gördült le az emberekről" - mondta a BBC-nek egy Tripoliban dolgozó brit nővér.

08:42
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Megadta magát Kadhafi legidősebb fia

Hétfőre virradóra megadta magát a kormányellenes lázadóknak Moammer Kadhafi líbiai vezető legidősebb fia, Mohammed Kadhafi - közölte a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács koordinátora. Adel Dabbeki egyúttal megerősítette azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint a lázadók elfogták Kadhafinak a nyilvánosság előtt jóval ismertebb kisebbik fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit.

08:47
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Cáfolták Kadhafi elfogását

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság az éjjel azt közölte, hogy elfogták Moammer Kadhafit. A szervezet később cáfolta saját hírét, miután kiderült, hogy nem a líbiai vezetőt, hanem fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit fogták el.

08:56
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Még ellenállnak Kadhafi emberei

Maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Moammer Kadhafi líbiai vezető hívei ellenállnak a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadóknak - közölte az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik magas rangú tisztségviselője. Mahmúd Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, hogy a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Dzsibril arra is felszólította lázadótársait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, "még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának" az életét is.

09:05
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Obama szerint Kadhafi számára nincs visszatérés

Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt - vélekedett Barack Obama amerikai elnök. Obama közleményében felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket, és lépjenek előre a demokrácia megteremtése felé.

09:14
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoli 95 százaléka a felkelőké

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével. A lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafihoz hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt.

09:22
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ünneplő tömeg - fotó

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

09:30
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő is segített

Az amerikai haderő fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban a líbiai főváros környékén; a korábbinál több, rakétákkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépet vetett be - írja a New York Times. Az amerikai napilap azt írta név nélküli forrásokra hivatkozva, hogy az amerikai légierő az elmúlt napokban lényegében folyamatosan megfigyelés alatt tartotta a Moammer Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt lévő körzeteket Tripoliban és környékén. Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.

09:39
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Harcok Kadhafi főhadiszállásánál

Az AFP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint heves harcok folynak Moammer Kadhafi tripoli főhadiszállásának közelében.  A város déli részén is harcolnak a felkelők Kadhafi híveivel. A lázadók szerint a város 80-85 százaléka van az irányításuk alatt - írja a brit BBC.

09:47
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Van, aki Kadhafi fejét akarja - fotó

"Boldog vagyok, de még alig hiszem el az egészet" - mondta egy lázadó Miszrátában a brit Guardian napilap helyszíni tudósítójának. "Még nem akarok ünnepelni, a barátaimra gondolok, akik az életüket adták ezért. Addig nem akarok ünnepelni, amíg nem vágják le Kadhafi fejét".

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

09:54
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi kórházban lehet

Az angol nyelvű al-Arabíja hírportál szerint Moammer Kadhafi egy tripoli keleti részén lévő kórházban van. Az értesülést nem erősítette meg senki. Azt sem tudni, hogy a líbiai vezető kezelés alatt áll a kórházban, vagy a harcok elől menekült oda.

10:02
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafinak öltözött színészre támadtak Skóciában

A jelenleg zajló edinburgh-i Fringe Fesztiválon üveggel támadtak egy színészre, aki Moammer Kadhafi líbiai vezető jelmezét viselte. Jeff Mirza éppen a Jihad: Heresy or Hearsay (Dzsihád: eretnekség vagy szóbeszéd) című előadásának szórólapjait osztogatta a járókelőknek, amikor egy férfi odament hozzá, és cigarettát kért. Mirza tagadólag megrázta a fejét, a férfi láthatóan távozni készült, de visszafordulva egy üveggel fejbe vágta a színészt, aki könnyebben megsérült. Az esetet furcsállja, hiszen állítása szerint a diktátor jelmezében való utcai reklámtevékenységet a járókelők többsége megfelelő humorérzékkel fogadta.

10:12
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Egy tank hagyta el Kadhafi rezidenciáját

Egy tank hagyta el Moammer Kadhafi rezidenciáját - közölte lázadó forrásokra hivatkozva az arab Al-Dzsazíra. Egy tripoli lakos szerint nincs jele a városban Kadhafi-féle ellenállásnak. "Korábban Kadhafi rengeteg embere rótta az utcákat, de most nem látni egyet sem" - idézte a brit BBC.

10:22
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Üdvözölte a felkelőket a Hamász

A Hamász palesztin iszlamista szervezet üdvözölte a líbiai felkelőket Tripoli elfoglalása alkalmából. "Reméljük, hogy ez az esemény a szabadság és a felvirágzás felé tett fordulatot jelenti majd a líbiai történelemben" - mondta a szervezet szóvivője.

10:32
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra szerint Tunéziában rejtőzködik a líbiai kormányfő

A tunéziai Dzserba szigetén, egy szállodában tartózkodik Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő; az épületet körülzárta a tunéziai hadsereg - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A tv úgy értesült, több száz líbiai próbál bejutni a szállodába, ahol a kormányfő rejtőzködik. A tunéziai hadsereg körülzárta az épületet, senkit sem engednek belépni. Egyelőre nem tudni, őrizetbe vették-e Mahmúdit. Az al-Arabíja hírtelevízió is úgy értesült a lázadókat képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácstól, hogy a kormányfőt "körülzárták" a szállodában. (MTI)

10:42
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi Tripoliban van egy diplomata szerint

Nem utazott el a líbiai fővárosból, még mindig Tripoliban van Moammer Kadhafi egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint. "Kadhafi továbbra is Tripoliban van, minden bizonnyal Báb el-Azizíjában, a rezidenciáján" - mondta a diplomata, aki kevesebb mint két hete találkozott a líbiai vezetővel.

10:51
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Lázadó Barcelona-mezben - fotó

Forrás: AFP
A felirat a háttérben: "Eljött a szabadság ideje". A képre kattintva galária nyílik!

11:00
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai olajexport beindulására számítanak

Esett az olaj világpiaci ára a líbiai konfliktus esetleges befejezésének hírére - írja a brit BBC. A befektetők azzal számolnak, hogy Líbia hamarosan folytatja olajexportját. Líbia a világ 17. legnagyobb olajtermelője, a konfliktus kezdete előtt napi 1,6 millió hordót állított elő.

11:08
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Megsebesült egy orosz lap tudósítója

Megsebesült Tripoliban az Izvesztyija című orosz napilap líbiai különtudósítója, Ohran Dzsemal - írja az újság internetes oldala. "Az újságírót a líbiai főváros szélén találta el egy golyó, a lábán sebesült meg, és a zintáni kórházba szállították, ahol meg fogják műteni" - közölte a lap. Az újságíró sebesülése súlyos, de nem életveszélyes.

11:25
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Tankok védik Kadhafi főhadiszállását

A Kadhafi főhadiszállásáról kora reggel kitörő tankok tüzet nyitottak a felkelőkre - közölte a lázadók egyik szóvivője. Korábban csak arról érkeztek hírek, hogy egy tank elhagyta a komplexumot.

11:32
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Letépték a zöld zászlókat a Zöld téren

Tripoli híres Zöld terén, ahol korábban Moammer Kadhafi hívei előtt szónokolt, most letépkedték a Kadhafi által bevezetett, egyszínű zöld zászlókat, és a líbiai vezető arcképeit lábbal tiporják a felkelők - írja a BBC. A teret Zöld térről újra át akarják nevezni Mártírok terére: ez volt a tér eredeti neve a Kadhafi-korszak előtti líbiai királyságban.

11:36
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A régi himnuszra ébredt Tripoli

Kelet-Tripoliban hétfő reggel a helyi mecset imámja azzal ébresztette a lakosságot, hogy rázendített a Kadhafi-korszak előtti Líbia himnuszára - jelentette a városból a BBC tudósítója. Rana Jawad szerint a városban mindenki úgy érzi, hogy közel a háború vége, és a felkelők elérték, amit akartak. A BBC megjegyzi, hogy tudósítója március óta nem tudósíthatott nyíltan tripoliból, ma azonban nevét felfedve számol be az eseményekről.

11:39
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Hatalmas csata Kadhafi rezidenciájánál

"Nagyon nagy csata folyik Kadhafi rezidenciájánál" - jelentette a helyszínről a BBC tudósítója, Matthew Price. Nem sokkal korábban a líbiai kormány információs minisztere, Mússza Ibrahim az amerikai CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy a kormány még mindig 65 000 Kadhafihoz hű katonával rendelkezik.

11:42
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnali távozásra szólította fel Kadhafit az EU

Az Európai Unió felszólította Kadhafit, hogy "további késlekedés nélkül" távozzon a hatalomból - mondta a Reuters hírügynökségnek az EU egyik szóvivője. Az EU a felkelőktől azt kérte, hogy cselekedjenek felelősségteljesen, és kíméljék meg a civil lakosságot.

11:48
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Tűzijátékkal ünnepelnek Bengáziban - kép

Forrás: AFP
A lázadók kezén lévő Bengáziban már a győzelmet ünneplik a felkelők (További képekért kattintson)

11:55
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Már a NATO távozására készülnek a lázadók

"A NATO misszióját hamarosan be kell fejezni Líbiában" - közölte Ibrahim Dabbasi, a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának NATO-hoz delegált helyettes nagykövete. A diplomata szerint Kadhafi bukása után a líbiaiaknak nem lesz szüksége segítségre, a felkelők könnyű hatalomátvételre számítanak. "Számítunk problémákra, de nem lesznek törzsi háborúk az országban" - mondta.

12:00
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Füst száll fel Kadhafi rezidenciájából

Elszórt bombázásról számolt be Tripoliban egy ott tartózkodó brit ápolónő, aki telefonon nyilatkozott a BBC-nek. A nő ablakából rálát Kadhafi főhadiszállásáról, ahonnan több helyről is füstoszlop száll a magasba.

12:02
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Újra van internet Tripoliban

A BBC Tripoliban tartózkodó tudósítója szerint hat hónapja először van újra internet a városban, miután a felkelők elfoglalták az eddig állami kézben lévő internetszolgáltató központját. A két állami kézben lévő mobiltelefon-szolgáltató minden előfizetőjének ingyen feltöltötte a telefonját - tette hozzá.

12:09
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

"A harcnak még nincs vége"

"A harcnak még nincs vége" - jelentette a Guardian tudósítója Tripoliból. Az újságíróra fegyveresek lőttek rá, amikor 9 óra után megpróbált bejutni a fővárosba. "Nyilvánvalóan vannak még emberek, aki nagyon nem örülnek a lázadóknak. Lehet, hogy a vagyonukat védik, lehet, hogy a felkelők előrenyomulását akarják megakadályozni, de tény, hogy még mindig van ellenállás a városban" - jelentette.

12:14
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Légvédelmi ágyúkkal lőttek a BBC stábjára

A BBC egyik stábja is harcokról számolt be Tripoli kikötői részén. Az újságírókat a városközpontban vették tűz alá kormánypárti fegyveresek, amikor konvojuk a tengerparti úton a központi Zöld tér felé tartott. A beszámoló szerint a konvojon rajtaütő fegyveresek 20 milliméteres légvédelmi ágyúkkal nyitottak tüzet a járművekre.

12:19
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika nem küld repülőt Kadhafi kimentésére

A Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere közölte, hogy ők sem tudják, hol tartózkodik Moammer Kadhafi, majd hozzátette: Dél-Afrika nem küld gépeket Tripoliba, hogy kimenekítse a líbiai vezetőt. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy ha Kadhafi elbukik, nem fogják automatikusan elismerni a lázadó kormány legitimitását, ez csak további tárgyalások eredménye lehet. Korábbi hírek szerint a dél-afrikai kormány beszélt Kadhafival és a családjával.

12:22
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A britek sem tudják, hova lett Kadhafi

Alistair Burt brit külügyi szóvivő az Al-Dzsazírának megerősítette, hogy a brit kormány sem tud semmit Kadhafi hollétéről. Az arab hírtelevízió szerint korábban olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy Kadhafi Angolába vagy Zimbabwébe menekülhet.

12:25
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU-nak már tervei is vannak a Kadhafi utáni Líbiával

Az EU már a Kadhafi utáni Líbiával való együttműködést tervezi - közölte Michael Mann, az EU külügyi főtisztviselőjének szóvivője. "Több verziónk is van, amelyeket a poszt-Kadhafi korszakra dolgoztunk ki" - mondta.

12:27
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A felkelők szerint hamarosan elfogják Kadhafit

"Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy elfogjuk Kadhafit, a küldetést 99 százalékban már teljesítettük" - mondta az Al-Dzsazírának a felkelők miszurátai parancsnoka.

12:37
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Orvlövészek miatt ürültek ki Tripoli utcái

Az al-Dzsazíra egyik stábja is kimenekült Tripoliból, miután kiderült, hogy a város továbbra is nagyon veszélyes. Az arab hírtelevízió újságírója szerint a város tele van orvlövészekkel és rejtőzködő Kadhafi-párti egységekkel, amelyek komoly fenyegetést jelentenek a bevonuló lázadókra. A főváros utcái, amelyeken pár órája még tömegek ünnepelték a győzelmet, teljesen kiürültek, mert mindenki fél az orvlövészektől - jelentette a tévé munkatársa.

12:41
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kínai segítséggel építenék újjá Líbiát a lázadók

Kína tiszteletben tartja a líbiai nép döntését, és reméli, hogy a helyzet a lehető leggyorsabban stabilizálódik - közölte a Xinhua hírügynökség szerint a kínai külügyminisztérium. A közlemény szerint a líbiai lázadók a múlt héten ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják Kína üzleti szerződéseit az országban, sőt segítséget kértek Kínától az ország újjáépítéséhez.

12:49
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi fiának elfogását ünneplik - kép

Forrás: MTI/EPA
Bengáziban óriási ünneplés kezdődött Kadhafi fiának elfogása után (További képekért kattintson)

12:56
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO segítségéért hálálkodnak

A NATO nagyszerű munkát végzett, az ő segítségük nélkül nem tudtak volna a harcosaink előre nyomulni és győzelmet aratni - mondta sajtótájékoztatóján a líbiai felkelők londoni nagykövete. A diplomata megköszönte a NATO segítségét, és külön köszönetet mondott David Cameron brit miniszterelnöknek, amiért kiállt a líbiai nép mellett. Hozzátette ugyanakkor, hogy Tripoli bevétele után Líbiának nincs szüksége a NATO-ra, egyedül szeretnék újjáépíteni az országot.

12:58
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

NATO-gépek cirkálnak Tripoli fölött

NATO-vadászgépek szállnak Tripoli felett - jelentette az al-Dzsazírának egy Tripoliban harcoló ellenzéki fegyveres, aki Nasszer néven mutatkozott be. A férfi szerint nem egyértelmű, hogy a gépek célpontokat támadnak-e, vagy csupán felderítő küldetésen vannak.

13:06
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Tüzérségi ágyúkat zsákmányoltak a felkelők

A lázadók rengeteg tüzérségi ágyút zsákmányoltak egy közeli légi bázisról - állította az al-Dzsazírának nyilatkozó felkelő, Nasszer. A férfi szerint Kadhafi főhadiszállása mögött is tüzérségi ágyúk hangját hallani, de itt a lázadók "rosszabb helyzetben vannak", mert a Kadhafihoz hű csapatoknak erősebb fegyvereik vannak.

13:08
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kemény harc Tripoli légi bázisán

Egy órával ezelőtt kemény tűzharc bontakozott ki a Tripoliban található Mitiga légi bázison - mondta az al-Dzsazírának a városból nyilatkozó felkelő.

13:15
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Majdnem kifogytak a lőszerből a felkelők

"Nagyon kemény éjszakánk volt tegnap" - mondta a BBC-nek egy másik líbiai felkelő Tripoliból. A Hisham néven bemutatkozó fegyveres azt állította, hogy éjjel a Tripolinál harcoló felkelők majdnem kifogytak a lőszerből. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez élete legszebb napja, úgy érzi, újjászületett.

Hisham arról is beszélt, hogy a NATO döntötte el a harcot. "Ha a NATO nem bombázza és lövi Kadhafi erőit, megöltek volna minket, ez biztos" - mondta. Ez alátámasztja Kadhafi információs miniszterének vádjait, aki szerint a NATO túllépte az ENSZ által ráruházott jogait, és nem csupán a civileket védte, de aktív részt vállalt a líbiai rezsim megdöntésében. Az ENSZ csupán arra adott felhatalmazást, hogy a NATO "minden eszközzel" biztosítsa a Líbia fölötti légtérzár betartását a civilek védelme érdekében.

13:17
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Felkelő csapatok vonulnak a Zöld tér felé

A felkelők csapatai több oszlopban haladnak a Tripoli központjában található Zöld tér felé - jelentette a BBC. A brit televízió munkatársait nem sokkal korábban Kadhafi-párti egységek vették tűz alá a tér közelében, noha reggel a tér még a felkelők kezében volt.

13:18
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Felkelő fegyveresek Tripoli utcáin - kép

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Felkelők sétálnak Tripoli kiürült utcáin (További képekért kattintson)

13:26
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi tankjai is a Zöld térhez vonultak

Kadhafi tankjai bevonultak a Zöld tér környékére, a városközpontban orvlövészek is lövöldöznek - jelentette a Guardian munkatársa a helyszínről. Az újságíró bejelentkezése közben a háttérben puskaropogás hallatszott. A helyiek szerint nincs nagy ellenállás a kormányerők részéről, de egy-egy fegyveres néha tüzet nyit menekülés közben.

13:29
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO-bombázást kritizálja a venezuelai elnök

Hugo Chávez venezuelai elnök, Moammer Kadhafi régi szövetségese elítélte a líbiai akciót és a NATO által végrehajtott bombázásokat. Chávez hívei előtt közölte, hogy az európai országok csupán Líbia olajkincsét akarják megszerezni.

13:40
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Sérült civileket mutat a líbiai tévé

A líbiai állami televízió sérült civilekkel és kórházba került emberekkel készített interjúkat sugároz "A támadás ellenére" címmel - jelentette az al-Dzsazíra. Az egyik sérült azon sajnálkozik, hogy Kadhafi "elvesztette" két fiát (akiket a lázadók fogtak el az éjjel). Korábban a tévé csak tömören számolt be a Tripoli elleni támadásról, amelyet idegen erők támadásaként mutatott be.

13:44
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Hágában állítanák bíróság elé Kadhafi elfogott fiát

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság szeretné elérni, hogy Hágába szállítsák Moammer Kadhafi elfogott fiát, Szaif al-Iszlam Kadhafit - közölte a bíróság egyik szóvivője. Kadhafi fiát, aki az elmúlt hónapokban a rezsim nevében nyilatkozott a külföldi médiának, emberiség elleni bűncselekmények vádjával akarják bíróság elé állítani. A szóvivő szerint a bíróság jelenleg is tárgyal a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsával a politikus kiadásáról. Szaif al-Iszlamot az éjjel fogták el a felkelők, ami az olasz külügyminiszter szerint fordulópontot jelent a rezsim elleni küzdelemben.

13:50
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az olasz külügyminiszter szerint már csak egy út áll Kadhafi előtt

Franco Frattini olasz külügyminiszter közölte, hogy Moammer Kadhafinak mindenképpen nemzetközi bíróság elé kell állnia. A politikus szerint már nagyon sokszor felajánlották neki, hogy vonuljon száműzetésbe, de nem élt ezzel a lehetőséggel. "Mostanra lejárt a határidő, az egyetlen megmaradt út az igazságszolgáltatás" - mondta.

13:59
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi után is maradnának nemzetközi erők Líbiában az USA szerint

A NATO közölte, hogy tovább folytatja légi műveleteit Líbiában, amíg Kadhafi összes katonája meg nem adja magát, vagy vissza nem vonul a laktanyáiba. A NATO szerint harci gépei az elmúlt 5 hónapban 20 000 alkalommal indultak berepülésre, és 7500 alkalommal mértek csapást Kadhafi erőire. Közben Richard Haass, az amerikai külügyi tanács elnöke a Finacial Timesnak azt mondta, hogy valószínűleg Kadhafi bukása után is szükség lesz egy nemzetközi misszióra Líbiában, amely helyreállítja és fenntartja a rendet az országban.

14:01
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Megadásról tárgyalnak Kadhafi erői az egyik külvárosban

Meg nem erősített hírek szerint Kadhafi egységei a megadásról tárgyalnak Tripoli Tadzsura nevű külvárosában.

14:06
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Névtelen források szerint Dél-Afrika tárgyal Kadhafival

Az al-Dzsazíra dél-afrikai tudósítója szerint hiába tagadta az ország külügyminisztere, hogy Kadhafi kimenekítésére készülnek, helyi forrásai továbbra is azt állítják, hogy Dél-Afrika kormánya hétfőn is tovább tárgyalt Kadhafi képviselőjével. Állítólag azt tervezik, hogy segítenek neki elmenekülni az országból: a két lehetséges úti cél a menekülő líbiai vezető számára Angola és Zimbabwe lehet.

14:11
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A szállodában rekedtek a külföldi újságírók

A Tripoliban tartózkodó külföldi tudósítók többsége a Rixos szállodában rekedt, nem messze Kadhafi főhadiszállásától. A szálloda környékén heves harcok folynak az utcákon és Kadhafi rezidenciájánál. A szállodát a legtöbb kormányzati tisztviselő elhagyta, a BBC tudósítója szerint a tolmácsuk is elmenekült. A Reuters tudósítója a Twitteren azt írta, hogy szeretnének kimenni a hotelből tudósítani, de egyelőre lehetetlen, mert Kadhafi katonái és orvlövészei a környéken harcolnak.

14:13
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Rengeteg lázadó halt meg"

"Rengeteg lázadó halt meg a kormányerők elleni harcokban Tripoliban" - írja a Reuters egy felkelő parancsnokra hivatkozva.

14:15
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Negyvenhat csapást mért Kadhafira vasárnap a NATO

A NATO által közzétett statisztikák szerint vasárnap 126 légi bevetést hajtottak végre, köztük 46 légi csapást is mért Kadhafi erőire. A vadászgépek három irányító központot, egy katonai létesítményt, két radart és kilenc légvédelmi rakétaállást bombáztak le, és kilőttek egy tankot, valamint két páncélozott járművet.

14:18
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kitartanak Kadhafi harcosai

A felkelők vezetői szerint a Kadhafi-párti fegyveresek továbbra is kitartanak a líbiai vezető főhadiszállásán, ahol kemény harcok folynak. A közelben álló szállodából külföldi tudósítók is megerősítették, hogy a környező utcákon folyamatos a tűzharc.

14:21
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem a mi forradalmunk, de büszkék vagyunk rá"

Kadhafi hatalma széthullik - mondta David Cameron magyar idő szerint déli 12 óra után londoni rezidenciája előtt tartott sajtótájékoztatóján. A brit miniszterelnök azt mondta, hogy ami Líbiában történik, "az nem a mi forradalmunk, de büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk benne". Cameron elmondta, hogy szoros kapcsolatban van a NATO-tagországok vezetőivel, hogy minden szükséges intézkedést meg tudjanak beszélni. A miniszterelnök szerint a NATO-erők támogatják azokat az embereket, akik "szabad, demokratikus Líbiát" szeretnének. Cameron szerint a NATO-beavatkozás "szükséges, legális és igazságos". A NATO nem tudja, hogy hol van Kadhafi - mondta.

14:22
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Cameron: a civileket védi a NATO

A brit miniszterelnök szerint a NATO-erők feladata most az, hogy megvédjék a civileket "amíg ez szükséges". A brit miniszterelnök segítséget ígért az egészségügyi ellátásban, a kommunikációs rendszer újraindításában, az elkövetkező napok feladatai között említette az elektromos hálózat és a normális élet helyreállítását. Cameron szerint rendszeres kapcsolatban vannak a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanáccsal is.

14:32
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Újraindulhat az olajtermelés

Két kelet-líbiai olajmező már készen áll arra, hogy újra termeljen, de megvárják, amíg biztonságos lesz - mondta a lázadók által felügyelt Agoco nevű olajtársaság az Al-Dzsazíra honlapja szerint.

Forrás: AFP

14:40
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Bye-bye Kadhafi

Kadhafi-ellenes hackerek feltörték Líbia internetes domainjét - írja a BBC. A Nic.ly című oldalon most a lázadók zászlaja és a "bye bye Kadhafi" felirat olvasható.

Forrás: nic.ly

14:45
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kína is örül

A kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy látják a változásokat Líbiában, és "tiszteletben tartják a líbiai emberek választását" - jelentette a BBC. A kínai külügyminiszter szóvivője azt mondta, hogy Kína kész együttműködni a nemzetközi közösséggel, és aktív szerepet vállalni a líbiai újjáépítésben.

14:50
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Párizsba várják a lázadók vezetőjét

A francia külügyminiszter reméli, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője elmegy Párizsba arra a nemzetközi találkozóra, amin a helyzetről fognak tárgyalni a napokban.

14:52
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU egyelőre tartja a szankciókat

Az EU bejelentette, hogy egyelőre fenntartják a Líbiával szemben bevezetett szankciókat, de nagyon gyorsan fel tudják majd oldani azokat, ha "elérkezik az ideje".

14:58
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ellenőrzőpontok Tripoliban

Ellenőrzőpontokat állítottak fel a lázadók Tripoli körül, és átnézik az autókat - jelentette a BBC.

15:07
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Talán órák, talán napok vannak hátra

Egy fiatal lány telefonon jelentkezett be élőben Tripoliból a BBC-n, és azt mondta, a város felett repkedő NATO-gépek hangját hallja. A lány szerint folyamatos a puskaropogás is, de nem tudja, ez harcokból, vagy csak az ünneplő lázadóktól jön. Arra a kérdésre, hogy milyen hangulat van a városban, a lány azt mondta, nem beszélt túl sok emberrel, és nem tudja, hogy órák vagy egy-két nap van még hátra, de az biztos, hogy "közel a vég".

15:13
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Gyorsabban jön a vég, mint gondoltuk"

Bizonytalanság van Tripoliban, de "gyorsabban jön a vég, mint akárki is gondolta" - jelentette a városból a BBC tudósítója.

15:26
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Szarajevóban betörtek a líbiai követségre

A rendőrség körbevette a líbai követséget Szarajevóban, miután több ember bement a követségre, leszaggatták Kadhafi képeit, és kirakták a lázadók zászlaját - jelentette az AP hírügynökség.

15:35
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Bent vannak a tévében

Meg nem erősített hírek szerint a lázadók átvették az irányítást a líbiai állami tévében.

15:39
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem lesz annyira bátor, mint Hitler"

"Lehet, hogy megadja magát Kadhafi, de nem lesz annyi bátorsága, mint Hitlernek volt, hogy megölje magát" - mondta a Guardian szerint Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt második számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, s jelenleg Olaszországban tartózkodik.

15:57
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Még mindig Kadhafit élteti a tévé

A BBC tudósítói szerint az állami tévé még mindig Kadhafi-hű programot sugároz. Korábban meg nem erősített hírek szóltak arról, hogy a lázadók megszerezték az irányítást a tévében. Az Al-Dzsazíra meg nem erősített híre szerint a líbiai miniszterelnök és a tévé elnöke Tunéziában van.

16:06
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A lengyelek Hágába küldenék Kadhafit

Lengyelország közleményben üdvözölte "Kadhafi 42 évig tartó uralmának végét" - írja az Al-Dzsazíra. A lengyel közlemény szerint Kadhafinak a hágai nemzetközi bíróság előtt kell majd felelnie a bűneiért. "A nemzetközi közösség, köztük az Európai Unió és a soros elnökséget viselő Lengyelország kész széles körű segítséget nyújtani líbiai partnereinek és barátainak a nehéz helyzetben" - áll a közleményben.

16:11
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Eufórikus a hangulat Tripoliban

Eufórikus a hangulat Tripoliban, pont, mint amilyen februárban Bengáziban volt - jelentette a Telegraph tudósítója, aki szerint a lázadók angolul kiabálják, hogy "szabadság".

16:15
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kimerültek az orvosok

Kimerültek az orvosok Tripoli egyetlen még működő kórházában - írta a Twitteren a Sky tévé tudósítója, aki szerint nagyon kevés személyzet van a kórházban, viszont szeméthalmok borítanak mindent.

16:20
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Az arab vezetők is a lázadókat támogatják

A 88 arab ország miniszterelnökeit tömörítő Arab Parlament szóvivője közleményben gratulált a líbiai embereknek és az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak, hogy "sikerült megszabadítaniuk Líbiát a zsarnok Kadhafi uralma alól" - közölte az Al-Dzsazíra. A szóvivő közleménye szerint azok a vezetők, akik nem hallják meg, hogy a népük szabadságot és hatalomváltást akar, a zsarnokok sorsára fognak jutni. Líbiában a demokráciára és az emberi jogokra épülő átmenet lesz - írta.

Az Arab Liga titkára is közleményt adott ki, amelyben teljes támogatásáról biztosította a felkelőket.

16:32
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarok nincsenek bajban

Nincs hír arról, hogy a Líbiában élő magyar állampolgárok közül valaki bajba került volna, vagy valamilyen segítségre szorulna - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Külügyminisztérium. A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség egyre nehezedő feltételek között, de folytatja munkáját. A magyar nagykövetséget - amely különmegállapodás alapján az Egyesült Államok és Kanada képviseletét is ellátja - eddig nem érte támadás, de ha ez bekövetkezne, vagy biztonsága egyéb módon veszélybe kerülne, ez új helyzetet teremtene. Nem kizárható, hogy a harcok inzenzívebbé válnak, hiszen Tripoli több pontján ropognak a fegyverek - tette hozzá a sajtófőnök.

16:42
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Amint lehet, leteszik a fegyvert

A felkelőket vezető Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője sajtókonferenciát tart Tripoliban. A vezető gratulált a felkelőknek, és azt mondta, amint lehet, leteszik a fegyvert, és újra "hasznos" civilekké válnak. Jibril szerint volt néhány túlkapás az elmúlt időszakban, de nem enged többet, és felszólította a felkelőket a jogok és a civilek védelmére. A vezető megköszönte a nemzetközi közösség támogatását is.

16:47
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ijedtek és boldogok

Egy tizenéves tripoli lány a blogjában azt írja, hogy még mindig lövöldözést hallanak a városból, ahova civileknek nem ajánlatos kimenni, hacsak nincsenek felfegyverkezve. "Teljesen szürreális, ami történik. Ijedtek, izgatottak, boldogok és nyugtalanok vagyunk. Senki sem tudja, mi történik valójában, és nem tudjuk, kiben bízhatunk" - írta a blogjában.

17:00
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Élve akarják Kadhafit a lázadók

Remélik, hogy élve fogják el Kadhafit, hogy bíróság előtt felelhessen a bűneiért - mondta sajtókonferenciáján a felkelőket vezető Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője, de hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, mivel fogja védeni magát Kadhafi.

17:06
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi elfogása lenne az igazi győzelem

"Az lesz a győzelem igazi pillanata, amikor elkapjuk Kadhafit" - zárta sajtótájékoztatóját az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője, aki szerint a felkelők még nem uralják Tripoli minden részét. Musztafa Abdul Jalil szerint Kadhafi éjszaka elfogott fiai a felkelők felügyelete alatt vannak, és sértetlenek.

17:24
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Békés megoldást keres az Afrikai Unió

Rendkívüli ülést tart valamikor a mai nap folyamán Etiópia fővárosában az Afrikai Unió - írja a BBC. A szóvivő szerint szeretnének békés megoldást találni a líbiai helyzetre, és párbeszédet akarnak kezdeni minden líbiai párttal.

17:27
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenhol ellenőriznek

Nagyon nehéz Tripoliban közlekedni, mert 150-200 méterenként van egy ellenőrzési pont - jelentette a BBC tudósítója. Az ellenőrzési pontokat helyiek vagy felfegyverzett harcosok működtetik. A tudósító szerint még mindig dúlnak harcok a városban. Az emberek attól tartanak, hogy még véresebb összecsapások várnak rájuk.

17:45
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kérnek a felkelők a NATO-bázisokból

Abdel Moneim al-Huveini, a líbiai felkelők Arab Ligához delegált diplomatája közölte, hogy a Kadhafi-utáni időszakban sem fogják megengedni NATO-bázisok létesítését Líbiában. Az egyiptomi Mena hírügynökség szerint a diplomata kijelentette: "Líbia arab és iszlám ország volt a NATO előtt, és az marad a NATO után is. Líbia fellázadt a nyugati katonai bázisok ellen 1970-ben, ezért a jövőben sem lesznek az országban nem líbiai bázisok".

17:55
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Megszakadt a líbiai tévé adása

A líbiai állami televízió adása félbeszakadt - jelentette a Reuters hírügynökség. Korábban meg nem erősített hírek szóltak arról, hogy a felkelők elfoglalták a tévé épületét.

17:58
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Hajóval jön az erősítés Kelet-Líbiából

Tripolitól keletre a főutakon továbbra is kemény harcok folynak az előrenyomuló lázadók és a kormányerők között - jelentette a BBC. A lázadók ellenőrzése alatt álló Miszrátából a felkelők hajókkal küldenek erősítést Tripoliba: a brit közszolgálati médium helyi tudósítója szerint hétfő hajnalban három hajó mintegy 600 fegyveressel indult el a városból, hogy megtámogassa a Tripoliban harcoló csapatokat.

18:02
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre többen ismerik el a lázadó kormányt

Egyre több ország ismeri el hivatalosan a líbiai lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsát az ország legitim irányítójának. A BBC szerint az ország keleti szomszédja, Egyiptom, valamint egy másik arab ország, Kuvait is elismerte a lázadó kormányt, Algériában pedig kitűzték a lázadók zászlaját a líbiai nagykövetségre.

18:12
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiában is elítélhetik Kadhafi fiait

Lehet, hogy mégsem Hágában, hanem Líbiában fogják bíróság elé állítani Kadhafi vasárnap elfogott fiait - írja a Guardian Líbia párizsi nagykövetét idézve. A lázadók oldalán álló diplomata sem tudja, hol van Kadhafi, de azt mondja, hogy bíróság elé fog állni. 

18:17
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A felkelőké a tévé

A lázadók szóvivője is bejelentette, hogy átvették az állami tévé felett az irányítást, miután lelőtték az épületet őrző katonákat - írja a BBC. Az állami tévében jelenleg nincs adás, korábban meg nem erősített hírek szóltak arról, hogy a felkelők megszerezték az eddig Kadhafit éltető műsorokat sugárzó csatornát. Korábbi hírek szerint a tévé vezetője a líbiai miniszterelnökkel együtt Tunéziába menekült.

18:26
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Fekete füst száll Tripoli felett

A BBC élő kamerája szerint fekete füst száll Tripoli központjából. A brit csatorna kommentátorai szerint a füst Kadhafi rezidenciájának a közelében lehet.

18:30
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Heves harcok az országhatárnál

Heves harcokat vívnak egymással a felkelők és a Kadhafihoz hű erők a Tunéziai határ közelében - jelentette az Al-Arabíja televízió.

18:32
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi egyik fia a kapitány

Kadhafi egyik fia vezeti a felkelőkkel szembeni összecsapásokat Tripoli központjában az Al-Arabíja tévé tudósítása szerint.

18:53
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A szíreket is feltüzelte a líbiai helyzet

Többezer kormányellenes tüntető vonult az utcára Szíriában Bassár el-Aszád elnök televíziós szereplése után. A tüntetők azt skandálják, hogy "Kadhafinak vége, most te következel, Bassár!"

19:01
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nehéz éjszakára készülnek Tripoli lakosai

"Az emberek többsége otthon marad, és csak nagyon sürgős ügyben szaladnak ki az utcára" - idéz a BBC egy Nuri nevű tripoli lakost. "Én nem vagyok szabadságharcos, de támogatom őket minden lehetséges módon. Örülünk a jelenlétüknek, és reméljük, hogy hamarosan szabadok leszünk. Felkészültük egy újabb heves, harcos éjszakára" - mondta Nuri, aki szerint Kadhafi katonái gerillaharcra fognak kényszerülni, mert "tudják, hogy az emberek nem támogatják őket".

19:09
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Még egy Kadhafi fiút elfogtak

A felkelők elfogták Kadhafi harmadik fiát, Szaadit - jelentette az Al-Arabija televízió. Szaadi Kadhafi volt a líbiai futballcsapat kapitánya, és játszott az olasz első osztályban is. Kadhafi kiterjedt családjáról és fiairól ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Forrás: AFP

19:16
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A Pentagon szerint Líbiában van Kadhafi

A Pentagon nem hiszi, hogy Kadhafi elhagyta Líbiát - mondta az amerikai hivatal szóvivője a Reutersnek.

19:22
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Visszaszorultak a felkelők

A BBC tudósítója szerint úgy tűnik, hogy Kadhafi csapatai visszaszereztek olyan területeket Tripoliban, amelyet korábban már a felkelők ellenőriztek. A tudósító együtt van felkelők egy csoportjával, akik most tértek vissza a városba, de kilométerekre vannak attól a helytől, ahol reggel voltak.

19:25
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi is találkozni szeretne a felkelőkkel

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a napokban találkozni fog a felkelők vezetőjével - írja a BBC. Ez azért különösen érdekes, mert Berlusconi korábban közeli kapcsolatban volt Kadhafival.

19:28
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi-képek

Forrás: MTI/EPA/Alkisz Konsztantinidisz

19:29
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Békés átmenetet szeretne az ENSZ-főtitkár

Sajtótájékoztatót tart New Yorkban Ban Ki Mún ENSZ-főtitkár, aki felszólította Kadhafi csapatait, hogy azonnal szüntessék be az erőszakot, és adjanak utat a békés átmenetnek. A főtitkár szerint az ENSZ kész minden segítséget megadni a líbiai embereknek. Ban Ki Mún szerint a helyzet reménykeltő, de vannak még kockázatok.

19:50
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Támogatást ígért a felkelőknek az Arab Liga

Teljes támogatásáról biztosította az Arab Liga a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot. Nabil al-Arabi, a liga főtitkára sok sikert kívánt a lázadók politikai szervének az átmenethez az új korszakba. Mint mondta, hamarosan megbeszélést folytatnak az arab országok külügyminiszterei, hogy elősegítsék a líbiai békés átmenetet és stabilitást.

20:03
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lesznek amerikai katonák Líbiában

Az Egyesült Államok nem tervezi békefenntartók küldését Líbiába. Ha lesz is bármilyen külföldi katonai misszió a líbiai átmenet segítésére, ebben amerikai katonák nem fognak részt venni - mondta a Pentagon szóvivője, Dave Lapan. A Líbia feletti légtérellenőrzés egyelőre azonban folytatódik, és az Egyesült Államok figyelemmel követi a harcokat Tripoliban.

20:15
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Másfél év múlva állhat helyre a kőolajtermelés

A volt líbiai olajügyi miniszter, Sokri Ganem szerint 18 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy az ország visszatérjen az olajtermelés háború előtti szintjéhez - írja a Reuters hírügynökség. A konfliktus előtt Líbia napi 1,6 millió olajat termelt, a harcok súlyosbodásával azonban ez a töredékére csökkent.

20:45
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs áram a külföldi újságírók szálláshelyén

Nincs áram a tripoli Rixos Hotelben, ahol sok külföld újságíró rekedt a harcok kitörésekor. A CNN tudósítója, Matthew Chance a Twitteren azt írta, hogy a hotel sötétbe borult, miközben kint lövések és hatalmas robbanások zaja hallatszik. Néhány lövés elérte a Rixos Hotelt is.

21:10
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint százmilliárd euró lehet Kadhafi vagyona

Ellenzéki becslések szerint több mint százmilliárd euróra rúghat Moammer Kadhafi vagyona, amelynek nagy része külföldön van. A líbiai diktátor jelenleg nem férhet hozzá pénzéhez, mivel az ENSZ és az Európai Unió által a Kadhafi-rezsim ellen bevezetett szankciók egy részének értelmében több száz, külföldön vezetett líbiai számlát zároltak. Ezeken hozzávetőleg 40 milliárd euró van. Ebből az összegből 22 milliárd euró amerikai, 7,2 milliárd németországi, míg 1,2 milliárd euró osztrák bankokban van. A nemzetközi közösség a Kadhafi-család számlái mellett a líbiai központi bank és a Líbiai Befektetési Hatóság külföldi eszközeit is befagyasztotta.

22:00
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Ellentmondásos hírek Kadhafi tartózkodási helyéről

Az al-Arabíja televízió úgy tudja, hogy Kadhafi egy kórházban van a Tripolitól keletre fekvő Tadzsura városában. Nem ez az első alkalom, hogy hírek jelennek meg arról, hogy a líbiai vezető elhagyta a rezidenciáját. A Fehér Ház szerint azonban nincs ok feltételezni, hogy Kadhafi már nincs Tripoliban.

22:05
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Kiszabadult az egyik Kadhafi fiú

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint kiszabadították házi őrizetéből Moammer Kadhafi egyik fiát, Mohammedet. Ő volt az elfogott három fiú egyike, akit házi őrizetbe vettek. A hozzá hű fegyveresek megrohanták az épületet, és az őrök legyűrése után magukkal vitték Mohammedet, akit előző nap fogtak el - közölte a tévéadó. A lázadók központjában, Bengáziban a felkelők szervezetének egyik magas rangú tisztségviselője később megerősítette a Kadhafi fiú szökését.

Röviddel később a hírtelevízió azt közölte, hogy találtak két holttestet, amelyek közül az egyik Khamisz Kadhafié (a líbiai vezető egy másik fiáé), a másik a Kadhafi-kormányzat titkosszolgálati főnökéé, Abdullah asz-Szenuszié lehet. Az al-Dzsazíra pontos forrásokra egyik hírben sem hivatkozott.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia
Lázadók ünnepelnek Tripoliban

22:35
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Barack Obama: Kadhafi uralma a végéhez közeledik

Fordulóponthoz érkezett Líbia Barack Obama szerint. Az amerikai elnök szerint a felkelők előretörésének ünneplése azt jelzi, hogy a törekvés az emberi méltóságra erősebb minden diktátornál. Kijelentette, hogy Kadhafi uralma a végéhez közeledik, és a további vérontást megakadályozhatja azzal, hogy átadja a hatalmát. Obama jelezte, hogy kész az együttműködésre a líbiai ellenzéki tanáccsal. Hangüzenetében  beszélt arról is, hogy a líbiaiak rendkívüli áldozatokat hoztak a forradalmukért.

23:02
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

A tripoli repülőtér is a felkelők ellenőrzése alatt van

Az al-Arabíja televízió a felkelők szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a líbiai lázadók ellenőrzik a tripoli repülőteret - írta a Reuters hírügynökség.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

00:20
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Scudot lőttek ki Kadhafi erői Szirtéből, lelőtte egy NATO-gép

A Reuters amerikai tisztviselőkre hivatkozó állítása szerint Kadhafi erői kilőttek egy Scud rakétát a líbiai vezető szülővárosából, Szirtéből. Arról, hogy mi volta Scud célpontja, a névtelen forrás nem árult el részleteket. Az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy a NATO egyik vadászgépe már le is lőtte a rakétát.  A NATO szóvivője később hivatalosan is megerősítette a hírt, annyit javítva, hogy kadhafi erői nem egy, hanem három rakétát lőttek ki.

01:31
augusztus 22, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoli 95 százaléka az ellenőrzésük alatt van a felkelők szerint

Ahmed Omar Bani, a lázadó tanács szóvivője hétfő este megerősítette: 95 százalékban már a felkelők ellenőrzik a líbiai fővárost.  "Talán egy vagy két nap, és Tripoli teljesen szabad lesz" - mondta a szóvivő a BBC szerint. Az Al Jazeera tudósítója szerint hétfőn este a fővárosban "többnyire nyugodt a helyzet, bár volt néhány alkalmi lövöldözés".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről