Orbán: Nem jó érzés kerítést építeni

Események

Orbán Viktor; FAYMANN, Werner
Bécs, 2015. szeptember 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Werner Faymann osztrák kancellár kezet fog bécsi tárgyalásukon 2015. szeptember 25-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Magyarországnak nincs más választása, mint a szerbiaihoz hasonló kerítést építeni a horvát–magyar határra, a teljes zár előtt azonban a magyar kormány tagjai még felkeresik a visegrádi együttműködés tagállamait, hogy támogatást gyűjtsenek – jelentette ki Orbán Viktor Bécsben. A magyar kormányfő elismerte, hogy nem jó érzés kerítést építeni, ezzel azonban már csak azért sem törődhet, mert az osztrák kancellár határozottan elutasította, hogy Horvátország és Magyarország korridort nyisson a menekülteknek Ausztria felé. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
12:23
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz közös sajtótájékoztató

A korábbi konfliktusok miatt nagy várakozás előzi meg Orbán Viktor bécsi látogatását. A magyar miniszterelnök többször éles szóváltásba keveredett nyilvánosan az osztrák kancellárral a menekültkérdésben vallott nagyon eltérő álláspontok miatt. Werner Faymann szóvivője előre jelezte, hogy közös sajtótájékoztató nem lesz, ami azt valószínűsíti, hogy

az osztrák fél határozott hangú tárgyalásra számít.

Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann Bécsben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
12:26
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nácikhoz hasonlította az Orbán-kormányt

Az osztrák kancellár két hete a Spiegelnek adott interjújában a náci Németország faji politikájához hasonlította azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában azt írta: az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz.

12:30
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár és Szijjártó is vele ment

A bécsi tárgyalások fontosságát mutatja, hogy Orbán Viktort Szijjártó Péter és Lázár János is elkísérte az osztrák fővárosba. A sajtótájékoztatón akár azt is bejelenthetik, hogy Magyarország lezárja a horvát határt, de minden bizonnyal szóba kerül majd a szerdai uniós csúcs is, amelyen Faymann azt mondta: ha Magyarország csak kerítéssel tudja megállítani a menekülteket, akkor inkább engedje át őket Ausztriába.

Orbán Viktor Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellárral is tárgyalt Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
13:40
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött

Elkezdődött a nemzetközi sajtótájékoztató. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter és Lázár János tartja. 

13:42
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán kérte a találkozót

"Két oka is volt annak, hogy ma találkozókat kértem Ausztriában. Az egyik a két ország kapcsolata, a másik pedig a bevándorlás helyzete. A két téma nem független egymástól" - kezdte Orbán. A kormányfő szerint nagyon fontos, hogy Ausztria és Magyarország között jó legyen a kapcsolat, amit szeretne megőrizni. 

13:44
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Baráti tüzet kapunk a hátunkba

Orbán Viktor szerint a nyilvánosság előtt a magyarok sosem lépték át a határt, ami veszélyeztette volna a jó kapcsolatokat, de ez nem kölcsönös. "Ausztria különösen nehéz időkben támadta meg ezt a viszonyt. Úgy érezzük, hogy Magyarország magára maradt" - mondta a kormányfő.

"Baráti tüzet kapunk a hátunkba, miközben mindent megteszünk, hogy betartsuk a szabályokat. Miközben védjük a határt, aközben olyan kritikákat kapunk, amik megrontják a két ország kapcsolatát" - jelentette ki Orbán, aki azt akarja, hogy ezt lezárják. 

13:45
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Készek vagyunk elfelejteni

Orbán Viktor szerint a magyar kormány kész elfelejteni, hogy az osztrákok lenácizták őket.

"Tegyünk úgy, mintha ez mind nem történt volna meg, és helyette összepontosítsunk a problémára" - mondta.

Menekültek Nickelsdorfban Forrás: AFP/Vladimir Simicek
13:46
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Egy csónakban az osztrákokkal

Orbán Viktor szerint Magyarország kész megvédeni a horvát határt, és képes arra, hogy a határnál folytassa le a szükséges eljárásokat. A kormányfő úgy látja, egy csónakban ülünk az osztrákokkal, mert Horvátország az Európai Unió tagja, ezért onnan csak olyanok érkezhetnének, akik már regisztráltak Horvátországban. 

13:47
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Bírálat a horvátoknak

Horvátország nem hivatkozhat arra, hogy nem tagja a schengeni övezetnek, mert tagja a dublini megállapodásnak - bírálta a déli szomszédokat a magyar miniszterelnök.

Ezrével jönnek a menekültek Horvátországon át Forrás: Fotó: Polyák Attila - Origo
13:48
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Dél van, és máris jobbak az osztrák-magyar kapcsolatok

A megbeszélések jó szándékúak voltak, bár voltak véleménykülönbségek, de ezeket mindenki át akarta hidalni – jellemezte a tárgyalásaokat Orbán Viktor. 

"Az osztrák–magyar kapcsolatok jobb állapotban vannak most, mint reggel nyolckor" – mondta. 

13:50
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem bontjuk le a kerítést

A horvát miniszterelnök azt javasolta a magyar kormánynak, hogy bontsuk el a kerítést, és nyissunk közösen egy korridort Ausztria felé – ismertette Orbán Viktor, aki szerint azonban ez minden európai jogszabállyal ellentétes. 

Tárgyalásainkon az osztrák kancellár ezt nem fogadta el,  amit mi tiszteletben tartunk – mondta Orbán Viktor. 

13:51
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenkinek a maga kötelessége a határvédelem

A külső határok megvédése mindenkinek a maga kötelessége, Orbán szerint ez fog állni az osztrák kancellár hamarosan kiadott közleményében. Ezt támogatásnak is vehetjük - tette hozzá. 

13:53
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Kell kerítés a horvát határon

Orbán Viktor szerint a szerb határőrizeti rendszer bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A korábbi több ezerhez képest ma csak néhány százan jönnek - mondta.

Most az a feladat, hogy ugyanez a rendszer működjön a horvát-magyar határon is - erősítette meg. Ez a feladatunk, amit az osztrákok tudomásul vettek. A magyar kormány erről megpróbál a horvátokkal is dűlőre jutni - tette hozzá a magyar kormányfő.

Újabb drótakadály épül Forrás: MTI/Varga György
13:55
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tusk is a menekültekkel riogatott

Az Európai Unió tanácsának elnöke a szerdán tartott csúcson alarmírozni próbálta egész Európát - ismertette a Brüsszelben történteket Orbán Viktor. A magyar kormányfő ez alapján is megerősítette, hogy modern kori népvándorlás zajlik, ráadásul a szubszaharai részről is megjelentek az első bevándorlók. 

13:57
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Az unió valamit rosszul csinál

Az európai vezetők soha nem akarták, hogy a többmilliós tömeg beköltözzön Európába, mégis az a kép él a bevándorlókban, hogy befogadjuk őket. Ezért valamit rosszul csinálunk – bírálta az Európai Uniót a magyar kormányfő.

Jobb életre vágynak Forrás: MTI/Balogh Zoltán
13:58
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Minden elvesztegetett óra számít

Orbán Viktor kijelentette: minden elvesztegetett óra számít, mert napi 8-10 ezer ember özönlik be Európába, hacsak nem állítjuk meg őket. A magyar kormányfő szerint ezt még az unió területén kívül kellene megtenni. 

13:59
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU nem érti, mekkora a baj

A magyar kormány tagjai a következő hetekben körbejárják Európát, hogy meggyőzzék az európai vezetőket arról: meg kell állítani a bevándorlást. Orbán Viktor szerint erre azért is szükség van, mert az európai vezetők még nem értik, mekkora a baj. 

14:01
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem egység, hanem széthúzás van

Orbán Viktor szerint Európa egyik fele szerint meg kell állítani a bevándorlást, a másik szerint viszont nem, sőt ez a folyamat még jó is. Ezt hatalmas problémának látja.

Angela Merkellel készít szelfit egy menekült Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
14:02
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem jó érzés kerítést építeni

Orbán Viktor megismételte: nem jó érzés kerítést építeni a magyar határon.

14:03
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Kiderült, miért nem találkozott az FPÖ-vel

A Magyar Televízió teheti fel az első kérdést. A riporter arra kíváncsi, hogy miért nem találkozott az Osztrák Szabadságpárt vezetőjével. Orbán Viktor elismerte, hogy valóban szeretett volna az FPÖ vezetőivel is tárgyalni, de a partnerei azt kérték, hogy ezt ne tegye. Mivel javítani akar a kapcsolatokon, ezt elfogadta.

Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője támogatja Orbán Viktor menekültpolitikáját Forrás: AFP/AA/Hasan Tosun
14:05
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Új kifejezés született: welcome party

Egy újságíró azt kérdezte, mi lesz a magyar munkavállalókkal, ha Magyarország lezárja a határait.

"Mi nem az osztrák–magyar határt akarjuk lezárni" – szögezte le Orbán, aki szerint a bevándorlókat üdvözlő "welcome partyk" egy idő után a visszájukra fognak fordulni.

Menekülteket köszöntő felirat egy berlini demonstráción Forrás: AFP/John Macdougall
14:08
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A vízágyú nem más, mint egy locsolókocsi

"Ha nem tudjuk megoldani a határvédelmet, akkor Schengen elesett" - mondta Orbán Viktor, aki elismerte: kerítést építeni nagyon nem jó érzés.

"Egyáltalán nem okoz örömet, amikor olyan képeket mutatnak Magyarországról, amik valóban nehéz szituációkról számolnak be" - utalt Orbán a röszkei zavargásokra. A miniszterelnök szerint az is bizonyítja, hogy a lehető legemberségesebben próbáltuk megoldani a helyzetet, hogy a vízágyú tulajdonképpen olyan, mint egy locsolókocsi. 

14:12
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Egész Európában nincs annyi drót, amennyi kellene

Az RTL Klub a szlovén-magyar határ lezárásának ellentmondásairól kérdezte a miniszterelnököt. A kormányfő elmondta: hatvanmillliárd forintos keretet nyitott a magyar kormány a határvédelem megerősítésére, de azt javasolta, hogy a részletekről Bakondi Györgyöt kérdezzék.

"Európában nincs annyi drót, mint amennyire szükségünk volna. Már Kínából is szállítmányokat kell hívnunk. Lesz egy kis patchwork jellege a határnak, hiszen az anyaghiány miatt nem lesz egységes a védelem, de arra kérünk mindenkit, hogy ne erről ítéljen meg minket" - mondta Orbán.

Gyorstelepítésű drótakadály a magyar–szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál Forrás: MTI/Varga György
14:13
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akarunk kerítést a szlovén-magyar határra

"Szlovénia és Magyarország közé nem akarunk kerítést építeni. Ami ott zajlik, az terepmunka.

Kitakarítjuk a határsávot, és alkalmassá tesszük arra, hogy ott mobileszközöket tudjunk elhelyezni"

– magyarázta Orbán Viktor, mi is történik a szlovén határon. Ezt szerinte akár egy nap alatt le lehet bontani, ráadásul semmi olyat nem tesznek, amit ne egyeztettek volna a szlovén kormánnyal.

Gyorsan telepíthető, gyorsan elbontható Forrás: MTI/Varga György
14:16
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz határzár, amíg nem tudjuk az ENSZ véleményét

A horvát határzár lehetséges időpontjáról a miniszterelnök annyit mondott: a horvát határon először a határvédelem első sorát építik meg, utána kezdik a másodikat. Ezt azonban nem kell megvárni ahhoz, hogy lezárják a határt. Ugyanakkor a kormányfő a határzár előtt még több országgal is tárgyalni akar, valamint az ENSZ közgyűlésén is beszélni akar Ban Kimun főtitkárral.

Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát-magyar határon, Zákány közelében Forrás: MTI/Varga György
14:20
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Így lesz a bevándorlásproblémából demokráciaprobléma

Orbán véleménye szerint a magyar nemzeti érdek abban áll, hogy Magyarországon az történjen, amit az emberek szeretnének. Nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy az ország fel tudjon készülni a mostani helyzetre, amiért kaptunk kritikákat. Ezek nem mindegyike volt méltányos – utalt korábbi véleményére a kormányfő.

Illegális bevándorlók várakoznak horvát rendőrök sorfala előtt egy befogadóállomás bejáratánál a horvátországi Apátiban Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Az egyetértés Orbán szerint azért is fontos, mert ha nincsenek egyetértési pontok, akkor a bevándorlásproblémából demokráciaprobléma lesz. A magyarok viszont a nemzeti konzultáción elmondták, hogy egyetértenek a kormány intézkedéseivel.

14:22
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

A kvótarendszer nem más, mint egy csőtörés

Nem tartom ésszerűnek, hogy ha csőtörés van a lakásban, azzal foglalkozunk, hogy melyik lavórba mennyi vizet engedjünk - foglalta össze egy hasonlattal a kvótarendszert Orbán. A kormányfő szerint a csőtörés okát kell megszüntetni, ami jelenleg Görögországban van.

Görögországból Macedóniába érkezett illegális bevándorlók áttörnek egy rendőrkordont a határnál fekvő Gegelija közelében Forrás: MTI/EPA/Nake Batev
14:24
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Adunk információt, csak még nekünk sincs

Még két kérdésre van idő, az egyiket a Tageszeitung újságírója teszi fel. Arra kíváncsi, hogyan lehet javítani az információáramlást Ausztria és Magyarország között. Orbán Viktor szerint természetesen lehet, és erre ígéretet is tett osztrák kollégájának, ugyanakkor türelmet kért tőle, mert a magyar kormánynak sincs elég információja arról, hány ember jön Horvátországból. 

14:27
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbiáról egy rossz szót sem mondhatunk

Szerbiáról egy rossz szót sem mondhatok, sőt az együttműködés a legnehezebb pillanatokban is példaértékű volt - dicsérte szomszédunkat Orbán Viktor.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél Forrás: MTI/Sóki Tamás

A kormányfő szerint az együttműködés egyszer ingott csak meg, amikor "ma már beazonosított terroristák vezetésével bűnözők fizikai erővel megtámadták a határt lezáró magyar rendőröket". Ezek szerb területről indultak ki, mégsem akadályozták meg a szerb hatóságok. Ezt leszámítva azonban a szerbek nem hagyták magukra Magyarországot - mondta Orbán.

14:29
szeptember 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szeretet kérdése, hogy lesz-e kerítés

"Nem szeretet kérdése, hogy szeretnénk-e a horvát határra is kerítést" – válaszolt egy horvát újságíró kérdésére a magyar kormányfő.

"Mi nem szeretnénk ezt tenni, a helyzet azonban ezt nem teszi lehetővé. Magyarország aláírta a schengeni megállapodást, amit be kell tartani. Erre viszont más megoldást nem látok, csak ami már a szerb határon bevált" – tette hozzá Orbán, aki megerősítette, hogy lesz kerítés a két ország határán.

Technikai határzár a magyar-szerb határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!