Két hét alatt felépülhet a szerb-horvát kerítés

Események

Slovenian policemen behind a fence as Migrants and refugees cross the Croatia-Slovenia border on October 19, 2015 in Trnovec. Slovenian authorities said on October 19 they had refused to let in more than 1,000 migrants arriving from Croatia after a daily
Szlovén rendőrök tartják vissza a menekültáradatot a trnoveci szlovén-horvát határátkelőnél
Vágólapra másolva!
A szlovén rendőrség önmagában már nem képes kezelni a menekültek nyomását a szlovén–horvát határon, ezért a kormány törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a hadsereg is részt vehessen a határőrizetben. A miniszterelnök szerint nincs szó rendkívüli állapotról, csupán a határvédelem megerősítéséről. Hétfőn éjjel a szlovén rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy megfékezzék a dulakodó menekülteket Trnovec határátkelőnél. Eközben egy horvát lap azt írja, hogy Zágráb kerítést építhet Szerbiával közös határára. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül63 bejegyzés
11:32
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Könnygáz a határon

Hétfő éjjel könnygázt vetettek be a szlovén rendőrök Trnovecnél, mert a húsz órán át, a szakadó esőben várakozó migránsok dulakodni kezdtek a rendőrökkel, hogy felszállhassanak az állomásra érkezett, fűtött buszokra.

Részleteket itt olvashat.

11:57
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Már a negyedik menekültszállás égett le Svédországban

Újabb menekültszállás égett le Svédországban keddre virradóra. Ez egy héten belül már a negyedik ilyen eset, a hatóságok gyújtogatók számlájára írják a történteket.

11:58
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovéniában lezártak egy vasútvonalat

Mintegy hétszáz menekültre bukkant a szlovén rendőrség a horvát határhoz közeli Oresje falu közelében, Brezice járásban. A szlovén vasúttársaság hétfő este leállította a vonatközlekedést Maribor és az ausztriai Spielfeld között, mert a menekültek a síneken indultak el az osztrák határ felé. A pályaszakasz várhatóan kedd éjfélig zárva marad.

12:06
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia beveti a hadsereget

Szlovéniában a kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében. Bővebben erről itt olvashat.

Buszokkal szállították tovább a migránsokat Forrás: AFP/Jure Makovec
12:09
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nyolcezren egy nap alatt

Hétfőn 8 ezer migráns lépte át a szlovén–horvát határt, és mindössze 2 ezer hagyta el az országot. Szlovéniának 10 ezer fő befogadására van kapacitása. A kormány hétfő éjszakai ülésén arról is döntött, hogy bővíti a befogadóállomásokon a szálláshelyeket.

12:12
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

A Bild pellengérre állítja a gyűlölködőket

Megelégelte a menekültügyben a közösségi oldalakat elárasztó gyűlölködő, heccelő bejegyzéseket a Bild. A legnagyobb példányszámú német napilap azt ígéri, ezentúl pellengérre állítja a szerzőket, vagyis névvel és fényképpel leközli az erőszakkal fenyegetőzök bejegyzéseit, ajánlva mindegyiket az államügyész szíves figyelmébe. 

12:14
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szűrővizsgálatra kötelezhetők a menedékkérők

Az Országgyűlés kedden felhatalmazta az országos tiszti főorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a menedékkérők körében a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben.

12:35
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akar kvótákat a kormány

A kormány minden jogi lehetőséget megvizsgál, és javaslatot terjeszt a parlament elé azért, hogy ne kelljen alkalmaznia a kötelező kvótákat, és Magyarországnak "ne kelljen befogadnia kötelező módon egy menekültet se" – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

12:52
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Gyújtogatás egy német menekültszállásnál

Gyújtogatás történt egy menedékkérőket befogadó otthon mellett a Stuttgart közelében fekvő Remseckben. Egy üresen álló vendéglőben keletkezett a tűz, az épület teljesen kiégett. A lángok nem terjedtek át a szomszéd házra, amelyben menekültszállás működik. A lakókat evakuálták. Sérülés nem történt. A leégett épületben több tűzfészket találtak. A rendőrség nem zárja ki, hogy a gyújtogatás indítéka az idegenellenesség.

13:04
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Sztrájkolnak a vasutasok Gyékényesen

Az éjszakás és a nappalos tolatócsapat is megtagadta hétfőről keddre virradóra az utasítások végrehajtását Gyékényes állomáson, mivel a fennálló fertőzésveszély az egészségüket veszélyezteti – olvasható a VDSZSZ honlapján, ahol hozzáteszik: „a migránsvonatok elmentek, a szemét és az ürülék viszont a mai napig ott van a vágányok között.”

13:11
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a senki földje

Eltűntek a menekültek kedd délelőttre a horvátországi Drávamagyaródról (Trnovec), ahol hétfőn több száz migráns a szakadó esőben és hidegben a horvát és a szlovén határ közé, a senki földjére szorult. Hétfőn a szlovén hatóságok, arra hivatkozva, hogy Ausztria korlátozta a menekültek befogadását, leállították a menekültek átvételét Horvátországtól.

Migránsok Trnovecnél Forrás: AFP/Jure Makovec
13:28
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lettország kerítést épít

Lettország kerítést emel Fehéroroszországgal közös határán, hogy útját állja az illegális bevándorlóknak – jelentette be Laimdota Straujuma lett kormányfő. A politikus indoklásul azt mondta, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a fehérorosz határon át érkezett migránsok száma. "Ez aggodalmat ébreszt nemcsak a határ védelme miatt, de abból a szempontból is, hogy új útvonal keletkezhet, amelyen migránsok érkeznek az Európai Unióba" - tette hozzá. 

13:33
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Korábban falat akartak

Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Lettország falat épít Oroszországgal közös határán, hogy útját állja az illegális bevándorlóknak. A lett politikus szerint azért kell a balti országnak megépítenie a falat az Oroszországgal közös határszakaszon, hogy megerősítse a határ védelmét. A létesítmény válasz az egyre növekvő bevándorlási hullámra. Lettországnak négy évbe telik, és 17 millió euróba kerül a fal megépítése – tette hozzá.

13:51
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

200 ezren érkeztek Horvátországba

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar–szerb zöldhatár lezárása óta 204 126 illegális bevándorló lépte át a szerb–horvát határt. 

Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – hétfő éjféltől kedd 9 óráig 2558 migráns érkezett. 

14:12
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Zágráb is kerítést építhet

Amennyiben Szlovénia és Ausztria drasztikusan csökkenti a migránsok fogadását, Horvátországnak nincs más választása, mint hogy meggátolja az illegális bevándorlók Szerbiából való beáramlását az országba, ebben az esetben pedig akár kerítést is hajlandó építeni szerbiai határán – írta a Jutarnji List című horvát liberális napilap kedden. A lap kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a tervek már elkészültek, és a kerítés akár tizennégy nap alatt elkészülhet.

Amennyiben Horvátország lezárja Szerbiával közös határát, a migránsok nagy valószínűséggel Románia felé veszik az irányt, ahonnét ismét be tudnak majd jutni Magyarország területére, mert erre a határára nem építtetett kerítést a magyar kormány – fejtette ki a lap.

Menekültek a horvát–szerb határon Forrás: AFP/Anadolu Agency/Stipe Mayic
14:25
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Megpróbálnak bejutni Horvátországba

Több száz migráns a rendőrségi felszólítás ellenére megpróbál bejutni Horvátországba a kelet-szlavóniai Bapska körzetében – jelentette az N1 horvát kereskedelmi csatorna. A bapskai zöldhatár reggel óta le van zárva, a migránsok azonban elvesztették türelmüket, és szántóföldeken, valamint a gyümölcsösön keresztül próbálnak meg bejutni Horvátországba.

14:31
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Percekre megnyílt a határ

Horvátország megnyitotta Szerbiával közös határát a migránsok előtt kedden néhány perccel déli 12 óra előtt, így az a 2-3 ezer ember, aki a Berkasovo–Bapska átkelőnél várt arra hétfő este óta, hogy átkelhessen, beléphetett Horvátországba – jelentette a szerbiai közszolgálati televízió. Miután a migránsok átléptek Horvátországba, a hatóságok visszahelyezték a kerítéseket, és már nem engedték be azt a néhány száz főt, aki délben ért a helyszínre Presevóból. Őket várhatóan ismét kisebb csoportokban engedik majd be.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/Elvis Barukcic
14:38
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: A baloldal egyre inkább bevándorláspárti

Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Európában egyre többen támogatják a határvédelmet hangsúlyozó magyar álláspontot, "mindenki érti az idők szavát, egyedül az európai és a magyar baloldal nem tanul (...), továbbra is bevándorláspárti, sőt egyre jobban elmélyülő bevándorláspárti politikát folytat". 

14:57
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ötven rendőrt küldött Szlovákia

A magyar–szerb határra küldött ötven szlovák rendőr kibocsátási ünnepsége Pozsonyban Forrás: MTI/Krizsán Csaba
15:01
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek Görögországban: túl a félmillión

Átlépte a félmilliót azon menekültek és migránsok száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely szerint az újonnan érkezők száma a tél közeledtével folyamatosan nő, hétfőn több mint nyolcezren keltek át.

15:12
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Terepjárókkal jönnek a szlovák rendőrök

Elindult kedd délben Pozsonyból Magyarország déli határához az az ötven rendőr, akit Szlovákia a magyar–szerb határon szolgáló magyar kollégáik megsegítésére küld. Az ötven rendőr 17 terepjáróval és egy autóbusszal indult útnak Szegedre.

15:15
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Egy hónapig lesznek itt

A Magyarországra érkező szlovák rendőrök küldetése egyelőre egy hónapra szól. 12 órás műszakokban teljesítenek majd szolgálatot, úgy, hogy egy járőrben két magyar rendőr és egy katona mellé lesznek beosztva. A misszió tagjait Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter búcsúztatta Pozsonyban.

15:39
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Regisztrációért állnak sorba

Regisztrációra várakoznak migránsok az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal előtt Berlinben kedden Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber
15:47
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Alig maradt valami a befogadótáborból

Egy menedékkérőket befogadó, lakókonténerekből megépített állomás tüzével küzd egy tűzoltó a svédországi Munkedalban. Egy héten belül ez volt a negyedik ilyen tűzeset a skandináv országban Forrás: MTI/EPA/Adam Ihse
16:07
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Feszült várakozás a szlovén tranzittáborban

Mintegy 2500 menekült várta kedden délután az osztrák határ menti Sentiljben, a szlovén hatóságok által kialakított tranzittáborban, hogy átkelhessen Ausztriába.

16:13
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Minszk együttműködik Rigával

Fehéroroszország kész együttműködni Rigával az illegális migráció elleni küzdelemben és a közös határ védelmében – reagált Aljakszandr Tiscsenko, a határvédelmi bizottság sajtótitkára arra a hírre, hogy Lettország kerítést emel a Fehéroroszországgal közös határán.

16:31
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Akartak már egyszer kerítést a horvátok

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök október 14-én állt elő azzal, hogy szerinte Horvátországnak is kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot. „Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni” – mondta az államfő. Amikor a magyar–horvát határra húzott pengésdrótról kérdezték, azt mondta: „Korrektnek kell lenni Magyarországgal. Nem vádolhatjuk őket azért, mert meg akarják védeni a határaikat, nekünk a sajátunkat kell megvédeni. 

16:35
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt lényeges, Magyarország mit csinál

Amikor múlt hét pénteken kiderült, hogy Magyarország lezárja a magyar–horvát határt, Zoran Milanovic miniszterelnök azt mondta: „Horvátországnak van terve, Magyarország pedig nem lényeges, ezért azt csinál, amit akar.” A miniszterelnök hozzátette, hogy Magyarország politikája nem talált megértésre az Európai Unióban. 

16:38
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Támogatjuk Ankara törekvéseit

Magyarország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak és a török vízumliberalizációnak a gyorsítását, hiszen az Ankarával való együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében – közölte kedden a külgazdasági és külügyminiszter.

16:43
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Áttelefonálnak az osztrákok

A szlovén rendőrség szerint az osztrák hatóságoktól függ, hogy hány menekültet indítanak el Ausztria felé. Az osztrákok telefonon közlik, hogy hány embert tudnak fogadni, a szlovén oldalon pedig összeállítanak egy csoportot, és a migránsok átgyalogolnak a határon. Egyszerre általában 50–100 embert fogadnak az osztrákok.

16:45
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Zágráb ne építsen kerítést

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter október 9-én közölte: az EU-csúcson nyíltan kikérte a németek, az osztrákok és a svédek véleményét egy esetleges határkerítésről Horvátország déli határán, de azt a választ kapta, hogy ne tegyék. Milanovic azt mondta, hogy Szlovéniával értik meg leginkább egymást, mert természetes szövetségesek, ők nem egy zárt világban élnek, akik nem látnak túl a kerítésen.

Mint arról 12.12-kor hírt adtunk: lapértesülések szerint a horvát kormány kész kerítést építeni szerbiai határán.

16:52
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szimbólumokról beszélt a horvát belügyminiszter

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter október 8-án még azt mondta, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán, a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében. „Szimbolikus szinten nem elfogadható, hogy két EU-tagállam között szögesdrót, valamint katonai és rendőrségi erők álljanak.”

16:54
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Két csecsemőt találtak a szerb rendőrök

Szerb rendőrök Presevónál két elhagyott csecsemőt találtak még a hónap elején. A gyerekeket átadták a határon lévő egészségügyi dolgozóknak, mindketten jól vannak. Egyelőre nem tudni, hogy a gyerekeket elvesztették vagy elhagyták migráns szüleik. A babákat megtaláló két rendőr dicséretet kapott.

16:55
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Belgrád semmiképp sem épít kerítést

„Építsenek falakat mások. Mindenki csináljon, amit akar, mi nem építünk falakat” – mondta Aleksandar Vucic kedden arra a hírre reagálva, hogy Zágráb kerítést építhet a horvát–szerb zöldhatáron. A szerb kormányfő szerint bármilyen helyzetben is, Szerbia ellenőrzés alatt tartja a helyzetet. „Nem fogunk senkit megölni, sem állatokat, sem embereket” – mondta Aleksandar Vucic a Politika szerint. „Mindenki kerítse be magát dróttal, Szerbia egyetlen métert sem épít.” 

Kedden reggel Szerbiában 12 130 menekült volt. 

Aleksandar Vucic szerint Szerbián ment át a legtöbb menekült, de „egyszer sem vetettünk be könnygázt, és ez is jelzi, hogy komolyak, emberségesek, toleránsak és szolidárisak vagyunk”.

17:13
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán fogadja a szlovák rendőröket

Hamarosan sajtótájékoztatót tart Kovács Zoltán. A kormányszóvivő a V4-ek együttműködéséről fog beszélni, és köszönti a Magyarországra érkező szlovák rendőri különítményt.

17:18
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Megjöttek a szlovák rendőrök

A V4-ek példaértékű kezdeményezése, hogy szlovák rendőrök érkeztek Magyarországra – mondta Kovács Zoltán.

17:19
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Csehek és lengyelek is jönnek

Hasonló létszámban jönnek majd cseh és lengyel rendőrök a két országgal kötött megállapodások alapján – jelentette be a kormányszóvivő.

17:21
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Tárgyal a kormány

Jelenleg is ülésezik a kormány, de a témákról nem mondott részleteket a kormányszóvivő. Kovács Zoltán megismételte, hogy a déli határzár sikeres, csak elvétve jönnek át migránsok Magyarország területére.

17:22
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Dolgoznak tovább

A kormányszóvivői tájékoztató véget ért, a kormány tovább ülésezik.

17:33
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia európai választ vár

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter azt mondta, hogy Szerbia európai választ vár a migránsválság kezelésére, a kerítések azonban nem jelentenek megoldást. Felhívta a figyelmet arra, hogy migránsok egy nagyobb csoportja kedd dél körül áttörte a horvát rendőrkordont a Berkasovo-Bapska átkelőnél, így mintegy 4-5 ezer migráns jutott be Horvátországba. Ez is azt bizonyítja szerinte, hogy az történik, amit Szerbia már régóta mond, vagyis hogy "a falak, a kerítések, a drótok és a rendőrségi kordonok nem a legjobb módjai a válsággal való szembenézésnek".

17:38
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hollandia nem a Kánaán

A holland kormány angol nyelvű nyílt levélben fordult a potenciális bevándorlókhoz, mostoha körülményekre figyelmeztetve a Hollandiában letelepedni szándékozókat. Felhívják a figyelmet, hogy nincs elegendő férőhely a befogadóközpontokban, a menedékkérelmek elbírálása akár fél évig is eltarthat, illetve akinek elutasították a kérelmét, köteles azonnal elhagyni az országot. A levél, amit a belbiztonsági és igazságügyi minisztérium államtitkára írt alá, külön kiemeli, hogy családegyesítés csakis az összes megfelelő engedély megszerzése esetén lehetséges, ami ugyancsak hosszú időt vehet igénybe.

17:41
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz más választásuk

Horvátország nem szeretné lezárni határát, de nem lesz más választása, ha azt Szlovénia, Ausztria és Németország is megteszi - mondta Vesna Pusic horvát külügyminiszter.

17:46
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

1700 menekültet helyezett el Ausztria

Október elseje óta összesen 1700 menekültet helyeztek el Ausztriában államilag kijelölt szálláshelyeken, ezek öt településén találhatók - közölte az osztrák kancellár a keddi kormányülés után.

17:48
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

A befogadó települések

Eddig a karintiai Althofen és Ossiach, a felső-ausztriai Steyregg, a salzburgi Bergheim és a stájerországi Leoben településen jelölt ki az osztrák állam menekültbefogadó szállásokat.

17:50
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Még ötszázan vannak sátrakban

Werner Faymann osztrák kancellár tájékoztatása szerint eddig 60-65 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában. Az állam azzal számol, hogy az év végéig a kérelmek száma elérheti a nyolcvanezret is. Faymann elmondta: pillanatnyilag még ötszázan vannak sátrakban, ezért arra kérte azokat a településeket, amelyek még nem érték el a befogadási kvótájukat, hogy biztosítsanak szállást a migránsoknak.

17:53
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az összefogás mintapéldája

Pintér Sándor a Budapestre érkezett ötven szlovák rendőrnek - akiket Szlovákia a szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáik megsegítésére küldött - azt mondta: jelenlétük azt jelenti, hogy a visegrádi országok közös választ adnak egy közös kihívásra.

Pintér Sándor belügyminiszter V4 feliratú karszalagot oszt a Szlovákiából érkezett ötven rendőr fogadásán a Készenléti Rendőrségen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
17:57
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kisgyerek a síneken

A videóért kattintson ide!

18:38
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Támogatjuk Törökországot

Magyarország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak és a török vízumliberalizációnak a meggyorsítását, hiszen az Ankarával való együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország ezért szorgalmazza, hogy minél előbb állapodjon meg az EU és Törökország egy olyan akciótervről, amely keretében rögzítenék, hogy Ankara milyen támogatást és együttműködést vár a több millió menekült ellátásáért cserébe - mondta a külügyminiszter. Ez a megállapodás azért is fontos, mert Európa környékén 30-35 millióan vannak azok, akik nagyon könnyen és gyorsan úgy dönthetnek, elindulnak a földrész felé, és az ő visszatartásukban Törökországé a főszerep.

18:55
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

A finnek felkészültek a menekültekre

Jelenleg 108 átmeneti vagy állandó létesítmény működik Finnországban, amelyben menedékkérőket tudnak elhelyezni. A menekülthullám kezdetekor az észak-európai országban alig több mint húsz ilyen hely volt. Arról, hogy hány befogadóközpontot nyitnak még, a finn miniszterelnök azt mondta, ez az országba érkező menekültek számától függ.

A finn miniszterelnök múlt héten azt mondta, országa lassan eléri lehetőségeinek határait, idén eddig 23 ezer, többségében iraki menekültet fogadott be.

19:03
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ljubljana külföldi segítséget kér

A szlovén miniszterelnök szerint elfogadhatatlan Horvátország viselkedése, hogy ellenőrizetlenül küldi a migránsokat a szlovén határra. Cerar ezért felvetette annak lehetőségét, hogy más országoktól kér segítséget a szlovén-horvát határvédelem megerősítésére.

Annak ellenére, hogy a kormány kijelentette, naponta mindössze 2500 migránst tud fogadni, hétfőn valamivel több mint 8 ezer, kedden délig pedig további 6 ezer migráns érkezett szlovén területre. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.

Migránsok kelnek át a zöldhatáron Szlovéniába Horvátországba Forrás: Anadolu Agency/Ales Beno
19:47
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb incidensek Németországban

Kiesett egy harmadik emeleti ablakból egy 18 éves afgán menedékkérő, aki megpróbált elmenekülni, hogy ne toloncolhassák Magyarországra. Könnyebben megsérült, kórházba vitték. A kitoloncolását elrendelő határozat végrehajtását felfüggesztették.

Összecsapott egy csoport szír és iraki menedékkérő, miután egy iraki férfi zaklatott egy 18 éves szír lányt, aki segítséget kért honfitársaitól. A verekedésben vasrudak is előkerültek. Öten könnyebben megsérültek.

20:24
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Soros: Válsághelyzet lett a problémából

Kezelhető probléma helyett válsághelyzetet teremtett az unióban a közös irányelv hiánya menekültkérdésben, véli Soros György. Ideje felelősséget vállalni. De eddig a tagállamok önző módon csak a saját érdekeikkel foglalkoztak, még akkor is, ha a többi ország érdekeit megsértették ezzel. Ennek is, annak is a menekültek látták kárát.

20:40
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kövér a franciákkal tárgyalt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a francia házelnökkel tárgyalt, hogy tisztázzák a migránsválság kezelése miatt a francia sajtóban Magyarországról kialakult "karikaturisztikus képet". Fontosnak tartják a közvetlen eszmecseréket egy ilyen közös európai problémáról. Kövér elmondása szerint megpróbált "kulturális hátteret adni" annak az álláspontnak, amelyet Magyarország vall az európai kérdésekről, és amelyben eltér a tőlünk nyugatabbra lévő, régebbi és nagyobb tagállamoktól, beleértve Franciaországot és Németországot is.

21:04
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Soros: Átfogó tervre van szükség

Soros György szerint átfogó tervre van szükség, hogy az unió biztonságosan és fennakadás nélkül, saját tempójában tudja kezelni a tömegeket. De nem elég Európában gondolkozni: erőszakmentes és jóval olcsóbb megoldás, ha ott maradhatnak, ahol jelenleg is vannak, vagy attól nem túl messze.

Mivel a válság gócpontja Szíria, a legfontosabb a szír lakosság biztonsága, de a többi menekültről sem szabad elfeledkezni. Az európai stratégiát globális tervnek kell kiegészítenie az ENSZ felügyeletével. Így minden állam igazságosan venné ki a részét abból a teherből, amelyet a szír válság ró a világra.

21:33
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

További határőröket kap a Frontex

Európai országok hamarosan további, közel háromszáz határőrt fognak az uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) rendelkezésére bocsátani a Görögországot és Olaszországot érő migrációs nyomás kezelése érdekében.

Az uniós határellenőrzési ügynökségnek jelenleg mintegy háromszáz tagja teljesít szolgálatot a görög partok mentén járőröző hajókon, mintegy négyszázan pedig az olasz partok közelében dolgoznak.

Német Frontex-határőrök kémlelik az Égei-tengert Leszbosz szigetéről Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
21:48
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Seehofer élesen bírálta Merkelt

Horst Seehofer bajor miniszterelnök ismét élesen bírálta Angela Merkel kancellárt, Münchenben a tartományi gyűlés szünetében azt mondta, hogy társadalmi szakadást és radikalizálódást idézhet elő a berlini vezetés bevándorláspolitikája.

A bajor kormányfő egyben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormány még mindig nem jutott dűlőre a tranzitzónák bevezetésének ügyében.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller
22:14
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Uniós kötvényeket bocsátanának ki

Soros György hatlépéses tervet állított össze a válság kezelésére. Az első lépcső, hogy az EU-nak évente legalább egymillió menekültet kellene befogadnia, a terheket pedig igazságosan kell elosztani. Ezt az elvet a múlt szerdai csúcson minősített többséggel fogadták el.

Az Uniónak az első két évben fejenként 15 millió eurót kell biztosítania minden menekültnek lakhatásra, egészségbiztosításra és oktatásra. Ehhez forrást adhat, ha hosszú távú, könnyen finanszírozható uniós kötvényeket bocsátanának ki, ami az egész európai gazdaságot is élénkítené.

22:19
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

A zöldhatárra viszik a horvátok a migránsokat

A Szlovénia és a Horvátország között húzódó zöldhatárra szállítják a migránsokat a horvát hatóságok. A hivatalos határátkelő helyeken nyugalom volt egész nap, a rendőri készültség is minimális volt. A zöldhatáron viszont nagy volt a forgalom, például Brezicénél is mintegy 300 migránst segítettek át a horvátok Szlovéniába.

22:44
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Speciális gazdasági zónákat jelöljenek ki

Soros tervének második lépcsője szerint az EU-nak élen kell járnia abban, hogy Libanon, Jordánia és Törökország olyan pénzügyi támogatást kapjon, amilyenre szüksége van, mert pillanatnyilag ezekben az országokban négymillió menekült él. Mostanáig ennek csak a töredékét kapták meg, Törökország mindössze 1 milliárd eurót kapott. Az Uniónak abban is segítenie kellene, hogy speciális gazdasági zónákat jelöljenek ki a régióban, ideértve Tunéziát és Marokkót is, hogy befektetőket csábítsanak oda. Ez munkahelyeket teremtene mind a helyieknek, mind a menekülteknek.

23:12
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Terv a jogtiszta helyzetért

Az Uniónak azonnal létre kellene hoznia egyetlen menekült- és migránsképviseletet, később pedig határőrséget Soros tervezete szerint. A jelenlegi szétszórt és egymástól független 28 rendszer nem működik: mind költséges, egyik sem hatékony, és mind zavaróan következetlen abban, ki minősül jogosan menekültnek. Ez a képviselet fokozatosan megteremtené az összhangot, egységesen szabályozná a munkavállalás és a vállalkozás feltételeit. Jogtiszta helyzetet teremtene abban is, kit lehet visszafordítani a határról azért, mert nem politikai menekült.

23:43
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Még éjszaka dönt a szlovén parlament

Éjjel dönthet a szlovén parlament a hadsereg feladatainak kibővítéséről. A jelenleg hatályos törvények értelmében a katonaságnak a határsávtól 50-100 méterre kell tartózkodnia, a rendőrség munkáját pedig mindössze technikai eszközökkel és logisztikával segítheti, nincs joga intézkedni.

A törvénytervezet szerint a hadsereg már ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet a csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, de hosszabbítás lehetőségével.

00:14
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Legyenek biztonságosak az útvonalak

Nagyon fontos, hogy biztonságossá tegyük az útvonalakat - mondta Soros György. Tervei szerint ez kezdődhetne azzal, hogy Görögországból és Olaszországból a célországba juttatják őket. Így kevesebb menekült vállalkozik majd a veszélyes mediterrán átkelésre. Az ENSZ Menekültügyi Bizottságával egyeztetve tárgyalni kell a frontvonalbeli országokkal, különösen Törökországgal, hogy tranzitzónákat hozzanak létre.

00:58
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Véget kell vetni az emberi szenvedéseknek

Soros szerint a menekültkérdésnek sose lett volna szabad válsággá válnia. Hosszan és jól láthatóan formálódott, az Uniónak is, más országoknak is minden lehetőségük megvolt arra, hogy kiválóan kezeljék. Orbán Viktor nemrég hat pontból álló válságtervvel állt elő. A terv azonban előbbrevalónak tartja a határok biztonságát a menekültek és migránsok emberi jogainál, így azzal fenyegeti az Európai Uniót, hogy megosztja és tönkreteszi, semmibe veszi azokat az értékeket, amelyekre épül, és a törvényeivel is szembe megy. Az Uniónak erre olyan igazi, veretes európai menekültpolitikával kell felelnie, amely oldja a pánikot és véget vet a fölösleges emberi szenvedésnek - hangsúlyozta Soros György.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről