Sejtik, hogy ki állhat a merényletek mögött

Események

Vágólapra másolva!
Titkosszolgálati jelentések szerint Salim Benghalem tervelhette ki a párizsi merényleteket. A férfi Franciaországban született, terroristákat képzett ki az Iszlám Államnak, és szoros kapcsolatban állt a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás végrehajtóival is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül67 bejegyzés
08:15
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Őrizetben az egyik terrorista rokonai

A francia rendőrség őrizetbe vette szombat este az egyik beazonosított öngyilkos merénylő apját és testvérét, és mindkettőnél házkutatást tartottak.

A 29 éves, francia állampolgár elkövető a Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció során vesztette életét. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartanak.

08:15
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Obama megérkezett a G20-as csúcsra

Barack Obama amerikai elnök megérkezett Törökországba, a G20-ak csúcstalálkozójára, amelynek az egyik fő témája Szíria, de a párizsi merényletek nyomán előtérbe kerül majd az Iszlám Állam elleni harc.

08:15
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Egy másik is menekültként érkezhetett

Nem hivatalos görög források szombat este közölték, hogy valószínűleg egy másik merénylő is áthaladt Görögországon, de ezt még vizsgálják.

A görög hatóságok előzőleg bejelentették, hogy októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az elkövetők egyikének holtteste mellett.

08:16
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az Eb-t nem szabad törölni

A pénteki párizsi merényletek után megnőtt a kockázati szint, ennek ellenére meg kell tartani a jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot a szervező bizottság elnöke szerint.

Jacques Lambert szombaton az RTL rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a június 10. és július 10. közötti Eb-t a lehető legnagyobb biztonságban rendezhessék meg.

08:53
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Járhatott Szíriában az egyik merénylő

Nem kizárt, hogy Szíriában járt tavaly a párizsi terrorcselekmények első, azonosított merénylője, akinek kilétét az ujjlenyomata alapján állapították meg - jelentette vasárnap reggel a francia média.

09:04
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hamis lehet a szíriai útlevél

Egy amerikai illetékes szerint hamis lehet az a szíriai útlevél, amelyet az egyik merénylő mellett találtak. A hírszerző tiszt a CBS Newsnak azt mondta, hogy az igazi szíriai útleveleknek más a számozása, és a kép nem a dokumentum tulajdonosát ábrázolja.

09:07
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Videó az első lövésekről

Előkerült egy videó a párizsi koncertteremből, amelyen hallatszanak az első lövések. Az egyik rajongó azt örökítette meg, amikor lövöldözni kezdtek a terroristák az Eagles of Death Metal száma közben.

09:17
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg a külföldi áldozat

Egyre több részlet derül ki a párizsi merényletek áldozatairól. A The Guardian összefoglalója szerint 15 nemzet érintett a mészárlásban. A legtöbb halott francia, de az adatok szerint a 129 áldozat között van két algériai, három belga, egy brit, két chilei, két mexikói, egy marokkói, két portugál, két román, egy spanyol, egy svéd, két tunéziai és egy amerikai állampolgár. A sebesültek között svájciak és brazilok is vannak. 

09:27
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mise a Notre Dame-ban

Párizsban több templomban is megemlékeznek ma az áldozatokról. A Notre Dame-ban helyi idő szerint este fél 7-kor André Vingt-Trois párizsi bíboros tart gyászmisét az áldozatok hozzátartozóinak. 

09:29
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarországon át érkezhetett az egyik merénylő

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap.

Az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál is rengetegen emlékeztek az áldozatokra Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták. Részletesebb cikkünket itt olvashatják.

09:45
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tele vannak az intenzív osztályok

A vasárnap reggeli adatok szerint 99 sebesült kritikus állapotban van, a párizsi kórházakban megteltek az intenzív osztályok. A merénylet halottainak száma 129. 

10:05
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hat családtag őrizetben

Már hat családtagját vették őrizetbe az egyik merénylőnek - írta az AFP francia hírügynökség. Ismaël Omar Mostefai a Bataclan koncertteremben nyitott tüzet, később leszakadt ujja alapján azonosították. Szombat este édesapját és egyik testvérét vitte el a rendőrség, vasárnap reggelre még négy családtagot vettek őrizetbe. 

10:09
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Félárbócon a nemzeti lobogó

Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját az Országház előtt. A nemzeti gyásznapon a kormányrendelet értelmében a meghatározott középületekre gyászlobogót kell kifüggeszteni.

Katonai tiszteletadással félárbócra eresztetik Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon az Országház előtt Forrás: MTI/Mohai Balázs
10:13
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ha Párizsban van, roaming nélkül hazatelefonálhat

Bruttó tízezer forintig jóváírja Franciaországban tartózkodó ügyfelei roamingdíját a Magyar Telekom. A mobilszolgáltató erről SMS-ben értesítette őket. Az üzenetben az áll:

„Adataink szerint Franciaországban tartózkodik. Tekintettel a Párizsban történtekre, az Ön kommunikációjának megkönnyítésére novemberi számlájában a roaming díjakat bruttó 10 ezer Ft értékig jóváírjuk.”

10:27
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Százak énekelték a francia himnuszt

Több százan énekelték a francia himnuszt Londonban, a Trafalgar Square-en tartott megemlékezésen. A megható pillanatról videó is készült.

10:37
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megtalálták a terroristák autóját

Megtalálták a második autót is, amivel a párizsi merénylők elmenekülhettek a helyszínről. A fekete Seat Leont péntek este óta kereste a rendőrség, most a francia főváros egyik külvárosában, Montreuilben bukkantak rá.

10:45
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Így emlékezett Párizs

A francia fővárosban mindenhol mécsesek égnek az áldozatok emlékére. Az Origo tudósítója a helyszínen videót is készített a megemlékezésről.

11:14
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Barátnője karjában halt meg

Barátnője karjaiban halt meg a párizsi merényletek egyik brit áldozata. A 36 éves Nick Alexander az Eagles of Death Metal pólóit árulta, amikor a terroristák betörtek a Bataclan koncertterembe.

„A földön feküdtünk egymás mellett, amikor valaki megmozdult. Az egyik fegyveres erre megfordult, és lőni kezdett” – mesélte Helen Wilson, aki szintén megsérült.

A nő megpróbált mesterséges lélegeztetést adni kedvesének, de Nick végül a karjában halt meg. 

11:40
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyverek a támadók autójában

A francia sajtó szerint fegyvereket és ujjlenyomatokat is találtak a terroristák gépkocsijában. A fekete Seat Leont Párizs egyik külvárosában találták meg. Egy másik gépkocsira már korábban rábukkantak a nyomozók. 

12:05
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor gyertyát gyújtott

Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyletét a párizsi merénylet áldozatai előtt vasárnap a budapesti Francia Intézetnél. A kormányfő kísérői körében egy szál virágot és egy mécsest helyezett el az épületnél.

#prayforparis

Posted by Orbán Viktor on Sunday, 15 November 2015

Orbán Viktor társaságában mások mellett jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki négy éven át volt Magyarország párizsi nagykövete, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete.

12:27
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Gyászlobogó a Sándor-palotán

Gyászlobogó a Sándor-palota homlokzatán a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
12:31
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Videó a kommandósok akciójáról

Videót hozott nyilvánosságra a Channel4 News arról, ahogy Belgiumban kommandósok veszik őrizetbe a párizsi merényletek egyik gyanúsítottját.

12:46
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sarkozy elhalasztaná a klímacsúcsot

Nicolas Sarkozy volt francia elnök azt követeli, hogy halasszák el a párizsi klímacsúcsot - írta az AFP. A tervek szerint november 30-án kezdődik a csúcstalálkozó a francia fővárosban, amelyen a világ legfontosabb vezetői, köztük Barack Obama elnök is részt vesz. 

12:54
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kalasnyikovok voltak az autóban

Kalasnyikovok voltak azok a fegyverek, amelyeket a terroristák autójában találtak - írta a Le Figaro. A fekete Seat Leont vasárnap reggel találták meg Párizs külvárosában.

13:13
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megerősítették a brit határőrizetet

A párizsi merényletsorozat óta a brit hatóságok megerősítették a határok őrizetét - közölte a brit belügyminiszter. Theresa May a BBC-nek elmondta: az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a Nagy-Britanniába belépő teherjárműveket, és azok is fokozott rendőri és határőri jelenlétet tapasztalhatnak, akik a személyforgalomban lépik át a brit határt.
A belügyminiszter nem cáfolta azokat a vasárnapi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a brit utcákon a hadsereg elit kommandós alakulata, az

SAS egységei kezdtek járőrözni a párizsi merényletek után. 

13:15
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Egy szurkolóé az egyiptomi útlevél

A Stade de France közelében talált egyiptomi útlevél nem a terroristák valamelyikéé, hanem egy futballszurkolóé – közölte a párizsi egyiptomi nagykövet. Ihab Badavi elmondta, hogy az útlevél tulajdonosa Valíd Abdel-Razzak, aki a stadionban nézte a francia és a német válogatott mérkőzését, és könnyebben megsebesült a támadásban – számolt be a brit Guardian.

13:17
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sok az azonosítatlan halott

Manuel Valls francia miniszterelnök bejelentette: 20-30 áldozatot még nem sikerült azonosítani. A szakértők jelenleg is dolgoznak, hogy a párizsi merényletek összes halottjának személyazonosságát minél előbb megállapíthassák.

Megemlékezők az egyik bárnál Forrás: AFP/Bertrand Guay
13:23
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Gyertyagyújtás lesz ma este hatkor az Akváriumnál

Pray for Paris felhívással tartanak csendes gyertyagyújtást a párizsi terrortámadás áldozatai emlékére ma este 6-kor - értesült szerkesztőségünk.

13:23
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

A párizsiak nem értik

"Nem értjük, miért tették" - erről beszéltek a párizsi járókelők az Origo tudósítójának. Az egyik megemlékező egy csokor rózsával a kezében érkezett a támadás egyik helyszínére.

13:32
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Amerika és Irán lesz a következő

Az iraki hírszerzés több potenciális terrorista támadásról szerzett tudomást. Ezek szerint Franciaországban, az Egyesült Államokban és Iránban terveznek merényleteket – jelentette be Ibrahim al-Dzsafari iraki külügyminiszter.

Részletekbe nem bocsátkozott a terroristák identitását és a tervezett merényletek időpontját illetően, de azt elmondta, hogy az információikat megosztották az érintett országokkal – számolt be a Reuters.

13:33
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel nem változtat a menekültpolitikán

Az Európai Unió nem változtat a menekültpolitikáján - jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. "A menekültek éppen azok elől menekülnek, akik a párizsi merényleteket elkövették" - tette hozzá a politikus. 

13:38
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

15 afrikai menekült holttestét találták meg az izraeli határ közelében

A holttesteket vasárnap Egyiptomban, az izraeli határ közelében találták. Az áldozatokat biztonsági források szerint agyonlőtték. A 15 áldozaton kívül a fegyveres összecsapásban nyolc afrikai megsebesült. Egyelőre nem világos, hogy ki támadta meg a migránsokat, és hogy az áldozatok mely országokból érkeztek a térségbe.

Fontos tudni, hogy Izrael szigorúan bánik a menekültekkel, ezért gyakran bírálják is. Az egyiptomi határhoz közeli területen gyűjtik az érkezőket, a sivatag közepén. Céljuk, hogy a határon túl tartsák a menekülteket, nem fogadják el a munkavállalási kérelmüket, és aki a szabályokat megszegi, azt határozatlan időre szabadságvesztéssel büntetik. 

13:42
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fekete címlapok Párizsban

Fekete címlapokkal jelentek meg a vasárnap reggeli francia lapok - jelentette az Origo párizsi tudósítója.

Forrás: Való Gábor
13:54
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nyitott ajtók - #OpenDoors

A fenti jelszóval indult befogadó kampány a terrortámadás után, azoknak szólt, akik nem jutottak biztonságos helyre. Az éjszaka után Anne-Sophie Frenove párizsi lakos Twitter-bejegyzésében azt írja: "Tegnap este ez az 5 idegen jött hozzám. A legjobb barátok lettünk egy életre."

14:00
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ezzel a kocsival menekültek a terroristák

Egy francia újságíró a Twitterre posztolt fotót a Seat Leonról, amelyben Kalasnyikovokat is találtak a rendőrök.

14:13
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Gyászolnak a múzeumok is

Ezen a hétvégén senki sem megy múzeumba Párizsban. Zárva a világ talán leghíresebb tárlata, a Louvre, ahogy a Musée d'Orsay és a Pompidou központ is. Erről a francia kulturális minisztérium adott ki közleményt. Az okokról ebben a cikkben írtunk.

Félárbócra engedett zászló a Louvre épületén Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Malte Christians
14:32
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Összeülnek az uniós belügyminiszterek

Rendkívüli ülést tartanak az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei. A november 20-ai találkozón a párizsi terrortámadásról lesz szó. 

14:55
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb letartóztatások Brüsszelben

Újabb két embert tartóztatott le a belga rendőrség a párizsi merényletekkel összefüggésben a Molenbeek negyedben. Velük együtt már öt embert vettek őrizetbe a belga fővárosban. 

15:07
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

4000 katonát hívtak be a németek

Csak ezen a hétvégén 4000 katonát hívtak be - mondta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a Spiegelnek.

Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter Forrás: AFP/John Macdougall
15:11
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Zarándokhely lett Párizs

Városszerte sok embert látni virággal a kezében, a terrorcselekmények helyszínei zarándokhellyé váltak - jelentette tudósítónk Párizsból. Egyre több a virág és a gyertya, néha spontán megszólal a francia himnusz. 

15:48
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudtok minket megosztani!

You can't divide us (Nem tudtok minket megosztani) - üzeni egy megemlékező a terroristáknak. A Bataclan előtt virágokkal, koszorúkkal és levelekkel búcsúztatják az áldozatokat, az üzenetek között arab nyelvűt is lehet látni.

16:12
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

A párizsi fegyveresek közül kettő Brüsszelből jött

A párizsi támadókból kettő Brüsszelből érkezett, írja a belga RTBF közmédia. Egy rendőrségi forrás azt mondta, hogy péntek este ketten érkeztek Párizsba Brüsszelből a Molenbeek kerületbe.

16:14
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a G20-ak

A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői vasárnap a törökországi Antalyában zajló csúcsértekezletükön, amelyre rányomta bélyegét a péntek esti, 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat.

16:28
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ő állhat a párizsi merényletek mögött

Titkosszolgálati jelentések szerint Salim Benghalem állhat a párizsi merényletek mögött is.

Salim Benghalem Forrás: The Daily Beast
16:58
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

A milliárdos amerikai elnökjelölt-aspiráns is megszólalt

Hát nem érdekes, hogy a tragédia abban a Párizsban történt, amely a világ legszigorúbb fegyverellenőrző országainak egyikében van? - kérdezi Twitter-oldalán a republikánus fenegyerek.

17:13
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Erdogan: közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz

Recep Tayyip Erdogan török államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva úgy fogalmazott, hogy "közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz".Később, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után Erdogan azt hangoztatatta, hogy a párizsi, az ankarai és a máshol végrehajtott merényletek azt jelzik, hogy a világ "kollektív biztonsági kockázattal" áll szemben, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig határozott üzenetet kell megfogalmazniuk a terrorizmus elleni harcról. 

17:28
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Obama megkétszerezi az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseket

Barack Obama az Iszlám Állam dzsihádista szervezet felszámolására irányuló erőfeszítések megkétszerezését ígérte. Megkétszerezzük erőfeszítéseinket az - Iszlám Állam elleni - koalíció más országaival együtt, hogy szavatoljuk a békés átmenetet Szíriában, és felszámoljuk az Iszlám Államot" - mondta az amerikai elnök, miután tárgyalt a G20-értekezlet vendéglátójával. Obama szerint az Iszlám Állam által felvállalt párizsi merényletek a civilizált világ elleni támadások voltak. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Franciaországgal a felelősök kézre kerítése és bíróság elé állítása érdekében.

18:03
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

A terrorizmus a fő téma a G20 találkozón

Michel Sapin francia pénzügyminiszter Antalyában azt mondta az AFP hírügynökségnek, Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harchoz.

18:11
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Juncker: Nehézségek vannak, de nem kell teljes irányváltás

Jean-Claude Juncker leszögezte, hogy nincs szükség az EU menekültpolitikájának teljes felülvizsgálatára a párizsi merényletek nyomán. "Akik megszervezték és végrehajtották a támadásokat, ugyanazok az emberek, akik miatt a menekültek útra kelnek, és nem az ellenkezője igaz. Ezért nincs szükség az európai menekültpolitika teljes felülvizsgálatára" - mondta Juncker. Hozzátette, hogy akik elkövették a párizsi merényleteket, nem menekültek és nem is menedékkérők, hanem bűnözők, nem szabad a kettőt összekeverni. 
"Látok nehézségeket, de nem látom annak szükségét, hogy változtassunk általános hozzáállásunkon"  - mondta Juncker a
 G20-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.

18:16
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Párizsban a félelem ellen egymást ölelik az emberek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Place de la République téren Párizsban. Az emberek egymást ölelgetik, és azt éneklik, hogy "Nem, nem, nem - nincs félelem, szo-szo-szolidaritás!"

18:23
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Három testvér is részt vett a támadásban, egyikük még szökésben

Az francia AFP riportere szerint a testvérek közül az egyik még szökésben van, ő a fekete Volkswagen Polót bérelhette. Hajtóvadászatot indítottak ellene a francia és belga hatóságok - írja a The Guardian.

Vasárnap este ismét pánik tört ki a Carillon étterem közelében, a péntek esti merényletsorozat egyik helyszínén, mert többen robbanás és lövések zaját vélték hallani. A rendőrök semmi gyanúsat nem találtak Forrás: AFP/Dominique Faget
18:27
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Donald Tusk: Oroszországgal az Iszlám Állam ellen

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködése döntő jelentőségű az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni harchoz. "De nem csak az együttműködés fontos. Szerintem Oroszország szíriai fellépésének nagyobb mértékben kell az Iszlám Állam ellen irányulnia" - fogalmazott Tusk.

18:33
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Együttérzését fejezte ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

- olvasható közleményükben. "Mi keresztények, akik hiszünk a szeretet mindent legyőző erejében, ne engedjünk a félelem sokakat rémületbe ejtő érzésének. Tegyünk meg mindent azért, hogy a szívünkben és a társadalomban megőrizzük a békét!" - fogalmazott az MKPK.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Forrás: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
18:48
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin: A terrorizmus ellen szigorúan a nemzetközi jog figyelembevételével szabad harcolni

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-tagországok vezetőivel találkozva azt hangsúlyozta: hazája nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit. A terrorizmus ellen azonban szigorúan az ENSZ-alapokmánnyal összhangban, a nemzetközi jog és minden ország szuverén jogának és törvényes érdekeinek figyelembevételével  szabad harcolni.

18:55
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Orosz külügyminiszter-helyettes: Szemléletváltozás kell

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva arra számít, hogy a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban.
A párizsi események valószínűleg mindent a helyükre tesznek, és némileg megváltoztatják a Washingtonban és más NATO-tagországok fővárosaiban székelő kollégáink prioritásainak sorrendjét - fogalmazott Rjabkov.

19:20
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Xenofóbia a szemekben, egy magyar lány beszámolója Párizsból

Zsófi 7 éve él Franciaországban, a terrortámadás idején éppen egy koncerten volt. Vele készített interjúnkat itt olvashatja.

A kép alatti szöveg: ez nem vallás. Forrás: Origo
20:09
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Pánik tört ki Párizsban egy megemlékező tömegben

Pánik tört ki a merényletek áldozatairól megemlékező tömegben, Párizsban. A lövöldözés vagy robbanás a Köztársaság téren történt, de az onnan húszpercnyire fekvő Notre Dame téren megemlékező tömegben is riadalmat keltett. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mi történt, az Origo Notre Dame téren tartózkodó tudósítója menekülő emberekről és a Köztársaság tér felé tartó motoros rendőrökről számolt be.

Forrás: AFP/Dominique Faget
20:28
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Videón a menekülő emberek

20:52
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ukrajna Moszkvát hibáztatja a merényletekért

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint jelentős részben Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója okozta a globális terrorizmus fellángolását. Jacenyuk azt mondta, a terror többféle formájában is ugyanaz: "emberi életek, egy másik nép függetlensége és a civilizált világ alapelvei" elleni támadásokban nyilvánul meg.  

21:14
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hirtelen mindenki rohanni kezdett

Egy robbanásszerű hang okozhatta, hogy hirtelen több százan kezdtek menekülni a párizsi Köztársaság tér megemlékezői közül - a tömegpánik aztán a Notre Dame téren gyászoló csoportokra is átterjedt.

Crowd seen screaming and running from Paris memorial

Crowd seen running in panic from #Paris memorial at Place de la République http://cnn.it/1kXilw8

Posted by CNN International on Sunday, November 15, 2015

A fenti videón is látható, hogy a megemlékezők félelmükben a mécseseken és virágokon taposva menekülnek, próbálnak fedezékbe kerülni.

21:27
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

132-re nőtt az áldozatok száma

A péntek esti párizsi terrorcselekmények halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett az után, hogy három súlyos sérült meghalt - jelentette be a párizsi kórházakat irányító hatóság vasárnap este.

Ez a férfi túlélte a Bataclan koncertterem elleni támadást. Ott a merénylők, mielőtt felrobbantották magukat, több mint 80 emberrel végeztek Forrás: citizenside.com/Citizenside/Elyxandro Cegarra

A merényletek után megtelt a párizsi kórházak intenzív osztálya: 415 embert vittek kórházba, közülük több mint 60-at megműtöttek. Vasárnap 42 sebesültet még mindig intenzív osztályon ápoltak. A halálos áldozatok száma tovább növekedhet, mert többen életveszélyes állapotban vannak.

21:48
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Őt üldözik a francia rendőrök

Ezt a férfit, a brüsszeli születésű Abdeslan Salaht gyanúsítják azzal, hogy két fivérével részt vett a merényletsorozatban péntek este Párizsban, és sikerült elmenekülnie. Forrás: AFP/-
21:59
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ferihegyen gazdátlan csomag okozott pánikot

Bombakereső kutyás rendőrök jelentek meg a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljában, ahol egy gazdátlan csomag keltett riadalmat - tudta meg az Origo.

Az elhagyott poggyász miatt kiürítették a terminál érkezési oldalát, de a vizsgálat során gyorsan kiderült, hogy a csomagban nincs robbanószerkezet.

22:26
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem keverendő a terrorizmus a menekültválsággal

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét - mondta Hors Seehofer bajor miniszterelnök az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

A bajor konzervatív CSU elnöke közvetve helyreutasította a riválisaként számon tartott bajor pénzügyminisztert, Markus Södert, aki egy vasárnapi lapinterjúban a francia fővárosban elkövetett terrorista merényleteket és a migrációs válság ügyét összekapcsolva azt mondta, hogy "Párizs mindent megváltoztat", a támadások után véget kell vetni az "ellenőrizetlen" és "illegális bevándorlásnak", Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt CDU elnökének pedig el kell ismernie, hogy hibát követett el a menekültpolitikában.

22:40
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megtévesztésből használhattak a merénylők szír útlevelet

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát - jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió.

 Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba.

Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.

23:16
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Bombázzák a franciák az Iszlám Államot

A légi csapásokat a francia védelmi miniszter jelentette be, A bombázás fő célpontja az Iszlám Állam fellegvára, Rakka. A bombázásban 10 harci gép vesz részt, ezek 20 bombát dobtak le.

"Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihadisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt" - olvasható a tárca közleményében. A bombázók az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel.

A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást.

00:28
november 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az USA nem tart merénylettől

Noha az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nyilvánvalóan szeretne a párizsihoz hasonló támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén is, ahhoz nincs elég kapacitása - jelentette ki vasárnap Antalyában Ben Rhodes amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN beszámolója szerint.

Rhodes kijelentette, hogy a kormányzathoz nem jutott el olyan információ, amely szerint az Egyesült Államoknak jelenleg "konkrét és hiteles fenyegetéssel" kellene szembenéznie, de a biztonsági szerveket ennek ellenére fokozott készültségbe helyezték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!